Shakespeare Fesztivál

Június 29. és július 12. között ötödik alkalommal rendezik meg a nemzetközi Shakespeare Fesztivált. Követve az eddigi hagyományt, erre a fesztiválra is a legjobb Shakespeare-előadásokat hívja meg a Shakespeare Grémium külföldről és Magyarországról, de a színházi előadások mellett lesz film, zene, tánc, kiállítás, szakmai konferencia, sőt még Shakespeare korabeli ételeket is megkóstolhatnak a Corvin és Patrióta éttermekben. A legnagyobb angol drámaíró Gyulán bemutatott darabjai között egyaránt lesz vígjáték, tragédia, koncert és táncszínházi előadás is.


shakespeare_400


A Shakespeare Fesztivál megnyitására június 29-én kerül sor, amikor a Harcsa Veronika Quartet jazzt fog játszani, olyan szerzeményeket, amelyek nemrég egy Shakespeare-előadás kísérőzenéjéül is szolgáltak. Harcsa Veronika az egyik legígéretesebb fiatal jazz énekesnő, aki nem csak itthon ért el sikereket, hanem Japánban is komoly rajongótábora van. Az ötödik Shakespeare Fesztivál szenzációja, hogy a legendás rendező Peter Brook legújabb produkciója a Love is my sin - Szerelem a bűnöm, amely Shakespeare csodálatos szerelmes költeményeiből, a szonettekből készült, a párizsi Théátre des Bouffes du Nord színház előadásában első külföldi útjaként Gyulán is látható lesz június 29-30-án. Az idős angol mesternek, aki 1974 óta dolgozik Párizsban, igazgatóként ez lesz az egyik utolsó rendezése. Nemrég jelentették be, hogy 2010-től átadja a színház igazgatói posztját egy fiatalabb kollégájának. Talán szimbolikus, hogy a színház vezetésétől Shakespeare szerelmes költeményeivel búcsúzik, hiszen legnagyobb sikereit az angol drámaíró remekeinek színpadra állításával aratta Peter Brook, az egyetemes kortárs színjátszás legjelentősebb rendezője.

Július 1-én nyílik az a fotókiállítás, amelynek címe Színház az egész világ. Itt azokról a neves színészekről készült portrékat állítanak ki hat hétig a Kamarateremben, akik jelentős szerepeket alakítottak magyar Shakespeare-előadásokon.

A Gyulai Várszínház első bemutatójára július 2-án kerül sor, ekkor látható először a várszínpadon W. Shakespeare vígjátéka az Ahogy tetszik. A Vidnyánszky Attila által színpadra állított darab közös produkcióban valósul meg a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházzal, akikkel jó néhány sikeres bemutatót valósítottak meg együtt az elmúlt években Gyulán.

Július 4-én a világelső szopránénekes Emma Kirkby, - akit a BBC szavazatai alapján a legjobb élő szopránénekesnőnek tartanak - ad koncertet az ugyancsak világhírű régizene együttessel a London Baroque-kal. A koncert címe Shakespeare in Love - A szerelmes Shakespeare, amelynek műsorán olyan szerelmes dalok és zenék hangzanak el, amelyek kötődnek a nagy drámaíróhoz, többek között Purcell, Händel, Jenkins, Jonhnson művei.

Július 5-én a Kompánia Színházi Társulat egy táncelőadásban mutatja be az Othello kommentárok című produkcióját. Shakespeare Othello című drámájához készítettek egy nagyon izgalmas szöveg nélküli táncprodukciót, amelyet élőzenei kísérettel adnak elő. A tavaly bemutatott előadás nagy sikert aratott a nézők és a kritika körében nemcsak itthon, hanem külföldön is. Az előadás után a társulat tagjaiból álló Angara etnojazz zenekar ad koncertet, akik az idén a Budapest Fringe Fesztiválon különdíjat nyertek.

Július 6-9-ig az idén ismét szerveznek egy workshopot magyar és külföldi színművészeti egyetemisták részére a London Metropolitan University színtársulat közreműködésével, akik egy elnyert EU-s támogatás keretében jönnek Gyulára. A Szentivánéji álom című darabból dolgoznak együtt ki néhány etűdöt, amelyet július 9 -én este elő is adnak a várszínpadon.

Július 6-án egy távoli országból érkező színház mutatja be Shakespeare: Macbeth című drámáját. Örményországból, Jerevánból jön a Drámai Színház, akik egy nagyon látványos, szép képekkel, kitűnő színészi alakításokkal megvalósult előadást hoznak el Gyulára, hogy megismertessék velünk a magas színvonalú örmény színjátszást. A darabot a kitűnő rendező, Armen Khandikyan állított színpadra. Az előadás előtt egy Magyarországon élő kitűnő örmény muzsikus Davis Yengibarjan etnojazz koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők.

Július 7-én a neves magyar rendező, Zsótér Sándor által megvalósult Shakespeare: A velencei kalmár című regényes színművet láthatják az egri Gárdonyi Géza Színház vendégjátékában. Shakespeare-ben az a jó, hogy nehezen szorítható korlátok közé - írja az előadás ismertetőjéhez Zsótér Sándor. Shylock, az uzsorás és Antonio, a velencei kalmár konfliktusát most fiatal színészek játékával, mai közegben mutatja be a rendező kamaraszínházi változata.

Az előadást megelőzően a várborozóban Shakespeare kedvenc hangszerét hallgathatják meg, a reneszánsz lantot. Kónya István a kitűnő lantművész egy speciálisan összeállított Shakespeare műsorral eleveníti fel a kor muzsikáját.

Július 8-án a 2008-2009-es évad legjobb lengyel Shakespeare-előadását nézhetik meg Gyulán, a Makrancos hölgyet. A vígjáték most egy tehetséges fiatal rendező, Szymon Kaczmarek színpadra állításában látható a gdanski Wybrzeze Theatre előadásában. A korunk útkereső emberét bemutató színházi produkció Gyulán szintén az elnyert EU-s támogatás keretében látható.

A Budapesti Kamaraszínház nagy sikerrel játssza Shakespeare: II. Richárd című történelmi drámáját, amelyet Gyulán is láthatnak július 9-én. A Spiró György fordításában megvalósult produkció alcíme, karriertörténet, amelyet Almási-Tóth András rendezett. A mai médiavilágba helyezett előadás félelmetes áthallásokat produkál az egykori Anglia történelmileg legviharosabb szakasza és a mai kor között, amikor szinte csak a média manipulációs lehetőségei a legfontosabbak a politikusoknak a hatalom megszerzésében és megtartásában.

Július 10-én a szakmai konferencián neves hazai és külföldi előadók beszélnek a térségünk színházi világáról Shakespeare és Kelet-Európa címmel. Este a London Metropolitan University színtársulat mutatja be a More than a woman - Több mint egy nő című darabot. A fiatalok által színre vitt vígjáték a shakespeare-i nőkről szól sok zenével, mozgással.

Július 11-én egy többszörös fesztiváldíjas előadás látható Litvániából. Oskaras Korsunovas, az Európa rendezői díjjal kitüntetett fiatal rendező Rómeó és Júlia című produkciója újszerű, friss és nagyon látványos. Az olasz pizzéria világába helyezett előadás tele van nagyszerű ötletekkel, humorral, líraisággal. A jól ismert történet két ellenséges pizzériában játszódik, remek színészi alakításokkal, jó koreográfiával, zenével. Ez a rendezés nagyszerűen mutatja meg, mennyire „kortársunk" Shakespeare.

Július 12-én az idei Shakespeare Fesztivál utolsó estéjén a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatói mutatják be a Lír című előadásukat Zsótér Sándor rendezésében. A fiatal színészek a kamaraterem udvarán előadott produkcióban két sírgödör ásása közben játsszák el Shakespeare egyik legismertebb művét, a Leart.

Aznap este lesz egy érdekes beszélgetés Szőcs Gézával az angol dámaíróról, W. Shakespeare-ről, akivel nagyon sokat foglalkozott pályafutása során íróként, drámaíróként. A fesztiválon ezen kívül lesznek még filmvetítések, koncertek és ismét lehet Shakespeare korabeli ételeket is kóstolni a Corvin és a Patrióta éttermekben.

 

Shakespeare Fesztivál - PROGRAM
(kattintson ide >>>)

 

Forrás: Shakespeare Fesztivál

süti beállítások módosítása