RögvEst – Momentán Társulat

Beugró szorozva tízzel. Ez jutott eszembe valahol az előadás harmadánál, amikor a momentánosok a színpadon egy durva negyedórás jelenetet improvizáltak folyamatos és eszementen változó inputok alapján. Rudolf Péteréket ugye mindenki ismeri a tévéből: pár perces szituációkat rögtönöznek adott feladattípusok mentén, bejövős a dolog, többször pajzsra emeltem őket én is (videók pl itt). A műsort szerintem egyébként Rudolf és Pokorny viszik a hátukon; két rutinos színész, szimpatikus ripacsok és jól bevált arcok – a Momentán ismeretlen arcaival ez kevésbé fog működni, figyelmeztetett előre szkeptikus énem, de mivel  Áginak köszönhetően bónuszjegyhez jutottam és mostanában amúgy is többször hallottam a társulatról, úgy döntöttem, miért ne.


Amint az elejéből  már kiderült, jó döntés volt. Számomra ismeretlen színészek alakítottak kegyetlen nagyot, a beugrós szituációknál sokkal keményebb, hosszabb ideig tartó és sokkal részletesebben kidolgozandó helyzetekben, nézői és műsorvezetői instrukciók alapján. Az első pár percben ugyan még fura volt: a szpíker srác kicsit vásári, kicsit bábszínházi (na gyerekek, hová bújt Hüvelyk Matyi?) stílusban adta, a színpadon pedig előfordultak olyan fizimiskák, akik színészekre legkevésbé sem emlékeztettek, de pár feladat után teljesen el lehetett merülni az előadásban. Az ismeretlen szereplők közül azóta két nevet meg is tanultam: Kiskovács Attila és Nemes Takách Kata jött be a legjobban. Kiemelném még a billentyűs srácot, aki a jelenetek alá kiváló zenéket, oda passzoló zörejeket pakolt folyamatosan, amivel rengeteget hozzátett az előadáshoz. Ja igen: meglepetésvendégként jelen volt Görög László, akiről én szégyenszemre nem tudok többet, minthogy egy ideig Hernádi Judit anyáskodott felette, de ettől függetlenül jó arcnak tűnt, vette a lapot és a feladatoknál kellően el tudta engedni magát.

Tudatlanságomban kicsit tartottam attól, hogy kontrollálatlan ökörködést látok majd, ezzel szemben vérprofi, sok gyakorlattal és munkával összehozott produkcióról van szó. Összességében tehát korrekt este volt, mindenkinek ajánlom, aki egy könnyű színházas estére vágyik, és/vagy bejön a Beugró. Még annyi esetleg, hogy a RögvEst promója  a nézők aktív részvételével riogat, ennek ellenére akkor is beülhetsz az előadásra, ha nem kifejezetten fűt a szereplésvágy: a társulat nem vegzálja a nézőt.

süti beállítások módosítása