Vér-reflex

A VÉR-REFLEX olyan színpadi közeg, amelyben a fizikai állapot, mint axióma, megkérdõjelezõdik. Kísérlet, mely mûként jelenik meg, s a színpadtérben elõadássá válik.

Átélni a valóság drámai ellentmondásait...

"Nem könnyű elkezdeni beszélni önmagamhoz, nem könnyű kettéválni, ha ebben csak magamra számíthatok, kimenekíteni, evakuálni az öntudatot egy biztonságosabb helyre, mint ahol most tartózkodik. Legalább egy rövid időre, egy kísérlet erejéig megkockáztatni a lemondást minden támogatásról és mentőkörülményről" (Hajas Tibor)

14 éven felülieknek!

Nem kísérleti színház, hanem performatív-színházi kutatás.

Az 1950-es évek óta létező performansz-művészet újradefiniálta a színházi előadás, a színészi jelenlét és cselekvés és a "valóság" és "illúzió" értelmezését. A VÉR-REFLEX analitikus dramaturgiával kívánja megfejteni és elmosni a performansz-művészet és a színház műfajainak antagonisztikus létét, visszanyúlva a legősibb szerepjáték viselkedésállapotához.

A VÉR-REFLEX témája maga a kutatás, amely kísérletsorozat formájában ölt testet. Ha úgy tetszik, a publikum jelenlétével hitelesített valós, színházi értelemben, szerepjáték-mentes eseménysorban. Olyan akció láncolat tehát, amely egyszerre hordozza a performansz-művészet itt és most jeleit, a történés azonosságát, valamint a színház reprodukciós kényszerét, hiteles ismételhetőségét.
 

A kutatás célja a lélek és a test viszonyának a vizsgálata. Pontosabban a lélek kipárlása a testből. Ábrázolható-e - performatív-színházi értelemben - a lélek. Ennek elérése céljából a kutatás alanya - Gergye Krisztián - folyamatos fizikai, mentális és szellemi kísérleteken megy keresztül. Minden egyes etap szigorú technikai, fizikai és mentális kontrol mellett zajlik.

A kutatás választott formája a színház reprodukciós bázisának, mintha-szituációjának, és a performansz-művészet valódiságának, személyességének térben és időben való vegyítését tűzi ki célul. Ez egyrészt a színházi szerepjáték határának feloldását és a perszonális jelenlét megjelenését jelenti, úgy, hogy a kettő, időnként egymásban való átolvadásáról, illetve egymásból való kibonthatóságáról legyen szó. A színházi és performanszbeli létezés pedig folytonosan elbizonytalanítja a néző hagyományos szerepét is.

TERMÉSZETES VÉSZEK KOLLEKTÍVA
VÉR-REFLEX
- performatív-színházi kutatás -
produkció-reprodukció

Alkotók:
Árvai György, Gergye Krisztián, Imre Zoltán, Lenz Tünde, Parabryo, Szirtes Attila, Szűcs Edit, Simon Heath /Atrium Carceri
 
Előadás időpontok: 2009. Február 21, 22. 20.00 óra
Helyszín: MU Színház, Bp. XI. Körösy J. u. 17.

Jegyek elővétel, foglalás:
MU Színház 466-46-27, 209-4014

Támogatók: OKM, nka, Flórián Műhely, MU Színház

További információk a termeszetesveszek@gmail.com e-mail címen!

süti beállítások módosítása