Alkoholisták

Õsbemutatóra készül a Gárdonyi Géza Színház. A társulat Visky András: Alkoholisták címû drámáját viszi színpadra Nádasy Erikával a fõszerepben. Szegvári Menyhért, a darab rendezõje szerint a kortárs erdélyi szerzõ titokzatos, költõi misztériumdrámát írt, nagyon is földközeli szereplõkkel és helyzetekkel. Hitkeresés és akasztófahumor, angyaljárás és kocsmalíra. "Két világ, a látható és a láthatatlan, a színház két világa párhuzamosan egymás mellett" - ez jellemzi majd a darabot, amelyet eddig még nem mutattak be Magyarországon.

Az előadást február 6-tól láthatja a közönség Hüse Csabával, Ivády Erikával és Venczel Valentinnal a színpadon.


Hüse Csaba, Venczel Valentin

Visky András
szerint véletlenül keletkezett darab az Alkoholisták. "Egy alkoholista nővel készült interjú indította el, tehát, mondhatni, a szó köznapi értelemben egy újsághír. A beszélgetés elkészültekor Éva gyógyult alkoholistának számított, ebből a mindig törékeny, rendkívül ingatag pozícióból tekint vissza elképesztő humorral és lepusztultságában is föl-fölcsillanó intelligenciával korábbi, tulajdonképpen általa is bizonyos révülettel szemlélt életére.


Nádasy Erika

Hirtelen egy szabad, rendkívül okos nő állt előttem a maga rettenetes erejével és kisugárázásval, valami olyasféle vibrálással, amivel csak a görög hősök bírnak. Egy Antigoné, aki a világot egy temetetlen holttest fölmutatásával teszi próbára. Éva viszont saját temetetlen holttestét cipeli közöttünk, az önsajnálat legcsekélyebb jele nélkül, mint aki a legnagyobb tétet képes kockára tenni, magából semmit vissza nem tartva.


Nádasy Erika, Venczel Valentin
hátul: Veres József

Éva "reális" élete tipikusan kisvárosi történet: gyermeke meghal - nem tudjuk, miként, a darab szándékosan nyitva is hagyja a kérdést. Abortusz? Gyermekhalál? Mindegy, ő maga gyilkosként él a világban. Hova kerül, akit megölünk? Kinek az életetét éli a túlélő gyilkos? Lehetséges vajon levetni magunkról a ránk nőtt, velünk "élő" holttestet?


Nádasy Erika, Venczel Valentin

... Könnyen lehet, hogy a színház talán az egyetlen helye a kultúrának, ahol anélkül, hogy obskúrus vallási elköteleződés gyanújába esnénk, föltehetjük magunknak a kérdést: vajon megváltozhat-e, átalakulhat-e egy ember élete?" 


Hüse Csaba

Visky András: Alkoholisták
Zenés perform szünet nélkül

Éva: Nádasy Erika
Mária: Nádasy Erika
Atyus: Venczel Valentin
Idős angyal: Venczel Valentin
Kálmán atya: Hüse Csaba
Fiatal angyal: Hüse Csaba
Trezor: Ivády Erika
Másik Mária: Ivády Erika
Gyermek: Veres József

Ruhakivitelező: Szaniszló Tamásné
Látvány: Szegvári Menyhért
Szcenikus: Gróf Gyula
Zene: Kátai László
Dramaturg: Jónás Péter
ügyelő:  Bajusz Orsolya
Súgó: Horváth Éva
Asszisztens: Horváth Éva

Rendező: Szegvári Menyhért

Bemutató: 2009.02.06.


Nádasy Erika, Venczel Valentin

Fotók: Gál Gábor
Forrás:
Gárdonyi Géza Színház, Eger

süti beállítások módosítása