Bánkitó Fesztivál

Augusztus 6-8. között várunk Bánkra mindenkit, aki szeretne elindítani és alakítani egy új nyári fesztivált! - Hogy olyan legyen, amilyet közösen hozunk létre: laza és igényes. A Bánkitó Fesztivál nem tömegrendezvény, de nem is egy rétegkultúra beltenyészete, hanem sok karakteres szubkultúra dinamikus találkozási pontja.

90x120banki

A háromnapos esemény a sokféleség, a kulturális és természeti környezetünk iránti tisztelet örömünnepe, fesztelen, inspiratív keretek között. Többirányú nyitottság tükröződik programkínálatunkban. Művészeti és elméleti műhelyeink, a kreatív önkifejezés és a közös cselekvés interaktív terei. A koncertek és DJ-szettek mellett kiállítások és beszélgetések is várják a résztvevőket, melyek a másság, a sokféleség, a különbözés tematikája köré csoportosulnak, különböző irányból közelítve ezt a szerteágazó kérdéskört.

A programok helyszínéül ingergazdag természeti környezetet és hangulatos belső tereket választottunk.

Sokszínű, mert különböző stílusok, rétegek, társadalmi csoportok, népek, vallások és korosztályok kultúrája gazdagítja a kínálatot. Zsidó és roma vonatkozású programokkal is várjuk az érdeklődőket. Megtudhatjuk, hogy mi az a Tóra, mi az a Talmud, illetve rövid kora-keresztény szövegen keresztül ismerhetjük meg a zsidóság és kereszténység kettéválásának folyamatát. Egy workshop keretén belül belebújhatunk egy fiatal cigányfiú bőrébe és mi irányíthatjuk az életét. Találkozhatunk a Romaversitas „élőkönyveivel", komolyzenei koncertet hallhatunk világhírű roma zenészek előadásában és tanulhatunk cigánytáncot is. Láthatók lesznek Chachipe 2009-es fotói, roma festők művei, a titkozatos jezidi nép életképei és egy fotósorozat amerikai, fekete zsidókról.

Összművészeti, mert átívelünk a műfaji korlátokon. Egymást kiegészítve jelennek meg a különféle művészeti ágak: a zene, a tánc, a színház, a fotó, a film, a festészet, a költészet, és mindaz, amit majd ezután fogunk kitalálni - együtt.

Civil, mert a szervezők többsége önkéntes, és számos civil szervezet vesz részt a szervezésben és kerekasztal beszélgetéseken, ahol olyan - sokunkat foglalkoztató - kérdésekre keressük a választ, hogy mi a szerepünk az emberi jogok és méltóság tiszteletben tartása, illetve a tolerancia alakításában, mit kezdjünk a saját és mások előítéleteivel, van-e remény az igazi változásra és változtatásra?

Zenei, mert a Tó, az S10 és a Csipáncsap Színpadon a jazz, a hip-hop, az alternatív, a dzsesszes-rockos roma zene és a kortárs könnyűzene legfrissebb és legkülönlegesebb formációi lesznek hallhatók, úgymint Ágoston Béla és a Gabona, Specko Jedno, Kardos Négyes és Dresch Mihály, Buppa, Nomada- és még sokan mások!

Színházi, mert olyan színházi társulatokat és előadásokat is láthatunk, melyek számos fesztiválon nyertek díjakat. Ilyen például a TÁP színház, ami a színházi világ hírességeinek részvételével, formabontó és provokatív előadásain, aktívan bevonja a közönséget, de említhetjük Pályi János két remek bábelőadását is. Látható lesz a Tünet Együttes két produkciója és a HOPPart társulat legújabb bemutatója, egy verses melotragédia.

Nyitott, mert bevonja a közönséget az alkotás folyamatába, átemelve erre fogékony tagjait a „látogató" és a „résztvevő" közötti válaszfalon. Nem csak a jelenléteddel alakíthatod, hanem azzal is, amit hozzáteszel.

Alkotói, mert rengeteg műhelymunkát, workshopot tartunk, ahol az érdeklődők egy-egy művészi vagy társadalmi kérdés feldolgozásába kapcsolódhatnak be. Részt vehetünk tánctornán, zenélhetünk neves oktatókkal, megtudhatjuk milyen az igazi „slam-poetry", fotózhatunk vagy VJ-zhetünk, de lesznek egészségmegőrző és környezettudatos témák is!

Zöld, mert minden lehetséges eszközzel csökkentjük a rendezvény ökológiai lábnyomát. Lesznek környezettudatosságot erősítő programok, és mert fogyasztói megoldások helyett az alulról szerveződés és az aktivizmus eszközeivel élünk.

A faluban minimálisra kívánjuk csökkenteni az autóforgalmat, ezért a falu szélén parkolót biztosítunk és a közlekedés megkönnyítése érdekében kerékpárbérlési lehetőségeket ajánlunk, ezzel is csökkentve a nagyobb rendezvénnyel potenciálisan együtt járó környezetszennyezést.

 

MŰHELYEK / MŰHELYMUNKÁK

 

A műhely bevonja a közönséget az alkotás folyamatába, átemelve erre fogékony tagjait a „látogató" és a „résztvevő" közötti válaszfalon. A műhelyeket elismert, többnyire fiatal szakemberek vezetik.

1. TÁP SZÍNHÁZ

Vajdai Vilmos (színész, rendező)
Augusztus 7. péntek- 8. szombat 13:00- Polgármesteri Hivatal

HATÁRÁTLÉPÉS

Ha kell, ha nem elválasztunk, lezárunk, izolálunk: határvonalakat húzunk, azt mondjuk tilos, de ki tudja, mi lenne, ha mégis inkább szabad lenne. A kétnapos munka során erre a kérdésre nem találunk majd választ, mindenesetre átlépjük a kötöttségeket, a határokat, nem mondjuk, hogy tilos, átgázolunk a lezárt utakon, rosszak leszünk és valószínűleg, aki még nem tudta az is rájön, hogy...

www.tapszinhaz.hu

 

2. VIDEO/VJ: DON'T EAT GROUP

Juhász András (képzőművész)
Augusztus 6. csütörtök 13:00- Bányász üdülő udvar és Augusztus 7. péntek -8. szombat 17:00-
Bányász üdülő

INSTANT VJ

A véletlen találkozik a Bánki tó vizén a kamera lencséjével, rámosolyog és felköti magát. Egy kamera, kiszámíthatatlan feladatok, az egyén és a közeg ütközete. Gyere, ha nyitott vagy és megtalál a véletlen.

Hozz magaddal bármilyen képalkotásra alkalmad digitális eszközt. (kamera, fényképezőgép, telefon, stb.)

A workshop célja hogy alapvető technikai ismereteken túl megismertesse a résztvevőket egy bizonyos szabad alkotói folyamattal, amit itt kamerában-vágott-film-készítésnek nevezek. A résztvevők irányított feladatokon keresztül fedezhetik fel a kompozíció, ritmus, hang egységében gondolkodás lehetőségeit.
Naponta egy rövidfilm létrehozását tervezem egyénenként és/vagy csoportosan.

 

3. Költészet: SLAM POETRY BUDAPEST

BANK SLAM
rapperek, költők
Augusztus 6. csütörtök 17:00- és Augusztus 7. péntek 13:00- Bányász üdülő, Augusztus 8. szombat 19:00- S10 Színpad

A Slam Poetry Budapest szervezői kísérletet tesznek arra Bánkon, hogy még közelebb hozzák egymáshoz a slamet művelő és kedvelő arcokat három workshop keretében. Az első nap a bemutatkozásé, videókkal, vetítéssel, rövid és érdekes történeti áttekintéssel és néhány élőben előadott költeménnyel kedvcsináló gyanánt.

A második napon kerülnek képbe igazán a slammerek, velük műhelytitkokat tárunk fel, előadói attitűdöket kutatunk és próbálunk ráérezni a slam lényegére, ami szerintünk a közönséggel való interakció. Ezért az érdeklődők bevonásával a program része lesz a közös rímfaragás is, sőt, egy csoportosan előadott költeményre is rávesszük a fejeket, hiszen az igazi, nagy slameken ez is a versenyprogram része.

A harmadik nap a versenyé: a budapesti rendezvényeken már hagyományosnak mondható, ad hoc verseny mellett - melyben megadott szavak alapján, időre kell szöveget írni - totális slamet is hirdetünk, amin bárki részt vehet előre megírt versével. A döntés pedig, mint rendesen, a közönség kezében lesz.

Bízunk benne, hogy Bánkon közelebb kerülhet az ember a vershez, a vers az emberhez, előadó a hallgatóhoz, és a szavak ereje minden résztvevőt magával ragad majd.

 

4. JEWAVE.COM

Minden nap, helyszín, időpont egyeztetés alatt

Videós workshop ami a multikulti jegyében telik, tehát embereket, helyzeteket veszünk fel, amelyből kb. 15 percnyi vágott anyag készül. Ez lehet interjú, moodfilm vagy bármi más. A workshop vezetői minden problémában folyamatosan segítenek, illetve tanácsot adnak annak érdekében, hogy mindenki megvalósíthassa elképzeléseit.

 

5. Cigánytánc

Győrfi Zsuzsanna
Minden nap 16:00- Bányász üdülő udvar

Autentikus cigánytánc workshopján, egy rövid elméleti bevezetést követően, belekóstolhatunk a csingerálás művészetébe, ami egy hagyományos Román cigánytánc. Az utolsó napon pedig kipróbálhatjuk a török eredetű, elsősorban a Balkánon elterjedt, Mahala hastáncot. Az oktató sok neves formációval dolgozott együtt, többek között a Khamoro és Kálmánia együttesekkel. Számos helyen tanított cigánytáncot, táncháztalálkozókon és különböző nyári fesztiválokon.

 

6. Tánctorna:

Dékány Edit - koreográfus, rendező (Aranyhörcsög díj)
Minden nap 10:00- Polgármesteri Hivatal
Nem tudsz kapcsolódni, megfelelni a kritériumoknak, se így se úgy.
Mint egy darab vakolat, ami mindig mindjárt lepottyan.
Álmodozók, részegesek, sérültek és Down szindrómások között érzed otthon magad.
Miért van ez? A nagy művészkedés miatt, amit évek óta csinálunk? Meglehet, hogy ezért jelent néha problémát felszállni még a villamosra is?

Nem tudom. Úgy tűnik, nem csinálom jól, mert csíp a show és a seggem még mindig kilóg a gatyából. Hónapokkal ezelőtt tervbe vettem, hogy festek egy képet egy nőről, aki egy 80 kilós szívet cipel a hátán, mosolyog... görnyed. De valahogy nem tudja letenni sehová, csak áll mindenféle buszmegállókban egyik lábáról a másikra. Aztán túl didaktikusnak éreztem magam és szkepszisbe süppedve letettem róla. Aztán arra gondoltam, talán csak elástam azt a bazi nagy szívet egy kertben, aztán majd egyszer csak kinő belőle valami. Ezt meg már végkép patetikusnak éreztem, pofán csaptam magam egy kávéval és elmentem dolgozni a cirkuszgyárba.

Ezekkel a gondolatokkal készítenék koreográfiát, vagy nevezzük aminek akarjuk, mondjuk szomorú gondolatokat vidáman eltáncolni?

Mondjuk, legyen a címe a vastagbetűvel szedett rész.

7. Képzőművészeti állásfoglalások a kirekesztés ellen

LUMEN
László Gergely
Minden nap 16:00- Lugas, Augusztus 6. csütörtök, 7. péntek 12:00- és 8. szombat 13:00-

Tengerszem Panzió

A Lumen Fotóművészeti Alapítvány fotó- és videóworkshopja. A foglalkozás legfőbb célja, hogy bemutasson néhány eszközt és konkrét példát, hogy képzőművészek miként foglalhatnak állást a kirekesztés és az általános idegengyűlölettel szemben.

A workshop alatt olyan izraeli művészek dokumentumfilmjeit és videóit fogjuk vetíteni, melyek az elmúlt években a területfoglalás vagy bármilyen gyarmatosítás gyakorlóit vonták kérdőre.

http://photolumen.hu/

 

8. Zsidó zene:

NIGUN
Párniczky András (jazz zenész)
Minden nap 10:00- Bányász üdülő udvar

Párniczky András az elmúlt években mind külföldön mind hazánkban szerzett klezmer zenei tapasztalatait osztja meg az érdeklődőkkel. A résztvevők a Klezmatics repertoárján keresztül kapnak majd betekintést a klezmer jellegzetes világába.

Lehetőség lesz saját repertoár gyakorlására is, de mindenképpen kiemelt szerepet kap az együtt zenélés (egymásra figyelés, pontos együtt játék). Gyakorlatban megismerhetővé válik a jellegzetes klezmer improvizáció, ami nem más, mint a doinákban és taksimokban található ornamentika a 'krekhtsn'. Ami az elméletet illeti, szó esik majd a klezmer zene jellegzetes hangszereiről és a '10-es és '20-as évek kiváló lemezfelvételeiről is.

A workshop-ot Párniczky András gitáros, zeneszerző, a Nigun zenekar vezetője tartja. Az aktív zenélés mellett régóta foglalkozik tanítással is. Olyan kiváló zenészek tanultak tőle, mint Kardos Dániel, Badics Márk vagy Csongrádi Gábor. Különösen izgalmassá teszi a kurzust, hogy a Nigun mindössze néhány hete rögzített közös lemezt a Klezmatics klarinétosával Matt Darriau-val.

 

 

9. Zsidó szövegelemzés

 

Sturovics Andi (judaista, ELTE) PILPUL.net- zsidó életmód magazin
Minden nap 12:00- Vízügyi üdülő udvar
Két zsidó három vélemény - a zsidó hagyományról
Buddhistáknak, ateistáknak, keresztényeknek, muszlimoknak, zsidóknak, tűzimádóknak, sámánhitűeknek és keresgélőknek
Mi az a Tóra?
Mi az a Talmud?
Hogyan hozhat döntést egy rabbi?

Háromszor másfél órába belesűrítjük mindazt, amit a judaizmus hagyományának működéséről, gondolkodásmódjáról első lépésben tudni érdemes: milyen szövegek alkotják ennek a vallásnak és életmódnak az alapjait? Mi lett a bibliai kövezéssel, szemkiszúrással, és más egyéb istenharagjával? Vitás helyzetekben mi alapján ítélkezünk? Hogyan hozunk döntéseket? Konkrét példákon keresztül megmutatjuk, hogyan szokás érvelni, aztán magad is kipróbálhatod, milyen rabbi/alperes/felperes lennél.

Tudnivalók még: A szövegeket magyar fordításban olvassuk. Nem kell hozzá előképzettség, ha van, az sem baj. Mi sem térítünk, ti se tegyétek: a bármiféle térítési szándékkal jelentkezők válasszanak inkább másik programot!


10. Identitás, kultúra, tradíció:

HAVER Alapítvány
Mircea Cernov (közösségszervező)
SZENZITIVITÁS
Augusztus 6. csütörtök 10:00- és 16:00-, Augusztus 7. péntek 10:00- Vízügyi üdülő,
16:00- Vízügyi üdülő udvar, Augusztus 8. szombat 10:00- és 18:00- Vízügyi üdülő

A főként informális oktatással foglalkozó szervezet év közben az iskolákat járja, hogy így tegyen az előítéletek ellen. Egy közös gondolkodással egybekötött, praktikus és gyakorlati tevékenységeket bemutató három nap vár az érdeklődőkre.

 

11. Zsidó ikonográfia

Perczel Anna, építészmérnök, az Óvás Egyesület elnöke
Toronyi Zsuzsanna muzeológus, a Zsidó Levéltár vezetője
Balázs Gábor- filozófiatörténész
Augusztus 7. péntek 11:00- Bányász üdülő

Összművészeti workshop a zsidó művészet és ikonográfia újragondolásáról. Fő kérdése, hogy miképp integrálhatók a hagyományos, szakrális zsidó ikonográfiai elemek a mai modern művészetbe, illetve a hétköznapi használati tárgyak és grafikai alkalmazások megtervezésébe.

Vagyis: hogyan lehet egy tárgy zsidó, anélkül, hogy banálissá válna? Mindezt egy esettanulmányon keresztül, művészek, művészettörténészek és vallási szakértők segítségével vizsgálnánk.

A program a Kidma Magyarország Egyesület közreműködésével jön létre.

 

12. Fúziós Energia

MAGYAR FÚZIÓS SZÖVETSÉG
Belonohy Éva (plazmafizikus doktorandusz)
ALTERNATÍV ENERGIAFORRÁSOK
Augusztus 6. csütörtök 16:00- Tengerszem Panzió, Augusztus 7. péntek- 8. szombat 15:00- Bungaló

Milyen jelenlegi és alternatív energiaforrások állnak rendelkezésünkre az energiaválság megoldására? A workshop keretein belül négy energiaforrás előnyeit, hátrányait és jelenlegi helyzetet járjuk körül. A megújuló energiaforrások, mint a nap- és szélenergia mellett valós tájékoztatást kaphatunk az atomerőművek működéséről, valamint a jelenleg Dél-Franciaországban épülő fúziós reaktorról.

 

13. CIGÁNYLABIRINTUS

Szabó Mónika Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Központ
Augusztus 6. csütörtök 14:00- Bányász üdülő udvar

A workshop műhely célja, hogy saját élmény gyakorlatokon keresztül érzékenyebbé tegye a résztvevőket az egyéni, csoport és társadalmi szinten is működő előítéletekre, továbbá ráirányítsa a figyelmet az ebből fakadó társadalmi sztereotípiákra és egyenlőtlenségekre. A nap középpontjában a "Cigánylabirintus" (vagy útvesztő?) áll: "Egy fiatal cigányfiú bőrébe bújhatsz, és tőled függ, hogy alakul az élete... Intézetben nevelkedtél Vas megyében. Egy augusztusi reggelen gördül be veled a vonat a Keletibe. Összespórolt vagyonkád a zsebedben. 18 éves vagy, és erre a pillanatra vártál egész életedben. A döntés innentől a te kezedben van. Játssz, de vigyázz: biztos, hogy nem úszod meg szárazon! Érezni fogsz, félni, reménykedni, elbukni és talán talpra állni." (Orsós László Jakab ajánlása) A szerepjáték mellett, a rendelkezésre álló idő függvényében a műhely második felében szó lesz az egyéni és társadalmi felelősségéről is: mi a szerepünk az emberi jogok és méltóság tiszteletben tartása, illetve a tolerancia alakításában? Mit kezdjünk a saját és mások előítéleteivel? Van-e remény az igazi változásra és változtatásra? Labirintus vagy útvesztő? Attól függ, megtalálod-e a kijáratot...

 

14. Iszlám

Minden nap 12:00- Vízügyi üdülő
A Magyar Iszlám Közösség munkatársa válaszol az iszlámmal kapcsolatos kérdésekre

Forrás: Bánkitó Fesztivál

süti beállítások módosítása