Klamm háborúja Váradon

A Szigligeti Társulat színművésze, Pál Hunor osztályteremszínházi előadására november 16-án, hétfőn 18 órától kerül sor a nagyváradi Ady Endre Gimnázium 99-es termében. Az egyéni előadás bemutatójára elsősorban tanárokat várnak, a későbbiekben azonban - a tervek szerint - már diákoknak, a különböző középiskolák tanterneiben adja elő Kai Hensel kortárs német drámaíró darabját a Szigligeti Társulat művésze. Az előadás rendezője Török Viola.

pal_hunor_

Az osztályteremszínház egy olyan forma, ahol a darab egy valódi osztály közegében játszódik. A színész vagy színészek a diákok között élik a színdarabbéli életüket. Tanárként, diákként. A diákoknak szóló színházi műfaj iskolákban, osztálytermekben szembesíti a tanulókat azokkal a sajátos problémákkal, melyekkel a mindennapi iskolai élet során találkoznak. Szórakoztatva, elgondolkoztatva segít fejleszteni a tizenévesek kommunikációs-, konfliktuskezelő- és empatikus készségét, valamint a színházi élmény jobb megértését, feldolgozását.
Egy tanár és egy osztály különös háborújának története, az iskola harcteréről, a tanári létezés mibenlétéről, és nem utolsó sorban a munka és az elhivatottság közötti dimenzionális különbségről. Egy osztály levélben tudatja némettanárával, Klamm tanár úrral, hogy őt tartják felelősnek az érettségi előtt öngyilkosságot elkövető iskolatársuk haláláért. Hadüzenetükben teljes ellenállást, igazi passzív rezisztenciát hirdetnek. Klamm megpróbál a normális iskolai keretek között tovább tanítani, ám ebben az osztályban ez már nem lehetséges. Majd ő is meghirdeti saját háborúját, immár az egész iskola, valamennyi kollégája és az igazgató ellen.

Kai Hensel kortárs német drámaíró monodrámája 2002-ben megkapta a Német Ifjúsági Színházi díjat.

forrás: Szigligeti Társulat, Nagyvárad


KLAMM_plakat_002

süti beállítások módosítása