Budaörsi Játékszín

A Budaörsi Játékszín megszépült, megújult állapotban fogadja az új évadban a közönséget. A külső homlokzat elegáns fehér borítást kapott, a felújított előcsarnok az újonnan felszerelt lámpatestekkel a tágasság érzetét kelti. Új nézőtéri világítási híd emeli az előadások fényét, a régi kopottas függönyöket lecserélték, korszerűsítettük a hangtechnikai berendezéseket és a számítógépes parkot. Ahogy Magyar Attila művészeti vezető megfogalmazta: „Olyan épületről álmodunk, amelynek köntösében erőteljesebben, sokoldalúbban jeleníthetjük meg a kultúrát".

Az Anconai szerelmesek fergeteges évadnyitó sikere után a Budaörsi Játékszín két újabb bemutatóra készül. Október 7-én „indít támadást" a nézők rekeszizmai ellen a Jó pálinka itassa magát! 2.0 című produkció - szerzője az élet - Koleszár Bazil Péter rendezésében. Ezt követően a 20. századi cseh irodalom világhírű fenegyereke, Milan Kundera Jakab és az ura című komédiája ígér jó mulatságot. Az október 16-ai bemutatót Salamon Suba László állítja színre.

 

a3jopalinka_512

Koleszár Bazil Péter - Schultz Sándor
A jó pálinka itassa magát! 2.0

Bemutató: október 7.
Rendező: Koleszár Bazil Péter
Szereplők: Bajomi Nagy György, Bognár Anna, Gregor Bernadett, Kárász Zénó, Koleszár Bazil Péter, Molnár Csaba, Tóth Zoltán, Urmai Gábor.

Ahol csak előadta az elmúlt években a Junion Színház ezt az ironikus kór- és korrajzot, mindenütt hálás közönségre talált. A budaörsi felújítás - ezt jelzi a címben szereplő 2.0, - a második verzió. „A jeleneteket az élet írta, vagyis titokban magnóra, illetve videóra felvett beszélgetések alapján készültek. Mi nem írtunk hozzá, de drámailag sűrítettünk - néhol húztunk a szövegekből -, így tartva tükröt a nézőknek és persze önmagunknak" - mondta Koleszár Bazil Péter. Az új változat abban is különbözik a korábbitól, hogy a szereplőgárda teljesen kicserélődött - ezúttal maga a rendező is színpadra lép -, s új jelenetek színezik a történetet. Változatlan viszont a színészi bravúr lehetősége, hiszen a szereplők többféle karakter bőrébe bújnak. Például, aki professzorként távozik a színről, a következő jelenetben kőművesként tér vissza...

A jó pálinka... a valóság írta ironikus-dokumentarista játék, amely végül is arról szól, hogyan is élünk a Kárpát-medencében. És hogy mi a közös bennünk? Boros nemzet a magyar, de sörös is... meg pálinkás!

----

Milan Kundera
Jakab és az ura

Bemutató: október 16.
Rendező: Salamon Suba László
Szereplők: Pikali Gerda, Tóth Auguszta, Karácsonyi Zoltán, Kovács István, Dörner György, Szakács Tibor, Csizmadia Ildikó

milankundera

Milan Kundera darabja a Mindenmindegy Jakab meg a gazdája című Diderot-regény mesterien szőtt, színesen hangszerelt változata, amelyben a szolga jut főszerephez. Vagy mégsem? Úr és szolga, szolga és úr - melyikük a főnök? Idő és hely: a XVIII. század Franciaországa. A régi erkölcsök már fellazultak, elvesztették értéküket, helyükbe a szabadosság lépett - mindenki azt tesz, amit akar. De valóban azt tesszük, amit akarunk?

Kundera így fogalmaz az 1971-ben írt színműve keletkezésének hátteréről: „Amikor hazámra rászakadt a nyomasztó orosz irracionalitás, ösztönös késztetést éreztem, hogy bőségesen merítsek a Nyugat újkorának szelleméből. És úgy találtam, hogy az sehol sincs olyan töményen sűrítve, mint az értelem, humor és fantázia karneváljában, a Mindenmindegy Jakab meg a gazdájában. Hogy minél tovább a társaságukban maradhassak, képzeletemben egyre-másra úgy jelentek meg, mint saját színdarabom figurái. Személyes vigaszul írtam meg a művet. A Jakab és az ura nem átírás: ez az én színdarabom, az én variációm Diderot-ra, vagy - minthogy csodálat szülte - az én hódolatom Diderot-nak".

A klasszikus francia szerző XVIII. századi tanmeséjéből Kundera igazi bővérű „csehes" komédiát varázsolt, tele humorral, sörrel és erotikával.

jakab_s_ura_512

Forrás: Budaörsi Játékszín

süti beállítások módosítása