Csehov est

Az Algyői Móra Ferenc Népszínház Az őrült naplója után újabb előadással, egy Csehov esttel vendégszerepel a Bakelit Multi Art Centerben. Csehov három rövid szövege szólal meg a tolmácsolásukban. Ennek kapcsán beszélgettünk Ádok Róberttel, a társulat színészével.

IMG_1619_kicsi

 

Csehovnál mindig a férfi - nő viszonyról van szó

- Nekem a Csehov estetek darabcímei közül A medve ismerős, ami egy egyfelvonásos komédia, a másik két szöveg honnan származik?

Ádok Róbert: A nyaralóhelyen és A hitves egy-egy novella eredetileg, amit mi dramatizáltunk; párbeszédekkel, különböző instrukciókkal, szerepjátékokkal kibővítettük.

- Miért pont ezt a hármat választottátok?

Ádok Róbert: A medve adott volt, és mellé kerestünk még darabot. A három egyfelvonásosból kettő komédia, egy tragédia: A hitves. Azt tettük középre.

 

IMG_1723_kicsi

 

- És miért pont A medve?

Ádok Róbert: Vígjátékot akartunk, A medve a férfi-nő kapcsolatról szól - ahogy Csehovnál mindig erről van szó - humoros formában. De azt láttuk előre, hogy ez rövid lesz, negyven perc, az nem elég. És akkor Anettel, a rendezővel (Osztás Anett), meg Kátó Sándorral, a színházunk művészeti vezetőjével gondolkodtunk, hogy mi lehetne még, és akkor Sanyi adott még egy pár novellát. Ezek között találtuk A hitvest, ami egy komolyabb szál, egy fiatal, pénzéhes feleség és egy idős, beteg férj viszonyáról szól. Azt gondoltuk, hogy ez „középen" jól mutatna, elválasztásképpen. És végül A nyaralóhelyen-t választottuk még hozzá, ami egy aranyos, játszható novella, és amit jól át lehetett írni.
Az úgy durván 20-25 perc, így az egész összejött másfél órára.

 

IMG_1694_kicsi

 

- Van benne szünet?

Ádok Róbert: Egy átállásnyi. Amíg átöltözünk, meg a színpadot egy picit átrendezik. De nagyjából a díszlet is ugyanaz. Hárman játszunk, Pál Anita a női főszereplő, Varga János - Luka, a komornyik és én. Én vagyok a Medve, egy földbirtokos. Utána A hitvesben ketten játszunk, A nyaralóhelyen-ben pedig hárman vagyunk megint.

- És miért választottátok A nyaralóhelyen-t?

Ádok Róbert: A nyaralóhelyen arról szól, hogy van egy házaspár, akik együtt nyaralnak a feleség öccsével, a férj kap egy szerelmeslevelet, amiben randevúra hívják. Házasemberként természetesen vacillál, de végül elmegy a találkozóra, ahol a sógorával fut össze. Van egy nagyon aranyos jelenet közöttük a padon, a nővel nem találkoznak, hazamennek, a férfi morgolódik, és a végén van egy csattanó...

 

IMG_1685_kicsi

 

- Amit most nem mondasz el...

Ádok Róbert: Nem, mert akkor lelőjük a lényegét az egésznek.

- Mindhárom darabot Anett rendezte?

Ádok Róbert: Igen.

- Ő a rendező nálatok?

Ádok Róbert: Az anyaszínházunk, az Algyői Móra Ferenc Népszínház vezetője Kátó Sándor; ő eredetileg színész, rengeteg régi magyar filmben szerepelt, Jancsó-filmekben, valamint más mozikban, illetve a régi Nemzeti Színházban játszott, Pesten. Általában ő szokott nálunk rendezni, meg ő választ darabokat. De egy ideje bejött a képbe Anett is, aki színészként kezdte nálunk, de aztán nem akart játszani, és Sanyi megkérdezte, hogy mit szólna a rendezéshez. Azóta minden évben kap egy darabot, leginkább 2-3-4 fős kamaradarabokat.

- Köszönöm szépen az interjút! További sok sikert kívánok!

Ádok Róbert: Köszönöm, várunk szeretettel az előadásra!

IMG_1767_kicsi

 

Az interjút készítette: Juhász Bálint
Forrás: Bakelit Multi Art Center

süti beállítások módosítása