A Vígszínház Kolozsvárott

Tíz év után újra fellép Kolozsváron a legendás Vígszínház társulata. A budapesti Vígszínház utoljára 2000-ben, a Harag György Emléknapok keretében volt látható, amikor Caryl Churchill Az iglic című művet adták elő nagy sikerrel. Május 15-én és 16-án újabb négy rendkívüli produkcióval vendégszerepelnek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.


jatek_a_kastelyban
Játék a kastélyban


A kolozsvári nézők elsőként Molnár Ferenc: Játék a kastélyban című előadását láthatják Marton László, a Vígszínház volt igazgatójának rendezésében május 15-én du. 4 és este 8 órától a színház nagytermében. A produkció két óra felhőtlen szórakozást ígér, érdekessége, hogy szerzője Molnár Ferenc épp a Vígszínház háziszerzőjeként indult a világhírnév felé.
Egy elegáns, olasz tengerparti kastélyba kis színházi csapat érkezik: két szövegíró és egy fiatal zeneszerző. Tervük, hogy bejelentik az itt vendégeskedő primadonnának régen várt operettjük elkészültét. Ám a művésznőt jobban leköti az idősödő híres színész, mint a neki szánt operett és az ifjú zeneszerző szerelmes rajongása. A kacér primadonna, a hősszerelmes és a fiatal zeneszerző kínos szerelmi bonyodalmát csak egy drámaíró fortélya oldhatja meg...

A világsikert kiérdemelt darab páratlanul szellemes színpadi játék, elegáns komédia. Pazar mulatság, melyben szétválaszthatatlanul összegabalyodik valóság és látszat, igazság és hazugság, élet és színház. Szereplők: Benedek Miklós, Fesztbaum Béla, Molnár Áron, Tornyi Ildikó, Lukács Sándor, Csőre Gábor, Tahi Tóth László.

 

Romlas
Romlás

 

Vasárnap, május 16-án délután 5 és este 8 órától a Romlás című előadás lesz látható a nagyszínpadon felépített stúdiótérben. A Romlás szerzője a a marosvásárhelyi születésű, József Attila-díjas Bartis Attila, az előadás rendezője Szikora János.

Egy pályája csúcsán álló, kiváló fotóművész megtudja, hogy gyógyíthatatlan beteg. A halál közelségének tudata hatalmas és kétségbeesett energiákat ébreszt fel a férfiban, és elemi erejű szenvedélyessége rabul ejti egy fiatal lány szívét. A lány művészetének és élete utolsó szakaszának múzsája lesz. Kettejük szélsőséges érzelmekkel és konfliktusokkal terhes kapcsolatát nemcsak a halál közelsége teszi tragikussá, hanem egy harmadik szereplő, a feleség jelenléte is.

Az élet és a színház két örök témája a szerelem és a halál, és e kettő abszurd módon egyszerre ijesztő valóság és enyhülést hozó megváltás Bartis Attila hősei számára. A sűrű, fojtogató levegőjű történetből szuggesztív erő és izzó szenvedély sugárzik. Szereplők: Hegedűs D. Géza, Hegyi Barbara, Bata Éva, Lajos András, Németh László. Az előadást 18 éven felüli nézőinknek ajánljuk!

 

A_gyonyorben_nincs_kozeput
A gyönyörben nincs középút

 

A fentiek mellett a hétvége során két egyéni előadás is látható lesz a stúdióteremben. Szombaton, május 15-én este 7 órától Eszenyi Enikő, a Vígszínház jelenlegi igazgatójának önálló estjére kerül sor, melynek címe: A gyönyörben nincs középút. A kivételes atmoszférájú színházi csemege Forgács Zsuzsa, Karafiáth Orsolya, Kiss Judit Ágnes, Nagy Gabi, Rakovszky Zsuzsa, Tóth Krisztina és Lugossy Laca szövegeire és Darvas Ferenc, Melis László dalaira, valamint híres tangók, sanzonok, operettekre épül.

 

A_leggomb_elrepul
A léggömb elrepül

 

Vasárnap, május 16-án este 7 órától Fesztbaum Béla Koszolányi-estjét láthatják az érdeklődők A léggömb elrepül címmel. A produkció a sokunk számára oly kedves költő, Kosztolányi verseiből, újságcikkeiből, útleírásaiból, novelláiból állt össze, előadója, Fesztbaum Béla Harsányi Zsolt Emlékdíjas színész, aki 1997-től szerződött a Vígszínházhoz.

A kolozsvári magyar színházat és a budapesti Vígszínházat különösen szoros szálak fűzik egymáshoz. A Vígszínház - amelyről azt tartják, hogy itt született meg a huszadik századi korszerű magyar színjátszás - első igazgatója az európaszerte híres Ditrói Mór volt. Ditrói Mórt Kolozsvárról hívták az új színház élére és ő magával vitte "csapatát", a fiatal kolozsvári társulat nagy részét is, rövid idő alatt igazi modern együttest hozva létre velük.
A Vígszínház színpadán született meg a modern magyar polgári dráma is. Itt aratta sikereit a huszadik század elején Heltai Jenő, Bródy Sándor, Szomory Dezső, Lengyel Menyhért, Szép Ernő, majd a két háború között Hunyady Sándor, s néhány nagy siker fűződött Móricz Zsigmond-bemutatókhoz is. A magyar színháztörténet legendás színészei és előadásai minden korban megjelentek, elég csak Csortos Gyula, Varsányi Irén, Ruttkay Éva, Latinovits Zoltán nevét említeni.

Jegyek már kaphatóak a színház jegypénztárában, a jegyek ára 35 RON, kedvezményesen 30 RON. A jegypénztár nyitvatartási ideje: naponta 10.00-13.00, 16.30-18.30 óra között, telefon: 0264-593468

forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház

süti beállítások módosítása