Kocsonyafesztivál

A magyar színházmûvészet élvonalába tartozó együttesek elõadásai és különleges programok  várják az érdeklõdõket a Miskolci Nemzeti Színházban a Kocsonyafesztivál ideje alatt.

A vidék legnagyobb téli rendezvényének "gazdája" a "Több, mint legenda..." közhasznú Alapítvány és a Miskolci Nemzeti Színház együttműködésében olyan nagyszabású előadások miskolci bemutatása válik lehetővé, mint a Bárka Színházból érkező Piaf Piaf, valamint a ForteDanse társulat Kalevala című darabja. Immár hagyománynak mondható, hogy a Kocsonyafesztivál idején a Tánchétvége Miskolcon című programsorozat keretében a magyar kortárs táncszínház egyik élvonalbeli magyar együttesét, alkotóját hívja meg a színház: az idén a táncos és koreográfus Ladányi Andrea előadásaival találkozhat a közönség.

Ezek mellett természetesen saját produkciók, programok is készülnek a Kocsonyafesztivál tiszteletére: így a Boga beszél című Karinthy-est és a 24 órás táncimprovizáció, amely már 2008. februárjában is nagy siker aratott.

Miskolci Nemzeti Színház
Miskolci Tél - Kocsonyafesztivál
PROGRAM

A Miskolci Nemzeti Színház 2009-ben is különleges programokkal várja a Kocsonyafesztivál vendégeit. Immár hagyománynak mondható, hogy a kortárs táncszínház élvonalbeli magyar együtteseivel és előadásaival a február végi Tánchétvégén találkozhat a közönség.

A "Több, mint legenda..." Közhasznú Alapítvány és a Miskolci Nemzeti Színház bemutatja: 
Tánchétvége Miskolcon - 24 órás táncimprovizáció
2009. február 20-22.

Vendégünk Ladányi Andrea és a LA Dance Company, Ladányi Andrea Társulata

Immár hagyománnyá vált, hogy saját bemutatóinkon túl a kortárs táncszínház élvonalbeli magyar együtteseit és előadásait vendégül látjuk színházunkban. A Miskolci Nemzeti Színház Tánctagozatának hivatalos megalapítását követően talán még fontosabb számunkra, hogy ezek a hétvégék igazi csemegét kínáljanak. Ezért most is egy adott együttest mutatunk be, hogy városunk lakossága még jobban megismerhesse a kortárs magyar táncművészet legjelesebb képviselőit.

A 2006-ban a Közép-Európa Táncszínház, 2007-ban Artus Goda Gábor Társulat, 2008-ban Bozsik Yvette Társulata mutatkozott be Miskolcon. 2009. februárjában Ladányi Andrea és társulata a LA Dance Company előadásait tekinthetik meg. Annak érdekében, hogy a miskolci közönség a szokásos vendégjátékokhoz képest egy kicsit közelebbről is megismerkedhessen vendégeinkkel, közönségtalálkozóra is várjuk az érdeklődőket.
A Tánchétvége Miskolcon előadásai a "Több, mint legenda..." Közhasznú Alapítvány és a Miskolci Nemzeti Színház közös szervezésében valósulnak meg.

Ladányi Andrea 1981-ben végzett a Magyar Táncművészeti Főiskolán. 1981-86-ig a Markó Iván vezette Győri Balett szólótáncosa. 1986-89-ig balettet, modern és jazztáncot tanult Torontóban, New Yorkban, Los Angelesben. 1989-91-ig a Helsinki City Theatre, majd 1992-ig a Finn Nemzeti Opera szólótáncosa volt. 1995-ben megalakította a La Dance Company-t. 2002 óta a Magyar Színház- Filmművészeti Egyetem Mozgástanszékének vezetője. Liszt- és Harangozó-díjas, Érdemes művész.

Ladányi Andreának "elég csupán jelen lennie ahhoz, hogy a nézőben bent szoruljon levegő. Nemcsak mozdulatainak, ... de az arcrándulásainak is szövegszerű jelentése van. Testét már rég köztéri szoborba kellett volna önteni." (Szilágyi Sisso Szilvia)

2 SOLO 1 DUO
LÁTVÁNY: Lakatos Márk
FÉNY: Payer Ferenc

Thank you, A Golden duett
RENDEZŐ: Ivo Dimcsev.
ELŐADJA: Ladányi Andrea (Thank you)
Vida Gábor, Kovács Lehel (A Golden duett)

Alice B.
ELŐADJA: Ladányi Andrea
KOREOGRÁFUS: Jorma Uotinen
2009. Február 20. •  21 óra Csarnok

BL
"A cím Borlai Gergő dobos és Ladányi nevének szignójára utal. Duettjük két egyenrangú, művészetében elementáris erőket mozgató művész alkotása. A zenészt és a táncost a hangszer és a test ritmusa kapcsolja össze. Interferencia, a hanghullám és a testen megtörő fény hullámainak kölcsönhatása." Részlet Barta Edit írásából, amely az Ellenfény című lapban jelent meg.

TÁNC, KOREOGRÁFIA: Ladányi Andrea
DOB, ÜTŐ, ZENESZERZŐ: Borlai Gergő
LÁTVÁNY: Lakatos Márk
FÉNY: Payer Ferenc
VIDEÓTECHNIKA: Keserű Zsolt
SZÍNPADTECHNIKA: Kondella Krisztián

2009. február 21. • 17 óra Csarnok

SZERETSZ ENGEM...
Táncjáték gyerekeknek 6 és 14 év között, valamint minden szülőnek és érdeklődőnek

A történet: a fiú álmai lányát keresi egy virtuális világban - közben pedig nem veszi észre, hogy a valódi lány ott van végig mellette.
A zene: erős, hatásos, jó érzékkel megválasztott zeneszámok váltakoznak, a népzenétől (néhol technoszerű basszusokkal ötvözött lassú tempójú népzene) a klasszikus muzsikán át a rapig. A dallamok, ritmusok és a mozgás támogatják, erősítik egymást, harmonikusabbá téve így az előadást.

A díszlet: ötletesek az áttetsző, fekete függönyök, amelyek időről időre leereszkednek a színpadon, térbelivé teszik a kivetített képeket, azt az érzést keltve a nézőben, mintha valóban szerepelne a darab virtuális világában.

SZEREPLŐK:
Bánki Zsolt, Fejes Kitty, Melkvi Bea, Kovács Martina, Pásztor Tibor, Vida Gábor, Tatiana Hraskova, Marta Karacsonyova, Andrea Cintulova, Marian Duvco, Matej Mike, Martin Hindy, Miroslav Martinovic

STYLIST: Lakatos Márk
FÉNY: Payer Ferenc
KOREOGRÁFUS ASSZISZTENS: Bánki Zsolt
KOREOGRÁFUS: Ladányi Andrea

2009. február 22. 11 és 14 óra •Kamaraszínház

ÚJRATÁNCEGYÜTT
Közkívánatra, a 2008-as évi nagy sikerre való tekintettel a Miskolci Tél Kocsonyafesztivál idején a Miskolci Nemzeti Színház újra megrendezi a 24 órás nonstop táncimprovizációt a Játékszínben.

A huszonnégy órás nonstop táncimprovizáció program keretében kedve szerint táncolhat minden érdeklődő. A táncokat egymásnak adják át a jelentkezők, bárki átveheti a táncot, s amikor akarja, továbbadhatja azt. Táncolni lehet szólóban, párban, vagy csoportban, hozott, vagy a színház által biztosított zenére. Bárki, bárhonnan jelentkezhet, de csak a regisztrált jelentkezők léphetnek fel. Regisztráció: www.tancegyutt.mnsz.eu
Tánc lesz!

2009. február 20. 18 óra - február 21. 18 óra • Játékszín


KALEVALA
A finn-magyar kultúra jegyében február 17-én kedden 19 órakor a Csarnokban a ForteDanse előadása, a Kalevala lesz látható. A Kalevala rendezője Horváth Csaba, táncosai között olyan neveket találunk, mint Mucsi Zoltán, Andrássy Máté, Földeáki Nóra vagy Vati Tamás. Az előadás a "Több, mint legenda..." Közhasznú Alapítvány és a Miskolci Nemzeti Színház közös szervezésében valósul meg Miskolcon.

"Kerestünk egy olyan ősi eposzt, aminek a témája maga a föld születése és így jutottunk a Kalevalához, ami egy rendkívül pogány, vad, szinte kegyetlen világot ábrázol. Ezért alkalmas arra, a mai világ szörnyűségeiről is beszéljen. A Föld pusztulása szintén aktuális téma és a Kalevala verbális szövetébe Szálinger Balázs író költötte bele azt a gondolatot, hogy a föld most bajban van. Ehhez National Geographic szövegeket használtunk, amelyeket megpróbáltunk összecsúsztatni az archaikus teremtésmítosszal. A Kalevala északon született és északon van a leglátványosabb jele annak, hogy a Föld bajban van, a jéghegyek olvadása miatt" - mondja az előadásról Horváth Csaba, az előadás rendezője.
www.fortedanse.hu

2009. február 17. 19 óra • Csarnok

PIAF PIAF
A Piaf Piaf középpontjában a legendás énekesnő áll, ám a színpadon korántsem a szokványos romantikus életrajzot látjuk - miközben az előadásban természetesen elhangzik Edith Piaf valamennyi híres dala.
A mintegy húszfős csapat szinte mindvégig a színen van, az események szinkronban zajlanak, megismerjük Piaf-ot, a "verebet" és közben megismerjük azt a közeget, ami dalainak gyökere és befogadó otthona. Előttünk a párizsi kávéházak-kuplerájok-lokálok-fényes színpadok világa, a színházi öltözők, a ringben a nagy szerelem Marcel Cerdan, az európai és tengerentúli koncertek atmoszférája, az utolsó évek varázslatos-tragikus történései.


A Piaf, Piaf miskolci bemutatója a "Több, mint legenda..." Közhasznú Alapítvány és a Miskolci Nemzeti Színház közös szervezésében válik lehetővé.
Főbb szereplők: Varjú Olga, Spolarics Andrea, Ladányi Andrea, Ilyés Róbert, Kálid Artúr, Telekes Péter
Rendező: Jorma Uotinen
www.barka.hu

2009. február 18. 20 óra • Nagyszínház Ráadás bérlet NYOLCkor
2009. február 19. 17 óra • Nagyszínház Ráadás bérlet ÖTkor

KLEZMER-VARÁZS
Az 1990-ben jelentkező együttes zsidó népzenei alapra épülő dallamokat stilizált olyan egyedi formára, hogy autentikusságuk azóta is töretlenül szárnyal s hat, itthon és külföldön. Ez a sajátos zenei hangzásvilág egyszersmind a magyar kultúra szerves részévé is vált. A Budapest Klezmer Band zenéje meghódította a világot is, hiszen New Yorktól Moszkváig, Londontól Amszterdamig számtalan helyen léptek föl s vitték a Klezmer-Varázs üzenetét. A miskolci közönség utoljára 2007-ben, egy fergeteges koncerten találkozhatott az együttessel.
Az Észak-Magyarország és a "Több, mint legenda..." közhasznú Alapítvány a Miskolci Nemzeti Színház támogatásával mutatja be a koncertet.

2009. február 20. 19 óra • Nagyszínház


BOGA BESZÉL
Seres Ildikó önálló estje Karinthy Frigyes: "A feleségem beszéli" c. műve nyomán

"A feleségem beszéli hősnője egy átlag pesti háziasszony, egy aranyos butuska, drága fecsegő, aki az I. Világháborúval járó szegénység, nélkülözés idején csodálatra méltó találékonysággal, igazi női leleménnyel veszi fel a harcot a megszorítások, az éhség és a hideg ellen. Józan szkepticizmussal szemléli a világ őrült dolgait, a politika hazugságait és az emberi hülyeséget. És a legnagyobb nyomorban is tetszeni akar, szeretve lenni vágyik.
Mindig is őszintén csodáltam az embereket, akik ebben a rideg korban is képesek voltak nevetni, hogy zsúfoltak voltak orfeumok és kávéházak, hogy kabarétréfák és operettek születtek..." - mondja Seres Ildikó Karinthy Frigyes műve kapcsán.

2009. február 21. 20.30 és február 22. 19 óra • Játékszín


PORTUGÁL
A hétvége lezárásaként, és a Kocsonyafesztivál alkalmából - közkívánatra - a Miskolci Nemzeti Színház bemutatja Egressy Zoltán: Portugál című színművét, ezúttal a Nagyszínházban. A Portugál színházunk egyik legsikeresebb színdarabja, amely a 120. előadáson is túl van.

2009. február 22. 19 óra • Nagyszínház


Forrás: Miskolci Nemzeti Színház

süti beállítások módosítása