Zendülők

A Bárka Színház első szeptemberi bemutatója Márai Sándor: Zendülők című előadása lesz 25-én, 19 órakor. A regény motívumainak felhasználásával a színpadi változatot Gyarmati Kata írta. A Bárka Színház „ifjúsági sorozatának" (A Pál utcai fiúk, A Legyek ura, Iskola a határon, Istentelen ifjúság) legújabb darabja Márai 1934-1937 között írt Zendülők című regénye alapján készül - a korábbi előadásokban megismert és kipróbált alkotógárdával. Az előadáshoz feldolgozó drámafoglalkozás is kapcsolódik.

slide_marai
Márai Sándor

Az első világháború végén játszódó történet négy, érettségi előtt álló fiúról szól, akik sértődötten, félelemmel telve fellázadnak a felnőttek torz és hazug világa ellen: kigúnyolják, meglopják, becsapják őket. Infantilis és igazából ártalmatlan játékaikkal az utolsó nagyívű és elegáns tettet hajtják végre az összeomlás előtt álló világban. Céljuk nem a jövő megváltoztatása, azt befolyásolni nincs módjuk: néhány hét múlva ők is bevonulnak, és valószínűleg a haza hőseként esnek majd el valamelyik fronton. A maguk szabta szabályok mentén ellenvilágot teremtenek, amit az önmagukkal foglalkozó, vak felnőttek szinte nem is érzékelnek.

„Az élet elől menekültünk, mely csaknem elviselhetetlen volt már akkor, az élet elől, mely hastífusz volt és hazugság..." Márai Sándor

 

Márai Sándor: Zendülők

Ábel - Koloszár András mv.
Ernő - Egri Bálint mv.
Béla - Kulcsár Balázs mv.
Tibor - Dér Zsolt mv.
Lajos - Dévai Balázs
Amadé - Kardos Róbert
Havas - Gados Béla
Cipész - Tamási Zoltán mv.
Anya - Varju Olga

Díszlet- jelmez: Gadus Erika
Zene: Dinyés Dániel
Mozgás: Gyevi-Bíró Eszter

Rendező: Vidovszky György

Forrás: Bárka Színház

süti beállítások módosítása