Kleist: Herrmann csatája

A HOPPart Társulat tavaly õsszel debütált Herrmann csatája címû elõadása 2009. február 23-án, hétfõn újra látható, új helyszínen, a Nyugati Teátrumban. A darab rendezõje Polgár Csaba. A Herrmann csatája Kleist "kevéssé ismert" drámája, ha a magyarországi színházi bemutatók számát nézzük. Maga a mû Kleist legfontosabb alkotásai közé tartozik.


Máthé Zsolt, Gémes Antos, Mátyássy Bence, Bánki Gergely

A Római Birodalom hadseregei felett nem várt győzelmet arató egyesült germán törzsek vezérének, Hermann fejedelemnek története ugyan a Napóleon elleni összefogás példázataként íródott, de esztéták, irodalomtudósok, politikusok és főfoglalkozású fantaszták nem véletlenül és nem is ok nélkül látták benne a német felsőbbrendűség eszméjének színpadi megfogalmazását. 

Az előadásnak nyilvánvalóan nem célja, hogy e kérdésben akár bizonyságot, akár igazságot szolgáltasson. A helyét kereső fiatal társulat számára a darab más kérdéseket vet fel. Olyanokat, melyek egyrészt az egyén és a közösség kapcsolatát, másrészt a direkt és indirekt manipuláció kérdését feszegetik. Megéri-e kényelmesen betagozódni rendszerekbe, és ott bármilyen eszközzel előrejutni, esetleg várni, amíg helyzetbe kerülünk - vagy fontosabb a függetlenség akkor is, ha azzal szemet szúrunk saját és ellenséges birodalmaknak is?


Tóth Orsi

“Mit szól a világhoz, azaz a jelen fiziognómiájához?
Úgy találom, torzultságában van valami komikus.
Olyan, mintha, akár egy öregasszony, hirtelen abbahagyná a keringőzést; s Ön tudja jól, milyen hatással van ez a keringőre.
Nevetek, ha rágondolok."
“Én úgy találom, az embernek egész súlyával, bármily nehéz, vagy könnyű legyen is, a kor mérlegének serpenyőjébe kell vetnie magát; mellékelem ehhez a magam szerény hozzájárulását."
"De mi a helyzet, barátom, a Herrmann csatájá-val? Igen sajnálnám, ha valamely elnézés folytán, elmulasztották volna a kézbesítését, mivelhogy e darab bármely másnál inkább a jelen pillanatra van kihegyezve."

[Részletek Heinrich von Kleist levelezéséből]


Bánki Gergely, Gémes Antos, Szilágyi Katalin,
Takács Nóra Diána, Mátyássy Bence


Heinrich von Kleist
HERRMANN CSATÁJA
Fordította | Márton László

szereplők:
BÁNKI GERGELY
GÉMES ANTOS
MÁTHÉ ZSOLT
MÁTYÁSSY BENCE
RADNAY CSILLA
ROSZIK HELLA
SZILÁGYI KATALIN
TAKÁCS NÓRA DIÁNA
TÓTH ORSI

DRAMATURG | Boskovics Szandra, Gáspár Ildikó
LÁTVÁNY | Izsák Lili

RENDEZŐ | POLGÁR CSABA

Előadás időpont: 2009. február 23., hétfő 20.30 h
Nyugati Teátrumban. (1066 Budapest, Teréz krt. 62.)


Bánki Gergely, Máthé Zsolt

Fotók: Birta Olivér
Forrás: HOPPart Társulat

süti beállítások módosítása