Színházi Szomszédolás

A Békés Megyei Jókai Színház Közép-európai Színházi Szomszédolás címen - és ennek megfelelő tartalommal - útjára indította új évadját. A nyitó előadást, és október hónapot, Ukrajna kultúrájának szenteli a viharsarki teátrum - Gogol, a világhírű ukrán író, Sztaniszlav Mojszejev, valamint a Kijevi Molody Teátrum egyaránt érintett a történetben.

_mg_1736

Hét ország - hét izgalmas lehetőség, vélte a színház vezetése a múlt év végén, és megszületett a koncepció, dolgozzunk minden hónapban külföldi társintézményekkel. Ennek szellemében érkezett Sztaniszlav Mojszejev Békéscsabára a nyár végén, és indult meg egy élvezetes-izgalmas próbamunka a békéscsabai színpadon. Gogol Háztűznézőjét a Volodymyr Karashevskyi tervezte díszletben, és Iuliia Zaulychna jelmezeiben, mutatta be a Jókai színház színészgárdája, a premieren pedig valóban egy nagyon érdekes előadással szembesült a közönség.

 

_mg_0624

 

Ezzel a bemutatóval jeleztük - fogalmazott Fekete Péter igazgató -, hogy felnőttnek tekintjük a közönségünket. Ez az előadás, habár formailag komédia, túlmutat a műfaj határain, más szinteken kíván elgondolkodtatni, más megértéseket követel a nézőktől. Tarsoly Krisztinát - törékeny menyasszonyjelölt - és Fehér Tímeát - minden hájjal megkent házasságszerző asszony - láthattuk a színpadon a fontosabb nő szerepekben, s méltó társaik voltak a férfi-főszerepekben Tege Antal, aki Kocskarjovot játszotta, illetve a tutyimutyi Podkoljoszint alakító Bartus Gyula. Gulyás Attila ezúttal - a történet szálait kevergető Gogolként - némaszerepet kapott az előadásban, alakítását mindenben segítette Topolánszky Tamás invenciózius koreográfiája.

Az előadásra egyébként a feszített tempó jellemző, különösen a változásoknál mutatkozik ez meg, ahol a színészek fegyelmezett játéka biztosítja a rendezői szándékok maradéktalan megvalósulását. Akik megnézik az előadást, emlékezetes betekintést nyernek a mai ukrán színházi iskola látvány- és játékvilágába. A kétszáz éves Gogol - titokzatos alteregóján keresztül - jó kedvvel állhatott színpadra a vége-tapsnál: Békéscsabán, méltó módon ünnepelték születése bicentenáriumát.

_mg_1436

 


KÖZÉP-EURÓPAI SZÍNHÁZI SZOMSZÉDOLÁS
AZ UKRÁN KULTÚRA HÓNAPJA
2009. OKTÓBER

Gogol: Háztűznéző
színmű
Fordította: Morcsányi Géza

Agafja Tyihonovna, kereskedő leánya, a menyasszony: Tarsoly Krisztina
Arina Pantyelejmonovna, a nénikéje Komáromi Anett FJOKLA IVANOVNA, házasságszerzőnő: Fehér Tímea
Podkoljoszin, hivatalnok, udvari tanácsos Bartus Gyula Kocskarjov, a barátja: Tege Antal
TOJÁS, gondnok:  Hodu József
ANUCSKIN, nyugalmazott gyalogsági tiszt: Ács Tibor
ZSEVAKIN, tengerész: Jancsik Ferenc
DUNYASKA, szolgáló Bányai Ágota SZTARIKOV, kereskedő a vásárcsarnokban: Gulyás Attila
SZTYEPAN, Podkoljoszin szolgája: Csomós Lajos
Podkoljoszin alteregója (Gogol): Gulyás Attila

Súgó: Bányai Ágota
Ügyelő: Magyar Flóra
Díszlettervező: Volodymyr Karashevskyi
Jelmeztervező: Iuliia Zaulychna
Díszlettervező-asszisztens: Litauszki Ágnes
Jelmeztervező-asszisztens: Kelle Jázmin Rita
Tolmács: Gyurkó Edit
Mozgás: Topolánszky Tamás
Rendezőasszisztens: Kiss Katalin

Rendező: Sztaniszlav Mojszejev

Előadás időpontok októberben:
21. szerda 15.00, 19.00
22. csütörtök 19.00
27. kedd 19.00
28. szerda 19.00

_mg_0478

 

Forrás: Jókai Színház, Békéscsaba

süti beállítások módosítása