Cseh musicalek

Új színházat avattak a minap Kassán, az egykori Capitol mozi kissé szocreál hangulatot árasztó épületében, amely musicalszínháznak hirdeti magát, és saját előadások mellett neves cseh és szlovák musicalelőadásokat hívott Kassára.

 

dobrozlci_s_osudem

Az első vendég a neves prágai Kalich Színház, amely a tavasz folyamán három Landa-musicaljét hozza el, de ősszel láthatják majd Vašo Patejdl Hasfelmetsző Jack valamint Ondřej Soukup és Gábina Osvaldová Szent Johanna c. előadását is.

S ha már Prágánál tartunk, tovább tart a musicalszerzők és színházak rohama a nézők kegyeiért. A már említett Kalich Színház régi előadásait porolja le az idén, míg a tavaszra beharangozott új musical, a Robin Hood, amelyen a Soukup-Osvaldová páros dolgozik, csak 2010 tavaszán kerül bemutatásra. Sokan nem látták viszont a 2000-ben bemutatott Szent Johanna c. opuszukat a Ta Fantastica Színházban, amelyet szeptemberben újítanak fel. Tavaly újította fel a Broadway Színház Michal David Kleopátra c. örökzöldjét, amelyet annak idején a pozsonyi Új Színpadon is láthattunk. A felújított változat egy előadás erejéig, május 16-án Kassára is ellátogat. Nem kerülhette el az újrázást Karel Svoboda első, még 1996-ban bemutatott musicalje, a Dracula sem, amelyet ismét Jozef Bednárik állított színpadra a Hybernia Színházban.

De szóljunk pár vadonatúj előadásról is. Michal Dočolomanský, Rudolf Hrušinský és Miloš Kopecký vitte sikerre a hetvenes évek végén Oldřich Lipský Adéla még nem vacsorázott c. krimiparódiáját, amely szintén nem kerülhette el a „megmusicalesítését". A Broadway Színházban Radek Balaš rendezésében kísérhetjük figyelemmel az amerikai nyomozó, Nick Carter prágai kalandjait.

Michal David a Kleopátra és az Angelika sikere után szerzőtársakat is talált Josef Bohouš és Lou Fanánek Hagen személyében, s ezúttal egy újabb legendás nő, Leonardo da Vinci legendás festménye ill. annak nőalakjának, Mona Lisának a történetét meséli el a Broadway Színházban, amely előadásban olyan legendák vállaltak szerepet, mint Hana Zagorová, Helena Vondráčková, Petr Muk és Monika Absolonová. S ahogy Prágában megszokhattuk, ezeknek az előadásoknak a dalai már a CD-n is megjelentek. Még két újdonság vár ránk a közeljövőben, a most megnyíló Milenium Színházban Otakar Vávra legendás filmjének, a Boszorkánypernek a Milan Levý, Jan Krůtý és Marek Kozušník által elkészített zenés változatát mutatják be április végén, amely egy 17. századi inkvizíciós történetet mesél el, amelynek 101 halálos áldozata volt Sumperk városában és környékén. Az előadásban a főbb szerepeket Ilona Csáková, Sisa Sklovská, Martina Partlová, Lukáš Kumpricht és Lešek Semelka játsszák. S nem akármilyen különlegességet kínál a prágai Állami Opera októbertől, ahol a legendás cseh dalszerzők, Peter Hapka és Michal Horáček (akiknek a dalait Tóbiás Szidi is énekli) Bárhová c. verses-zenés szövegfolyamát mutatják be, amely a főhős izgalmas lélekutazása, amely során nemcsak a világgal, hanem saját magával is meg kell küzdenie. Az előadást két változatban a szlovák Dodo Gombár viszi színpadra, s a főbb szerepekben Vojtech Dyket, Richard Krajčot, Nina Diviškovát és Kassai Csongort láthatjuk, de olyan neves egyéniségek is felbukkannak az előadásban, mint Jarek Nohavica, Karel Gott, Jana Kirschner és Daniel Landa.

Daniel Landa legendás dirty musicaljével, a még 1996-ban bemutatott Krysař-zsal (Patkányirtó) nyitotta meg kapuit a kassai Cassia Dance Színház, amely a prágai bemutató óta Pozsonyban (Dodo Gombár rendezésében), Eperjesen és Klagenfurtban is komoly sikert aratott. Pedig 1996-ban az alkotók némi félelemmel indították útjára az előadást, hiszen bár Landa egyéni hangvételű, összetéveszthetetlen zenei világának számos rajongója volt, a különös történetet elmesélő Krysař sikerében mégsem lehettek biztosak az alkotói, de az elkövetkező évek minden várakozást felülmúltak. Prágában ősszel már a harmadik felújítást érte meg a Kalich Színházban, s ez a legújabb nem sok eltérést mutat a legutóbbihoz képest, hiszen mind a rendező (Mirjam Landa, a zeneszerző felesége), mind a koreográfus (a holland Dirk Smits) ugyanaz.

agnes_krysa

A történet egy világvégi településen játszódik, ahol elszaporodnak a patkányok, ezért a polgármester, a lánya esküvőjére készülvén elhatározza, hogy megbízza a titokzatos Patkányirtót, irtsa ki a patkányokat. Az meg is érkezik, de semmi sem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. A Sors hiába figyelmeztet előre, bekövetkezik a tragédia. A történetet tovább bonyolítja, hogy a polgármester másik lánya, Agnes beleszeret az idegenbe, de a településen is dúl az ellentét az őshonos lakosság és a városba betelepült, mégis a várost irányító vagyonos kisebbség között, s a Patkányirtó, hogy megmentse Agnest, a csodafurulyáját nemcsak a patkányok irtására használja fel. 2003-ban F. A. Brabec filmet is forgatott a történet alapján, s mindenképpen érdemes lenne a rendkívül szuggesztív történetet akár magyar nyelvterületen is bemutatni. Kassán a Kalich Színház vendégjátéka májusban és júniusban folytatódik Landa két újabb musicaljének, a hasonlóan titokzatos környzetben, meseelemekkel átszőtt Titoknak és a mai, színházi- ill. börtönkörnyezetben játszódó Vágynak a bemutatásával.

Aki kíváncsi a cseh musicalszerzők régebbi vagy újabb előadásaira, az látogasson el Kassára vagy Prágába, bízvást maradandó élményben lesz része.

Juhász Dósa János
forrás: Új Szó, Pozsony
Richard Kocourek felvétele ( A Krysař c. előadás felvételei)

süti beállítások módosítása