Idei Molière-díjak

Kiosztották az idei Molière-díjakat Párizsban. A legjobb női alakítás díját Dominique Blanc kapta Marguerite Duras: La Douleur-ben (Fájdalom) nyújtott főszerepért. A legjobb férfi színész Laurent Terzieff lett (Ronald Harword: Öltöztető, Jean-Pierre Siménon: Philoktétész).

 

shapeimage_1-1

 

Az előző években rettentően hosszúra és unalmasra sikeredtek a díjátadó ünnepségek, és ennek köszönhetően a 2009-ben megrendezett esemény közönsége is erősen megcsappant. Ezért idén a díjkiosztó gálát egy előadással kezdték, amelyet a televízió egyenesben közvetített. Patrick Chenais, Christine Murillo főszereplésével egy Feydeau darabot adtak elő, Jeau-Luc Moreau rendezésében.
A Le Monde kritikusa a darabválasztást két okból is kifogásolja. Az egyik az, hogy szerinte nem elég jó az előadás, a másik az, hogy a rendező egy másik előadása (Eric Assous: Illusion conjugal) a szerző számára a legjobb kortárs drámaírónak járó elismerést hozta. A legjobb rendezőnek járó díjat Alain Françonnak adták Csehov: Cseresznyéskert rendezéséért.

Ariane Mnouchkine korábban visszautasította még azt is, hogy a rendezői kategóriában jelöljék, mert felháborítja, hogy a francia állam nem törődik a színházakkal. Ugyanakkor a közönségnek azt üzente, hogy a színház továbbra is a szépség, a gondolkodás és a boldogság helye marad.

web: http://www.lesmolieres.com

Forrás: ITI Magyar Központ

4

 

 

süti beállítások módosítása