Még POSZT előtt

Utolsó alkalommal látható Budapesten a KoMa és az ALKAT (volt Krétakör) közös produkciója, a Fédra Fitness, amely idén két olyan rangos Fesztivál versenyprogramjába került be, mint a POSZT és a Debreceni Alteranív Színházi Szemle. Az előadás május 30-án 20.30-tól látható az Euro Center fitness termében.

Mozgóképes ajánló:

 

Phaidra, a szépséges királynõ beleszeret a mostohafiába, és amikor az visszautasítja, bosszúból bevádolja férjénél, hogy erõszakot követett el rajta - ez a minden érintett számára tragikusan végzõdõ eset az emberiség egyik mítikus eredetû alaptörténete. Elsõ ránk maradt drámai feldolgozása Euripidesz mûve, és az azóta eltelt majd két és félezer évben számtalan színpadi szerzõ érezte aktuálisnak, és formálta meg a saját kora szemszögébõl nézve ezt az anyagot, Senecától Enquistig, Racine-tól Sarah Kane-ig.

Tasnádi István Fédra Fitnesse, bár határozottan mai mű, nem "teszi át" egyszerűen a XXI. századba a királynő tragikus szerelmének történetét, hanem úgy jeleníti meg az ősi legendát mai élettörténetként, hogy egyben hangsúlyozottan össze is köti mítikus gyökereivel: a klasszikus formák és a kortárs nyelv, az archetipikus emberi viszonyok és a mából ismerős figurák, az antik színház megoldásai és a "posztdramatikus" színházi eszközök együttes alkalmazásából, kölcsönhatásaiból és összeütköztetéséből keletkező szöveg kettős fénytörésben mutatja tárgyát, egyszerre nyújtva belátást és rálátást, egyidejűleg ábrázolva a mítoszt, és mai viszonyulásunkat hozzá.

 

fitness02

 

Az 1970-es születésű Tasnádi a mai drámaírók középnemzedékének egyik legsikeresebb és kétségkívül legfoglalkoztatottabb tagja. Több mint húsz darabját mutatták be számos színházban Magyarországon, a Vígszínháztól a Krétakörig, Nyíregyházától Zalaegerszegig és a határon túl, számos elismerést kapott, többek között két darabja is elnyerte az Év legjobb új magyar drámájának járó díjat a kritikusoktól (legutóbb 2007-ben a Finito, amelyet három magyar színház is műsorára tűzött).

 

fitness09


A KoMa és az ALKA.T bemutatja
Tasnádi István: Fédra Fitness

Játsszák:
Bánki Gergely
Csákányi Eszter
Jaskó Bálint
Jelinek Erzsébet
Katona László
Lass Bea
Scherer Péter
Zrinyi Gál Vince


Díszlet-jelmez: Vereczkei Rita
Zene: Szemenyei János
Dramaturg: Veress Anna
Produkciós vezető: Gyulay Eszter


Író-rendező: Tasnádi István

Előadás időpont: 2009. május 30. 20.30 óra
Helyszín: Euro Center II. emelet, Club Fitness
1032 Budapest, Bécsi út 154.
Jegyrendelés: 06/20-562-06-23, jegy@komatarsulat.hu
www.komatarsulat.hu

Támogatók:
NKA, OKM, Orlai Produkciós Iroda, Színházi Dolgozók Szakszervezete, Club Fitness, Merlin Színház, Polgár Krisztina Emlékalap, Fried Zsuzsanna

fitness08

 

Fotók: Dohi Gabriella

süti beállítások módosítása