IV. nemzetközi MONOTÁNC fesztivál

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre a MONOTÁNC Fesztivál, melynek kezdeményezője 2005-ben a dunaújvárosi Bartók Táncszínház volt. Az első évben csak hazai fellépőkkel, 2006-ban és 2008-ban pedig már nemzetközi keretek között zajlott a fesztivál, amely több magyarországi kulturális szervezet összefogása eredményeképpen jöhetett létre: az Alternatív és Független Színházak Szövetsége, a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Nemzeti Táncszínház közös elhatározása és munkája együttesen segítették életre.

stephanie_cumming-hi_res-2_koz

 

A monotánc elnevezést a monodrámák ihletésére és mintájára alkottuk. Azokat az előadásokat soroljuk ebbe a körbe, amelyek alkotóik személyes vallomásait dolgozzák fel. A monotánc azonban nem (feltétlenül) azonos a szólótánccal, így nem kizárólag szóló-előadások tartoznak a meghívott előadások körébe.

Monotánc 2010

A két dunaújvárosi, majd a MU Színházban megrendezett fesztivál után idén a Gödör Klub tereibe költözünk be, 3 napra. A fesztiválra ez alkalommal is neves hazai alkotó-előadókat hívtunk meg: Ladányi Andrea új előadásának premierét tartja a fesztivál nyitónapján, Duda Éva új koreográfiájában Jónás Zsuzsa lép fel, Gergye Krisztián pedig egy régebbi szólójával szerepel. Mellettük idén is meghívtunk fiatalabb, most feltűnő, esetleg első-műves alkotókat: Arany Virágot, Fülöp Ágnest és Baranyai Balázst. Mellettük a 3 napos fesztivál minden napján egy-egy külföldi táncművész lesz a vendégünk: a nyitónapon kanadai Stephanie Cumming Ausztriából, Primož Bezjak Szlovéniából, Irene Mikec pedig Horvátországból érkezik. A fesztivál nemzetközi programjának megvalósításában partnerünk a Pro-Progressione.

Az előadások mellett délelőttönként a profi táncosokat várjuk az angol-osztrák Liz King kurzusára, délutánonként pedig a Body Moving szervez táncórákat a Gödör Klub parkjában, a füvön, amelyekre minden érdeklődő csatlakozhat, méghozzá ingyen. Esténként pedig a Gödörben otthon lévő Willany Leó improvizációs táncszínház 3 külön kiadására várunk mindenkit, a fesztiválra való tekintettel most a színházterembe!

 

IV. nemzetközi MONOTÁNC fesztivál
Fesztiválprogram

 

2010. május 18. kedd

11.00-14.00 Liz King workshop (GB/A)
16.30-18.30 Body Moving - monoTÁNC MINDENKINEK:
16.30-17.30 Berger Gyula: Testbarát technika
17.30-18.30 Bakó Tamás: Kortárs tánc
19.00 Ladányi Andrea: 1912 BL balett The rite of spring - Igor Stravinsky (premier)
Duda Éva: Faun (részlet) - Előadó: Jónás Zsuzsa
Stephanie Cumming (CAN/A): Ah. Poetry.
21.00 Willany Leó Improvizációs Táncszínház Extra

 

2010. május 19. szerda

11.00-14.00 Liz King workshop (GB/A)
16.30-18.30 Body Moving - monoTÁNC MINDENKINEK:
16.30-17.30 Máthé Gabriella: Európai kortárstánc
17.30-18.30 Murányi Zsófia: Kortárs funky improvizációk
19.00 Arany Virág: Emberi játszma
Baranyai Balázs: Castratus (premier)
Irene Mikeč (HR): Ariel
21.00 Willany Leó Improvizációs Táncszínház Extra

 

2010. május 20. csütörtök

11.00-14.00 Liz King workshop (GB/A)
16.30-18.30 Body Moving - monoTÁNC MINDENKINEK:
16.30-17.30 Kulcsár-Vajda Enikő: Kontakt tánc
17.30-18.30 Bakó Gábor: Jazztánc
19.00 Gergye Krisztián: E. Sch. Eroto
Fülöp Ágnes: Angyalszárny... volt
Snježana Premuš (SLO): MOVE-AS / Stories of the Body 4. - Előadó: Primož Bezjak (SLO)
21.00 Willany Leó Improvizációs Táncszínház Extra

 


LIZ KING WORKSHOP (GB/A)
hivatásos táncosoknak a MONOTÁNC FESZTIVÁLON a Gödör Klubban (Spicc Stúdió)
2010. május 18-20.

 

11.00-14.00

Workshopjain Liz King mindig a mozgás hitelességéhez és forrásához igyekszik közel férkőzni. Szakmabeliekkel és laikusokkal végzett munkájában egyaránt a régóta kutatásai tárgyát képező TESTFÓKUSZ TECHNIKÁT alkalmazza, mint a mozgás forrását kereső befelé figyelés eszközét. Habár kisgyerekként ösztönösen értettük és ismertük a test egyszerű funkcionalitását, felnőtté válva és a társadalomba integrálódva sok mindent elfelejtünk ebből a tudásunkból.

A Liz King által alkalmazott technika és eszközök visszavezetik belső figyelmünket mindehhez, így segítenek elérkezni a közvetlen térbeli környezethez.

Miután egy folyamaton végighaladva ismét felfedezzük ezt az ösvényt, a technika alkalmazható a mintázatok, tér, valamint a testek találkozásának alapelveire a koreográfia terén.

 

Liz King
D.ID. dance identity / www.dance-identity.at - Művészeti igazgató

Liz King a londoni Királyi Balettintézetben folytatta tanulmányait, majd a John Cranko által vezetett Stuttgarti Balett tagja lett. Később visszatért Londonba, ahol színészekkel tanult mozgást. Táncolt a belga Ballet Royale de Wallonie társulatában, majd 1978-ban Bécsbe költözött. 1982-ben megalapította a Tanztheater Wien-t. A társulat egészestés előadásai hamarosan nemzetközi elismerésre tettek szert, darabjaik pedig Európa-szerte számos fesztiválon szerepeltek. 1982-ben Liz King a Heidelberg Balett igazgatója és koreográfusa lett. Társulatának hét egészestés darabot készített. 1995-ben visszatért Bécsbe, és újraalapította a Tanztheater Wien-t. 1999 és 2003 között a Volksoper Wien balettjának igazgatójaként tevékenykedett. Munkatársával, Judith Reyn-nel egy a Rio de Janeiro faveláiban élő fiataloknak szóló társadalmi projektben együttműködött a Company DeAnima társulattal, emellett bécsi menekültekkel is foglalkozott. Koreográfusként számos együttműködésben vett részt Bázelben, Magyarországon és Bécsben.

2006-ban Manfred Biskup-pal alapította meg a D.ID-t. A D.ID állandó táncművészeti projekt, melynek célja a tánc népszerűsítése minden korosztály körében. A program székhelye a délkelet-ausztriai Burgenland tartományában található Pinkafeldben van, ahol egy felújított textilüzem tágas, világos termei kínálnak lehetőséget a különböző táncművészeti projektek, képzések és kutatási programok megvalósítására. A D.ID filozófiájának középpontjában a különböző korú és kultúrájú emberek integrációja áll annak érdekében, hogy a tánc és a táncelőadások otthonra leljenek a társadalmi környezetben. A program profi táncosoknak kidolgozott projektjei mellett minden korosztály képviselőinek lehetőséget kínál, hogy a rendszeres műhelymunkák és táncórák keretében megtalálják saját identitásukat a táncon keresztül.

Napijegy: 2000 Ft / Bérlet: 5000 Ft

A workshopra előzetes bejelentkezés ajánlott: afszsz@chello.hu , +36 30 378 5045

Szervezők:
Közép-Európa Táncszínház, Független Színházak Szövetsége, Pro-Progressione
www.monotanc.hu

 

monoTÁNC MINDENKINEK
Modern és kortárstánc technikák
- a Body Moving szervezésében: bodymoving.freeblog.hu -
május 18-19-20.

 

16.30-17.30 és 17.30-18.30
A Body Moving táncnépszerűsítő programsorozat 2009 nyarán indult. Négy augusztusi hétvégén át a szervezők lehetőséget biztosítottak a város lakóinak, hogy belekóstolhassanak különböző modern és kortárstánc technikákba, valamint a tánchoz közel álló mozgásformákba. A Monotánc Fesztivál keretében újabb lehetőség nyílik a Gödör Klub füvén megtartatott kedvcsináló órákhoz való csatlakozásra, a technikákkal való ismerkedésre és tánccal kapcsolatos információk begyűjtésére. A mezítlábas program mindeni számára nyitott, kortól, előképzettségtől függetlenül.

A program ingyenes!

 

Május 18.

16.30-17.30
Berger Gyula: Testbarát technika

A gyakorlatok különböző forrásokból származnak (balett, Limon technika, afro tánc, jóga, kontakt tánc és release technika elemek), tisztán funkcionálisak, és a testre való figyelést, a mozgás törvényszerűségeinek - súlyhasználat, lendület, áramlás, irányok, tér, ritmus, koordináció, stb. - a megérzését, testünk veleszületett intelligenciájának a felfedezését segítik elő. A tréning további célja a test és elme összhangba hozása, és egy energikus, mégis ellazult, nyitott fizikai állapotba való juttatása.

A bemelegítést követően az óra második részében mozgáskombinációkat tanulunk, hogy a táncosok a komplexebb kifejezéseket is könnyedén és elegánsan tudják kivitelezni. A tréning önismerethez, kulturált mozgáshoz, és elmélyültebb testtudathoz segít bennünket.

Berger Gyula 1984-től 1992-ig vezette saját modern tánctársulatát a Berger Táncegyüttest Budapesten. Ezt követően négy évig az arnhemi Európai Táncművészet Fejlesztési Központban (EDDC) tanult különböző kortárs tánc technikákat és kompozíciót. Hazatérése óta független alkotóként darabokat készít új társulatával, a ZÉRÓ BALETT-tel, tanfolyamokat vezet, és egyik alapítója az L1 Független Táncművészek Társulása elnevezésű alkotóközösségnek.

 

17.30-18.30
Bakó Tamás: Kortárs tánc

Az óra leginkább a Limon, a kontakt és a release technikák talajában gyökerezik, melyet az oktató más mozgástechnikákból (akár küzdősportokból is) kölcsönzött elemekkel vegyít.

Bakó Tamás a Budapest Tánciskola után Ismael Ivo, Marco Santi, Hód Adrienn (OFF Társulat) és Goda Gábor (Artus) együtteseiben táncol(t). Tanít a Budapest Tánciskola által szervezett Tavaszi és Nyári kurzusokon, és vendégtanár a Budapest Táncművészeti Szakközép- és Főiskolán.

 

Május 19.

16.30-17.30
Máthé Gabriella: Európai kortárstánc

A tréning alatt a résztvevők különböző tánctechnikák segítségével jobban megismerhetik a testük kínálta lehetőségeket. A bemelegítés kreatív improvizációval kezdődik, itt testünkre befelé figyelünk. A gyakorlatok során ez a figyelem kifelé (a térre és a partnerekre) nyílik. Ezután egyszerűbb kötött kombinációban használjuk az eddig tanultakat. Az óra nyújtással, erősítéssel és relaxációval fejeződik be.

17.30-18.30
Murányi Zsófia: Kortárs funky improvizációk

30 perc „Funky feeling": viszonylag egyszerű, de gyors tréning; majd 30 perc vezetett improvizáció és szabad tánc, nem csak funkyra, hanem más csodálatos zenékre is!

 

Május 20.

16.30-17.30
Kulcsár-Vajda Enikő: Kontakt tánc
Gördül, pördül, emel, ugrik, szalad - az óra betekintést nyújt abba, hogy mennyiféleképen lehet kapcsolatban egymással két ember a mozdulatokon keresztül, akkor is, ha nem egy szabályozott táncot, „rumbát", „tangót" vagy „salsát" táncolnak. Mitől és hogyan mozdulhat két test egyszerre, hogyan tudja segíteni, emelni, támasztani, ringatni egymást. Gyere kényelmes ruhában, egyedül vagy partnerrel, és készülj mezítlábas táncra, sok izzadással és nevetéssel!

 

17.30-18.30
Bakó Gábor: Jazztánc
Bakó Gábor jazztánc vonalon a régi és az új stílusokból egy önálló jelrendszer kifejlesztésén dolgozik nagy hangsúlyt fektetve a klasszikus balett alapokra. Néhol virtuóz, energikus, robbanékony, máshol lassú és kifinomult mozdulatokkal tölti be a mozgásteret, amely jelentősen fejleszti a fizikai állóképességet. Lendületes forgás- és ugráskombinációkkal dolgozik igen széles skálájú jazz zenékre, használva a zenei súlyokat, valamint a zenei színeket.

 

Kiállítás: Dusa Gábor táncfotói
A műsorváltozás jogát fenntartjuk!
Napijegy az előadásokra: 1000 Ft
Liz King workshop: napijegy: 2000 Ft, bérlet: 5000 Ft
A Willany Leó és a Body Moving programok ingyenesek!

Információ, jegyfoglalás:
afszsz@chello.hu
+36 30 3785045

Szervezők:
Független Színházak Szövetsége www.fuggetlenszinhazak.hu
Közép-Európa Táncszínház Egyesület www.cedt.hu
Pro-Progressione

Társszervezők:
BodyMoving http://bodymoving.freeblog.hu
Gödör Klub http://godorklub.hu/

Együttműködő partner:
Bartók Táncszínház, Dunaújváros www.bartokszinhaz.hu

Támogatók:
NKA, OKM

Médiatámogatók:
Fidelio Est
Funzine
Szinház.tv

 

 

süti beállítások módosítása