Gyulai Várszínház - 47. évad

A Gyulai Várszínház a 2010. július 2-től augusztus 12-ig tartó szezonjában ismét összművészeti fesztivált rendez. Világhírű és neves hazai rendezők, színészek és társulatok mellett láthatják a legjelesebb énekeseket és zenészeket is a gyulai várban és más helyszíneken. A fesztivál hat hete alatt szinte minden este program várja a nagyérdeműt. A magas színtű művészi produkciók mellett igényes szórakoztató programokat is szerveznek gyermekeknek, felnőtteknek kielégítve a legszélesebb nézői igényeket. A prózai és zenés színházi előadások mellett lesznek zenei fesztiválok, táncszínházi előadások, gyermekelőadások, filmvetítések, koncertek, kiállítás és konferencia, népművészeti fesztivál és kézműves vásár, borfesztivál és Robin Hood fesztivál is.

logogyulaivarszinhaz_kicsi

 

 

Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatójának meghívója:

Erkel-év

Ebben az évben ünnepeljük a Gyulán született nagy zeneszerzőnk születési bicentenáriumát. A Gyulai Várszínház kiemelten fontosnak tartja, hogy az Erkel-évben méltó módon tisztelegjen Erkel Ferenc emléke előtt. Korábban a Gyulai Várszínház - egyetlen magyarországi színházként - bemutatta az összes Erkel-operát a Kolozsvári Állami Magyar Operával együttműködve. Az idén, augusztus 3-án új előadásként láthatják a Gyulai Várszínházban a Hunyadi László című operát a debreceni Csokonai Színházzal közösen. A rendező Szabó Máté, a karmester Kocsár Balázs lesz.

Szintén új előadás Erkel Ferenc Sakk-játék című, korábban elveszett, táncjátéka július 20-án, amelyet a Forte Társulattal rekonstruálnak Erkel Ferenc zenéire, Horváth Csaba rendező-koreográfus irányításával, Szálinger Balázs szövegkönyvére és Kentaur látványos jelmezeivel és díszleteivel.

Hommage ả Erkel címmel Erkel-díjas zeneszerzők új zeneművet komponálnak, amely 2010. július 18-án hangzik majd el először a Várszínpadon. A zeneszerzők által beküldött rövid zenei „tisztelgést" Márta István szerkeszti össze egy szvitté.

Emlékkiállítás nyílik július 20-án a Gyulai Várszínház Kamaratermében, ahol a magyar színpadokon eddig műsorra tűzött Erkel Ferenc operákhoz készült jelmezeket, díszletterveket, plakátokat nézhetik meg az érdeklődők augusztus 12-ig.

Az Erkel megemlékezések mellett kiemelten fontosak a színháznak az új bemutatók is, amelyből az idén ötöt terveznek.

A VI. Shakespeare Fesztiválon július 3-án lesz a szabadtéri bemutatója a népszerű Shakespeare - vígjátéknak, a Makrancos hölgynek. A várszínpadon háromszor eljátszott darab a debreceni Csokonai Színházzal közös produkcióban kerül színre Szergej Maszlobojscsikov rendezésében. A nemek harcáról szóló veretes komédia szövegét egy pár éve Nádasdy Ádám fordította újra, tette maivá a nyelvezetet. A parádés szereposztású produkcióban a Beregszászi Színház sztárjait láthatják kiegészülve a nagyszerű debreceni kollégáikkal. A két főszereplő Trill Zsolt és Szűcs Nelli lesz, akik mellett színpadra lép Kóti Árpád, Varga József, Rácz József és Kristán Attila is.

Augusztus 10-én lesz a premierje a tavaly elmaradt Weöres Sándor: Psyché című darabnak, amelyet Sopsits Árpád neves színházi és filmrendező állít színre a Ladics-ház varázslatos hangulatú udvarán. Weöres Sándor verses művéből, Bódy Gábor filmjét felhasználó alapanyagból készülő előadás egy különös költői tehetséggel és féktelen szabadságvággyal megáldott nő kétségbeesett küzdelmét mutatja be a szerelem és az élet teljességéért. A nagyszerű színészekre épülő, látványos kamaraelőadás különleges élményt ígér a nézőknek.

Előbemutatóként láthatják a Tószínpadon a Robin Hood című új musicalt, amelynek a zenéjét Szomor György a szövegét Miklós Tibor írta. A forgószínpadon, élőzenekarral megvalósuló látványos előadást Szomor György rendezésében láthatják augusztus 6. és 7-én, kitűnő musical színészek fellépésével. A főbb szerepeket Kovács Áron, Forgács Péter, Gesztesi Károly, Hajdú István, Andrádi Zsanett, Király Attila, Puskás Peti/Veréb Tamás, Vikidál Gyula játsszák.

A népszerű angol történet egyaránt kedvence fiatalnak, idősnek. A szegényeken segítő, a gazdagokat megbüntető népi hős, Robin Hood majdnem az eredeti környezetben tűnik fel Gyulán, a 600 éves vár tövében. A musicalhez egy kétnapos Robin Hood fesztivál is kapcsolódik a vár előtt, ahol gyermek, felnőtt próbára teheti ügyességét a nyilazástól a makkdobálásig.


VI. Shakespeare Fesztivál

A VI. Shakespeare Fesztivált ebben az évben július 5. és 17. között rendezik meg a Gyulai Várszínházban. A nemzetközi fesztiválra a legjobb hazai és külföldi színházi előadásokat hívja el a Shakespeare Fesztivál Grémiuma, de lesz tánc, filmvetítés, koncert, kukucska színház és gasztronómia is. Ebben az évben a szervezők szeretnék, ha még több fiatal néző lenne, és olyanokhoz is eljutna Shakespeare üzenete, akik egyébként nem szoktak színházba járni.
Az egyetemes színházi világ két legjelesebb rendezője lesz a vendég ebben az évbe a Gyulán. A tavalyi után az idén is láthatnak - a legismertebb angol rendezőtől, Peter Brooktól - egy előadást, amelyben a színházról vall az idős mester. Shakespeare és mások szövegeiből készült az előadás, amelynek címe Warum, Warum - Miért, Miért. Miért van a színház, mik a gyökerei, mi a szerepe a nézők és a művészek életében. Erről tudhatunk meg bővebbet a svájci Schauspielhaus Zürich színház német nyelvű előadásában, amelyben egy nagyszerű színésznő, Miriam Goldschmidt mondja a szövegeket egy zenész, Francesco Agnello kíséretében. Peter Brook 1989-es Mahabharata c. filmjének egyik főszereplőjeként is találkozhattunk már a német színésznővel.

 

shakespeare_feszt

 

A fesztiválnyitó produkció után másnap egy konferenciára kerül sor ahol, Peter Brook munkásságát veszik gorcső alá, akinek az egész pályafutásának leglényegesebb művészi motívuma volt Shakespeare darabjainak a színpadra állítása.

A másik neves rendező a román származású, de évtizedek óta az USA-ban élő Andrei Serban, akit a XX. század egyik emblematikus alakjának tartanak a színház világában. Az ő megrendítő rendezésében láthatják a csak női szereplőkkel bemutatott Lear című darabot, az ugyancsak világhírű bukaresti Bulandra színház előadásában. A speciális díszlet miatt a produkció a Sportcsarnokban lesz látható Gyulán.

Nagy-Britanniából érkezik a világhírű angol Shakespeare-színész, Michael Pennington, aki a Royal Shakespeare Company vezető színészeként és filmszerepeivel szerzett hírnevet az elmúlt évtizedekben. Ő egy egyszemélyes előadást mutat be Sweet William - Édes William címmel, amelyben Shakespeare drámákból összeállított szövegekkel hozza közelebb hozzánk a nagy drámaköltőt.

Pennington karrierjének nagy részét színpadon töltötte olyan darabokban, mint az 1969-es és 1980-as Hamlet, az 1976-os Rómeó és Júlia, az Oidipusz király, az 1990-es Három nővér, a 1996-os Komédiás, és az 1999-es Nagy szemérmetlenség. 1986-ban Michael Bogdanov rendezővel megalapították az Angol Shakespeare Társaságot. Társrendezőként olyan darabokat rendezett mint a Rózsák háborúja, a Macbeth, a IV. Henrik és az V. Henrik. Az amerikai Chicago Shakespeare Színházban és Tokióban a Vízkereszt, vagy amit akartok című darabot, Londonban a Szent Iván-éji álmot rendezte. Fontosabb televíziós megjelenése az 1984-es Freudban, az 1987-es Sherlock Holmes visszatérben és a 2004-es Fragileben volt, ám a legjelentősebb szerepe Jerjerrod moff volt az 1982-es A Jedi visszatérben, a Csillagok háborúja utolsó epizódjában. A Birodalom visszavág speciális DVD kiadásában is megjelenik.

A Makrancos hölgy új bemutatója mellett két magyar produkció kapott meghívást a fesztiválra. Sepsiszentgyörgyről érkezik az M Studio, akik a Romeo és Júliát mutatják táncjáték formájában.
A budapesti József Attila Színház a Hamlet előadást hozza el, amelyet a neves rendező Zsótér Sándor állított színpadra Horváth Csaba rendező-koreográfussal a címszerepben.

Erősnek ígérkezik a zenei program is. A W.H. együttes készített egy nagyon izgalmas cd-t Shakespeare szonettjeiből, amelyben egy ghánai-magyar énekesnő, Sena adja elő a verseket kitűnő magyar zenészek kíséretében. A Márkos Albert által létrehozott formációban a kortárs zene sajátosan keveredik a jazzel és a hip-hoppal.

Egy komolyzenei hangversenyre is sor kerül sztár előadókkal. Vizin Viktória Chicagóban élő magyar mezzoszoprán operaénekesnő éppen nemrég ugrott be nagy sikerrel a new yorki Metropolitan Opera Carmen előadásának címszerepébe. Az elmúlt években a világ legnagyobb operaházaiban énekelt fontos szerepeket, nagy sikerrel. Shakespeare énekel címmel Vizin Viktória lesz a szólistája a Kohán Képtárban megtartott koncertnek. Shakespeare korabeli zenéket hallhatunk a nemzetközi hírű, kitűnő Ars Nova Énekegyüttessel és a régizenét játszó Renaissence Consort kíséretében. A korabeli táncokat a Canario Historikus Táncegyüttes mutatja be.

Szakcsi Lakatos Béla neves jazz zongorista és zeneszerző saját szerzeményét játssza el zongorán egy önálló koncerten, mely az évek óta sikerrel futó Szentivánéji álom worldmusical változata.
A fesztiválra várnak még előadásokat az USA-ból és Dél-Koreából is. Ismét lesznek filmvetítések, lesz utcaszínház és Kukucska színház is, ahol egy-egy rövid árnyjátékkal játsszák el a Rómeó és Júliát és a Makrancos hölgyet.

Az ínyencek megkóstolhatják a fesztivál ideje alatt Shakespeare konyháját a Patrióta és a Corvin éttermekben. A fesztivál teljes programja május végére készül el. Info: www.shakespearefesztival.hu

Kiemelt rendezvények lesznek a 47. Összművészeti fesztivál keretében, amelyeken világsztárok is fellépnek.

Az idei jazz és blues fesztivál idején a vár előtt a Gyulai Várszínház borfesztivált is rendez, ahol a legjobb hazai borokból választhatnak az érdeklődők, de lesznek ingyenes koncertek is.

A XIX. Gyulai Vár Jazz Fesztivál világhírű sztárvendége az USÁ-ból érkezik. Patricia Barber az egyik legeredetibb zongorista-énekes jazz díva, akinek lemezei a jazz rajongók legféltettebb kincsei közé tartoznak. Kvartettjével mutatkozik be a fesztiválon.

A magyar jazzt képviselve a szintén kiváló fiatal énekes Szőke Nikoletta és együttese mellett hallhatják majd a nemzetközi tekintélyű cimbalmos Balogh Kálmán etno jazzt játszó együttesét a Gipsy Cimbalom Bandet.

A 70-es évek legendás Syrius együttesére emlékezve a Frank Zappa Emlékzenekar eljátssza az Ördög álarcosbálja és a Széttört álmok című lemezeken megjelent számokat. Az együttes tagjai neves zenészek, akik az idén mutatták be több helyen nagy sikerrel a Syrius emlékkoncertjüket.

A blues fesztivál sztárvendége szintén az USÁ-ból érkezik. Hubert Tubbs korábban a neves Power of Tower szólóénekese volt. A fekete zenész előadásában közelebb kerülhetünk ahhoz a zenéhez, amit ők annyira éreznek.

A magyar élvonal is fellép a fesztiválon. Játszik majd a kitűnő Ferenczi György Rackajam és a méltán népszerű Takáts Tamás Blues Band is.

A gitárzenét kedvelők egy gitárpárbajt hallgathatnak meg, ahol neves blues zenészek lépnek egyszerre a színpadra.

A népzenei és világzenei fesztivál sztárvendége Spanyolországból érkezik. A vérbeli flamenco muzsikát játszó gitáros Diego Cortés pályafutása során olyan muzsikusokkal játszott együtt, mint Paco De Lucia, Carlos Santana. A trióban fellépő művészt a virtuóz ütős, a cajonon játszó Jose Fortes és a magyar basszusgitáros Szabó Máté kíséri.

A fesztiválon fellép a magyar népzenét játszó Méta zenekar, amelynek a vendégszólistája Halmos Béla lesz.

A most huszonöt éves Makám együttes a magyarországi világzene legmarkánsabb képviselője.

A virtuóz roma zenét pedig az EtnoRom tagjai szólaltatják meg a fesztiválon.

A Várszínház idei évadja ismét a Körös-völgyi sokadalommal kezdődik. A mostani XI. fesztivál folytatni fogja azt a hagyományt, amellyel kiérdemelte, hogy az ország egyik legjobb népművészeti fesztiváljaként tartsák számon. A péntektől vasárnapig tartó rendezvényen lesz népzene, néptánc, kézműves vásár, főzőverseny, gyermekprogramok, színpadi gálaműsor és kiállítás is a műfajt kedvelők örömére.
A Várszínház műsorában színvonalas szórakoztató műsorokat is megtalálnak ebben az évben is. Fellép a L'art pour L'art társulat az új műsorával, amely az Anyám Tyúk, avagy Az Ember Tragédia címet viseli. A Hat Hét, Hat Tánc című vígjátékban két népszerű színészt láthatnak Kulka Jánost és Vári Évát. A táncot kedvelőket látványos ír táncelőadás várja Írország sztepptánc bajnokának Catherine Gallaghernek a vezetésével, aki nem csak táncol, de a koreográfiát is ő készítette a tószínpadon fellépő The Irish Dance Experience nemzetközi összetételű táncegyüttesnek.

A kortárs drámát kedvelők egy később kiválasztott darabot nézhetnek meg felolvasó színházi formában neves színészek tolmácsolásában. A gyerekeket ingyenes bábelőadások és egy népszerű zenés-mesejáték, a Világszép Nádszálkisasszony várja a színházban. A fiatalokat és idősebbeket is hívják egy klasszikus magyar darabra, Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde című beavató színházi előadásra, ahol bevezetik a nézőket a népszerű darab rejtelmeibe. Az előadást a Gyulán nagyon népszerű társulat, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház művészei adják elő.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a Gyulai Várszínházba július 2. és augusztus 12. között.
Szlogenünk: Nyáron színházba várom!

Tisztelettel:
Gedeon József
A Gyulai Várszínház igazgatója

süti beállítások módosítása