Goldoni: Chioggiai csetepaté

Goldoni életmûvének egyik igazi gyöngyszeme a Chioggiai csetepaté. Nemcsak azért, mert hús-vér emberekrõl szól, nemcsak azért, mert a szívünk mélyén mi is vágyódunk erre a szenvedélyes, mediterrán lüktetésû életre, nemcsak azért, mert a párkeresés gyötrelmeit ritka õszinteséggel és humorral ábrázolja, nemcsak azért, mert a szerzõ egyik legeredetibb darabja; hanem azért is, mert van benne egy különös alak, egy megmagyarázhatatlanul jóságos ember, akinek nincs más célja, csak hogy segítsen.

Már-már gutaütést kap a szinte lehetetlennek tűnő vállalkozástól, infarktust az emberek értetlenségétől, mégis tűzön-vízen át akarja a jót, a boldogságot másoknak. Nélküle talán nem is sikerülne. Ez az ember egy velencei - tehát idegen Chioggiában - aki arra vágyik, hogy befogadják. Mert bár velenceinek lenni jó, chioggiainak lenni még jobb.


Carlo Goldoni
(Velence, 1707. február 25. - Párizs, 1793. február 8.)

Carlo Goldoni: Chioggiai csetepaté
- komédia két részben -
A példányt Novák Eszter és Kárpáti Péter szövegkönyve, Révay József
valamint Török Tamara fordítása alapján készítette:
Harangozó Eszter és Forgács Péter

TONI, halászbárka-tulajdonos: SARÁDI ZSOLT
PASQUA, a felesége: KÉRI KITTY
LUCIETTA, Toni húga: PETRIK ANDREA e.h.
BEPPE, Toni öccse: LAJOS ANDRÁS
TITTA NANE, halászlegény: CSŐRE GÁBOR
FORTUNATO, halászmester: BORBICZKI FERENC
LIBERA, a felesége: HULLAN ZSUZSA
ORSETTA, Libera húga: TORNYI ILDIKÓ
CHECCA, Libera másik húga: BATA ÉVA e.h.
VICENZO, halász: RAJHONA ÁDÁM
TOFFOLO, hajóslegény: JÓZAN LÁSZLÓ e.h.
ISIDORO, bírósági jegyző: JUHÁSZ ISTVÁN

Dramaturg: HARANGOZÓ ESZTER
Irodalmi munkatárs: TÖRÖK TAMARA
Díszlet - Jelmez: FÜZÉR ANNI
Szcenika: KRISZTIÁNI ISTVÁN
Világítás: KOMORÓCZKY GÁBOR
Ügyelő: SCHALLINGER TAMÁS
Súgó: BÁLINT ÉVA
A rendező munkatársa: VARGA ANDREA

Rendező: FORGÁCS PÉTER

 Bemutató: 2009. március 5-én, csütörtökön, este 7 órakor a Pesti Színházban

Bóta Gábor: A meg nem értés komédiája
A Pesti Színházban március 5-én mutatják be Goldoni Chioggiai csetepaté című művét Forgács Péter rendezésében. A darab a párkeresés gyötrelmeit ritka őszinteséggel és humorral ábrázolja.

Titta Nane - Csőre Gábor
- Titta Nane-ról, akit megpróbálok eljátszani, elég sokat beszélnek a darabban. Vannak ilyen figurák a drámairodalomban, de ezek a szereplők általában keveset vannak a színen, ez az ember viszont eléggé jelen van, ráadásul forgatja is a történet kerekét. Titta Nane, a halász kint van a tengeren a többi fiatallal együtt. Arra várnak már két hónapja, hogy hazajöhessenek. Egy helyen kikötöttek, és ott megvették azokat az ajándékokat, amiket a szeretteiknek szánnak. Szinte majdnem minden összejön, halat is fogtak, süt rájuk a nap, sirokkó széllel érkeznek haza. Csaknem minden jó, ősz van, most már vége a halászati szezonnak, és mire végre hazajön, azt kapja az arcába a szomszéd lányoktól, hogy a szerelme, akinek gyűrűt vett, akiért két hónapja majd elepedett, az éppen a Toffolo nevű rakodómunkással szűrte össze a levet. De konkrétumot nem tud, mert ha kiderülne, hogy csak egy sült tököt vett neki Toffolo, és mindössze annyi a bűne, hogy elfogadta, akkor nem lenne olyan komoly baj. Persze a mézes sült tök délen nagy csemegének számít, meg szegény emberekről van szó, akiknek ez is nagy dolog.
Rejtély, hogy mi is történt pontosan, és ez a rejtély üt és mar. Tulajdonképpen a lányok is hibásak, Titta Nane is az, mindenki hibás, a többi szerelmes is kap valamilyen tüskét, elkezdődik a meg nem értés komédiája. Amikor az egyik bocsánatot kérne, akkor a másik éppen nagyon meg van sértődve, és fordítva. Amikor az egyik éppen szerelmet vallana, a másik ezt már nem akarja hallani. Tulajdonképpen kis semmiségek nagyítódnak föl. Miközben ezek a szerencsétlenek borzasztóan szerelmesek, annyira akarják egymást, és mégis elmennek a másik mellett. Aztán persze mint Goldoninál általában, minden jóra fordul, összejövünk, de addig kanosszát járunk.

A cikk folytatása a Vígszínház honlapján >>>


Forrás:
Vígszínház
Fotók: Dohi Gabriella/szinhaz.hu

Kapcsolódó anyag:
• Chioggiai csetepaté - FOTÓGALÉRIA a foto.szinhaz.hu -n >>>

 

süti beállítások módosítása