Antigoné-tükör

Bemutatkozik Egerben a Kovátsmûhely produkció. Antigoné-tükör címû elõadásuk február 17-én, kedden este 7 órától látható a Gárdonyi Géza Színház nagyszínpadán.

 

- Az Antigoné-Kreón konfliktust ma is mindenki ismeri, ám a kardalok mitológiai utalásai már távoliak. A régmúlt időkben a nézők életének része volt a mitológia, úgy ismerték, ahogyan mi a slágereket. Szophoklész szerzőtársa lett Vörös István és Szirtes Edina Mókus, s egy mai zenés darab született a kötelező olvasmányból - - mondja Kováts Kriszta, rendező.

Az előadás felidézi azt is, hogyan játszhattak kétezer-ötszáz éve: követjük az antik görög színjátszás hagyományait, de modern formában. Három színész játszik kilenc szerepet, álarcban. Nők férfi és férfiak női szerepet vegyesen. A kötél visszatérő motívum: Antigóné a derekáról levett kötélre köti fel magát. Ez nemcsak a ruhákon jelenik meg, de a kötél jelenti a díszletet a kötélből font karikákkal együtt.

- Mennyire ismerhetünk magunkra ebben a tükörben?

- A görög tragédia szereplői követik sorsukat. Nem tudnak rajta változtatni, de nem az eleve elrendelés okán, hanem mert sorsuk cselekedeteik következménye.

A darab arra hív, hogy nézzünk bele együtt az Antigoné-tükörbe. Ebben a tükörben magunkat látjuk; Antigonét és Kreónt, Iszménét, Haimónt és a többieket. Így vagy úgy, a sorsuk minket is állásfoglalásra kényszerít; mi melyikük szerepét válasszuk ebben a helyzetben? Vagy csak kívülről nézzük, mint a nézők a színházban...?

Forrás: Egri Gárdonyi Géza Színház

süti beállítások módosítása