Hamlet rockopera

A Gödöllői Fiatal Művészek Egyesülete 1999-ben mutatta be a Hamlet című rockoperát, melyet 35 alkalommal játszottak az ország 15 városában, és 2000-ben a zenei anyag kereskedelmi forgalomban is megjelent. Az előadás legközelebb 2009. május 29-én, 19 órakor látható a gödöllői Művészetek Házában.

hamlet01

 

Mivel az ősbemutató óta eltelt egy évtized alatt felnőtt egy új generáció, akik számára újdonsággal szolgálhat a klasszikus dráma zenés feldolgozása, így az Egyesület 2008-ban felújította az előadást. Az alkotók igyekeztek megtartani mindazt a fiatalos lendületet, odaadást, szívből jövő játékot, mely révén a rockopera sikert aratott, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján az előadás színvonalát tovább emelték. Így változott a rendezés, a hangszerelés (a rockzenekart egy vonósnégyes és egy fúvósötös egészíti ki), három új dal és két új szerep teszi teljesebbé a zenés drámát.

A társulatban jól egészítik ki egymást a nagy tapasztalattal rendelkező profi színészek, és a pályájuk elején álló fiatal tehetségek. Az előadást bátran lehet totális színháznak nevezni, hiszen a 14 tagú zenekarral élőben megszólaló dalok mellett próza, tánc, mozgásszínház, videotechnika teszi teljessé az élményt.

hamlet03

„... A darabot élőzene, egy rock együttes és egy „kis szimfonikus zenekar" kíséri. A zenészek integráns részei az előadásnak és az amúgy a funkcionalitásra koncentráló, nem változó „díszletnek" is. A zene a helyszínen születik meg. Előttünk, egyedien. Ez nem a profi világban sajnálatosan eluralkodó steril gépzene. Ma, mikor a zenészek, már egyre jobban kimaradnak a zeneeladásból (legalábbis annak hasznából, a letöltések miatt), alapvetően fontossá lesz a színpadi jelenlét. Az élőzene, főleg ha láthatók is a zenészek, varázslatos dolog. A közönség külön tapsa a zenészeknek, a mostani előadáson is igazolta ezt. Örömmel összegezem magamban, hogy ezen az estén, az igazi színházi élményhez semmi nem hiányzott. Volt itt minden: a szerep igényeihez egyszerre alázatos és erőszakos alkalmazkodás (Hamlet - Géczi András), hátborzongatóan tisztán megszólaló hang (Gertrud - Herczenik Anna), profi karakterábrázolás (Polonius - Józsa Imre), saját korlátain túllépő megjelenítés (Ophelia - Miklós Krisztina), különösen erőteljes színpadi jelenlét (Laertes - Molnár Balázs) és a figurával a teljes személyiséggel azonosulni tudás (Claudius - Venyige Sándor)..." (Népszabadság, 2008. szeptember 9 - http://nol.hu/archivum/archiv-506244)

"A darabban minden érzelmi megnyilvánulás benne foglaltatott, a szinte könnyekig megható jelenetektől a kétségbeesésig, a dühkitöréstől a tépelődésig. Egyetlen percre sem mondható, hogy fölöslegesen, csupán töltelékként került színre, a két felvonást úgy állították össze, hogy annak számára is egyértelmű legyen a cselekmény, aki soha nem olvasta a történetet.... Vérbeli rockopera, amelyben sír a gitár, improvizál a muzsikus, dübörög a dob, ugyanakkor szimfonikus zenekarra is hangszerelték..." (Demokrata, 2000. július)

hamlet02

 

Hamlet
- rockopera -

HAMLET - Géczi András
CLAUDIUS - Venyige Sándor
GERTRUD - Herczenik Anna
OPHELIA - Miklós Krisztina
HORATIO - Kalmár Gergely
POLONIUS - Józsa Imre m.v.
LAERTES - Molnár Balázs
FORTINBRAS, SZELLEM - Janovszki Zsolt
ROSENCRANTZ - Lőrincz Andrea
GUILDENSTERN - Berecz György
PAP - Nagy Domonkos
SZELLEMLÁNYOK - Kozári Veronika/Veres Andrea

Zenészek:
Lencsés Balázs (gitár), Sziráki László (gitár, szaxofon), Tömpe Gábor (billentyű), Kovács Gábor (basszusgitár), Kiss Roland (dob), Dér Enikő (fuvola), Kozár Melinda (oboa, angolkürt), Tóth Zsolt (klarinét), Beleznai Anna (fagott), Farkas Tamás (kürt), Szabó Réka (hegedű), Dezső Piroska (hegedű), Krenedits Katalin (brácsa), Elmauer Dóra (cselló)

Táncosok:
Szabó Annamária, Miskolczi Adrienn, Molnár Zita
Koreográfus: Kardos Szilvia

Az egérfogó jelenetben közreműködnek a Főnix Társulat tagjai:

Boldizsár Tünde, Bodor Géza, Makray Gábor, Kiss István (ütős hangszerek), Tömpe Gábor (billentyű)
A jelenet mozgástervezője Atlasz Gábor

Zenei rendező: Lencsés Balázs

Rendező: Horváth Zoltán

Legközelebbi előadás:
2009. május 29. 19 óra, Művészetek Háza (2100 Gödöllő, Szabadság út 6.)

 

Forrás: Gödöllői Fiatal Művészek Egyesülete

 

süti beállítások módosítása