Kakukkfészek

Bujtor István állítja színpadra a Veszprémi Petõfi Színházban a Kakukkfészek címû darabot, a bemutató február 13-án lesz. Rendezõként és szereplõként többször találkozott már a Ken Kesey Száll a kakukk fészkére címû regényébõl készült színpadi mûvel, amit Dale Wasserman neve fémjelez.


Bujtor István, Eperjes Károly, Csarnóy Zsuzsanna

Bujtor István
a Vígszínházban 1970-es évek végén játszotta először Bromdent, az indiánt. Majd rendezőként Győrben, Székesfehérváron és legutóbb Sopronban állította színpadra ezt a legendás művet. Eperjes Károllyal a fehérvári Kakukkfészekben már játszottak együtt. Most Veszprémben újra egy színpadon láthatja őket a közönség.


Jelenet az előadásból

- Ez a darab minden időben aktuális, katarzist tud adni a nézőknek, akik sírhatnak és nevethetnek az előadás közben. A Kakukkfészek számomra a demokráciáról, az áldemokráciáról, a hősökről, az antihősökről, a forradalmakról, az ellenforradalmakról szól. Bromden fontos fogaskerék a darabban, csakúgy, mint a többiek, akik között a szöveg nélküli szereplők is főszereplők- így tud a történet egésszé válni, hatni- miközben a mű elősorban McMurphy és a főnővér ellentétéről szól - mondta Bujtor István.


Csarnóy Zsuzsanna, Benczédi Sándor

Dale Wasserman: KAKUKKFÉSZEK
-
dráma -
Fordította: Bátki Mihály

Betegek:  
Randl P. McMurphy: Eperjes Károly Jászai- és Kossuth díjas
Bromden, a főnök: Bujtor István
Dale Harding: Baranyi Péter
Billy Bibbit: Gere Dénes Ákos
Cheswick: Máté P. Gábor
Scanlon: Kőrösi Csaba
Martini: Vajda Károly
Ruckly: Háromszéki Péter
Ellis: Bakody József Aase-díjas
   
Kórházi személyzet:  
Ratched nővér: Csarnóy Zsuzsanna Jászai-díjas
Dr. Spivey: Benczédi Sándor
Flinn nővér: Palásthy Bea
Taylor nővér: Matykó Xénia
Williams ápoló: Nyirkó István
Warren ápoló: Tóth Loon 
    Candy Starr: Szűcs Krisztina
Sandra: Dominek Anna 

Díszlettervező: Perlaki Róbert
Jelmeztervező: Vasvári Lilla
Ügyelő: Szentmiklósi Ildikó
Súgó: Horváth Katalin
Rendezőasszisztens: Péti Krisztina

RENDEZŐ: BUJTOR ISTVÁN 
 
Bemutató: 2009. február 13.


Máté P. Gábor, Kőrösi Csaba

A kényszermunkára ítélt rab Randl P. McMurphy bolondnak tettei magát hogy áthelyezzék egy pszichiátriai osztályra. Meg van elégedve az új helyzettel a "szállodai körülményekkel", és elhatározza, hogy egy kis színt visz az ápoltak egyhangú életébe.


Csarnóy Zsuzsanna

Teszi ezt részben szórakozásból, de egyre inkább azért is, mert szembesül az elmegyógyintézetbeli embertelen körülményekkel. Úgy dönt, megmutatja a betegeknek, hogy lehet a zsarnok Ratched nővérrel szembeszállni, hogy lehet felrúgni a nővér által kialakított "rendet".


Jelenet az előadásból

A kezdeti hatalmas röhögések lassan elcsendesednek, mert McMurphy egyre nagyobb sebességgel rohan a végzete felé. Győz a hatalom, de a McMurphy előtti idők szelleme már soha többé nem tér vissza az intézet falai közé.


Jelenet az előadásból

 Fotók: Melczer Zsolt
Forrás: Veszprémi Petőfi Színház

süti beállítások módosítása