Timúrra várva

A Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulatának decemberben debütált, Timúrra várva címû elõadást tekinthetik meg az érdeklõdõk február 7-én, szombaton 19 órától, a Stúdióteremben.

Különleges előadás a Timúrra várva, hiszen nem egy hagyományos színdarab, hanem egy lírai anyag alapján készült, a  rendező sajátos koreográfiához alkalmazkodva nyerte el végső formáját. Szokatlan élményt nyújt a darab zenei anyaga is, nem önmagában, hanem a szövegek és a szereplők mozgásának kombinációjában, mely létrehoz egyfajta disszonanciát, ugyanakkor a megértést segíti.

Merész vállalkozásba fogott múlt év decemberében a Szigligeti Társulat Aczél Géza "darabjának" színpadra állításával. Azért az idézőjeles kifejezés, mert a Timúrra várva nem dráma annak hagyományos értelmében: inkább a líra és a dráma határán lévő szövegfolyam, melyből Demcsák Ottó elképzelései alapján vált színpadi mű.

Aczél Géza, költő, irodalomtörténész, a debreceni Alföld folyóirat főszerkesztője. Utóbbi néhány verseskötetét egyértelmű elismeréssel fogadták az irodalom kedvelői, a pályatársak és a kritikusok. Aczél kései költészetének jellemzője a rezignált hang. Verseinek rokonszenves lírai alanya gyakran tekint vissza az időben, ám a tárgyakat, embereket, helyzeteket nem nosztalgikus ködbe vonja, hanem az avantgárd hagyomány szellemében, annak eszközeiből merítve idézi meg.

Demcsák Ottó táncos, koreográfus, rendező, a Győri Balett örökös tagja, számos díj, kitüntetés birtokosa, 1989-ben az év táncosa lett Magyarországon. Művészi törekvéseiben a különböző stílusok harmonikus ötvözése és a misztikus témaválasztás markánsan jelenik meg.

A próbafolyamat alatt az előadás képe radikálisan megváltozott, a némiképp hagyományos dramaturgiát és a történetet "levetkőzte magáról" a darab, a párbeszédként elképzelt szövegek önállósultak, illetve alkalmazkodtak a sajátos koreográfiához, amelyet a rendező balett-táncos múltja jelentősen meghatároz. Különleges és szokatlan élményt nyújt a darab zenei anyaga is, nem önmagában, hanem Aczél Géza szövegének és a szereplők mozgásának kombinációjában, mely létrehoz egyfajta disszonanciát, ugyanakkor a megértést segíti.

Aczél Géza: Timúrra várva

Szereplők:
 Dimény Levente
 Szotyori József
 Ababi Csilla
 Gajai Ágnes
 Kardos M. Róbert

 
Díszlet- és jelmeztervező: Torkos István
Dramaturg: Balogh Tibor m.v.

Rendező-koreográfus: Demcsák Ottó m.v.

Előadás időpont: 2009. február 7., szombat 19.00 h
Bemutató: 2008. december 6.

Jegyek a színház jegypénztárában, vagy előadás előtt a helyszínen válthatók. A pénztár nyitva tartási ideje: keddtől szombatig naponta 10-13, illetve 17-19 óra között, vasárnap 17 és 19 óra között
.

Forrás: Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulata

süti beállítások módosítása