Álom/Élet

Június 13-án egy igen érdekes újító előadás lesz látható a Bakelit Multi Art Center színpadán. Egy igazi kortárs tánc előadást láthatnak az idelátogatók a HipHop4U társulat előadásában. Auer Miklós Pállal (Mike), az Utcai Táncok Egyesület vezetőjével, a társulat alapító koreográfusával beszélgettünk.

snake_hiphop4u.hu

 

- Édesapádnál, Auer Pálnál sajátítottad el a tánc szeretetét és a különböző táncstílusokat. Miért volt fontos számodra, hogy te is taníts?

Auer Miklós Pál: Erre egyszerű válaszolni, minden mást kipróbáltam, és ez tesz boldoggá, ugyanúgy ahogy megboldogult édesapám, én is egész életemre választottam szakmát. A tánc amúgy is egy önkéntesen választott börtön. Sosem szabadulhatsz.

- Többször jártál külföldön, oktattál workshopokon, sok külföldi társulatot láttál, onnan jött az ötlet a saját tánciskola és a saját társulat megalapításához?

Auer Miklós Pál: A tánciskola idén lesz 17 éves, amikor elkezdtem ez más országokban is gyerekcipőben járt, de régóta dédelgetett vágy, hogy továbblépjünk egy magasabb szintre, ahol professzionális táncosokkal dolgozhatunk (akár más tánciskolák vezetőivel is, mint pl. az országszerte híres Snake vagy Ncy).

Mindenképpen keresünk még olyan profi táncosokat, akik szeretnének egy nemzetközi mércével is mérhető társulat tagjai lenni, illetve a közeljövőben jó lenne elindítani egy olyan képzést, ahol felkészítenénk a ma még amatőr tanít-ványokat ennek a pályának a kihívásaira.

- Korábban azt írtad, terveid között szerepel egy/több egész estés táncszínházi előadás bemutatása. Ez meg is született, miért épp a Bakelitre esett a választás, hogy ezt az új előadásotokat itt rendezzétek meg?

Auer Miklós Pál: Egy előadás hangulatát nagyban befolyásolja a helyszín, és az Első Pesti Gyárszínházban pontosan azt találtuk meg, amit régóta kerestünk. Mivel mi utcatánccal mutatjuk be történeteinket, abszolút megfelel a Hangárban található simított betonpadló, szinte egy fedett utcának felel meg, ahol könnyedén tudunk színházi körülményeket teremteni, mégis a szabadban érzi magát az ember. Döntésünkben az is nagy szerepet játszott, hogy a Bakelit vezetője már az első pillanattól kezdve barátként fogadott be minket és felkarolta ezt a Magyarországon még úttörő vállalkozást. Reméljük az első kísérleti darabunkat még az idén „folytathatjuk", hiszen ez csak egy előjelzése egy olyan folyamatnak, ahol a táncszínház és a street dance fúziójával végre nem csak ismerős életformák felidézésére vagyunk képesek, hanem az igazi valóság ábrázolására is.

- Milyen történetet meséltek el a darabbal? Mi a célja?

Auer Miklós Pál: Egy táncoslány történetén és viszontagságain keresztül szeretnénk láttatni a táncosok nehéz helyzetét Magyarországon, úgy hogy sokszor a mi szemszögünkből láttatjuk az egyszerű embereket. Durván szembeállítjuk a társadalom elvárásait és a művészi szabadság szárnyalását, de persze nem mindent árulhatok még el, amúgy is az a véleményünk (amit minden táncszínházról el lehet mondani), hogy EGY SZAVUNKAT SE HIGGYÉTEK EL kedves nézők, csak a testünk nem hazudik, de erről saját szemetekkel kell meggyőződnetek!

- Össze tudnád foglalni pár szóban, mi is az, amit csináltok, illetve mit fognak a nézők látni?

Auer Miklós Pál: Amit csinálunk: Utca & Tánc & Színház

1szerű történet
1szerű tánc
1szerű(en) emeberek(nek)
(Részletesebb szinopszist a társulat honlapján találhatnak)

Az utcai táncstílusok kedvelőinek kötelező program, és azokat az arcokat is szívesen látjuk, akik még nem tudják, hogy ez az életstílus egy életre-szóló élményt adhat nekik!

 

plak_dreamlife_kicsi

 

Az interjút készítette: Boldizsár Ági
forrás: Bakelit M.A.C.

süti beállítások módosítása