Véget ér a Drámafesztivál

Ma zárul a Kortárs Drámafesztivál Budapest. 4 nemzetközi előadás, 7 magyar szemleprogram, 5 felolvasószínházi produkció, egy háromnapos konferencia, iskolaprogram, 3 fesztiválklub program, visitor's program, 12 ajánlott program, valamint sikeres közönségtalálkozók a Színházi Kritikusok Céhével. Ez a 9 nap termése. Ma 17.30-ig még konferencia a Szlovák Intézetben, este a Trafóban az észt Tamás bátya kunyhója, majd a Merlinben Ágens koncert új formációban zárja a Fesztivált.

 

agens

 

Ágens és a Kodály módszer - koncert
2009. november 28. 22.00 óra, MERLIN Színház
Közreműködik:
Ágens, Philipp György, Dezső Sára, Szakács Ildikó, Cser Ádám

 

Ágens a leginkább „opera-punk"-ként közismert énekesnő-rendező 2000-től foglalkozik színházújító kísérletekkel. Alkotótársaival és társulatával közösen a zene, a kortárs tánc valamint a látvány tökéletes egységét keresi. Amíg Ágens gyakorlati színházi tevékenységet nem folytatott azt a zenei viszonyt kereste és gyakorolta, mely végül egy karakteres, kizárólag rá jellemző és általa művelt, egyedi műfajjá formálta magát.

Az Ágens és a Kodály módszer kapcsán egy folytonosan mozgásban lévő zenekart hozott létre. Alapító tagjai: Ágens és Philipp György karmester, énekes, kik vendégművészeket hívnak produkcióik bemutatásához. Első alkalommal a 2008-as Budapesti Őszi Fesztiválon mutatkoztak be Árvai György (Természetes Vészek Kollektíva) közreműködésével, majd később énekegyüttessé alakulva, vagy éppen zenészek bevonásával egy egészen új arcukat mutatják meg...

'Aztán Ágens és a Kodály módszer következik, Ágens Árvaival és Philipp Györggyel közösen bűvöli az erőket. Először hallom így hármukat együtt, nem is tudom, játszottak-e együtt valaha, mindenesetre kivételes élmény, egymásra vannak hangolódva rendesen, még akkor is, ha zenészként egészen különbözőek: Ágens zsigerből énekel, levágja a pórázról és szabadon engedi démonait, Philipp Györgyben mindig van egy árnyalatnyi hetyke, játékos, derűs és szeretnivaló arrogancia és irónia, Árvaiban meg (velük ellentétben) semmi exchibicionizmus nincs, a közönségre se néz, csak ráküld az egészre némi másvilági visszhangot. Ágensnél bármi megtörténhet, egyszer halk, monoton recitálásból támad fékevesztett hangorkán, majd egy szerelmi áldás/átok süvít belőle, máskor egy többszörös személyiség különféle énjeit engedi egymásnak esni. Jó este ez, végre jó időben, jó helyen.' /Tóth Ágnes Veronika: Rafinált időcsapdák - AZ IDŐN KÍVÜL, kultura.hu, 2008. október 11./

Repertoárjuk a kortárs zeneművek előadásától a barokk zenéig, a jazzen és világzenén keresztül a kórusművek megszólaltatásáig terjed az adott felállásnak megfelelően.

A koncertek sokszínűségét a meghívott művészek változatosságán és a gazdag repertoáron túl az improvizációs technikák alkalmazása is adja, aminek köszönhetően valamennyi este önálló premierként, és szinte meg nem ismételhető „itt és most" élménnyé teljesedik ki.

A Kortárs Dráma Fesztivál produkciójaként ismét új formációban állnak ki a Merlin színpadára és a középkor zenei világába kalauzolják el a hallgató-nézőt.

fotó: Béres Móni
forrás: Kortárs Drámafesztivál

süti beállítások módosítása