Mundruczó külföldi rendezése

A brüsszeli KunstenFestivalDesArts-on tartott májusi bemutató után júniusban a lisszaboni Alkantara, júliusban pedig az esseni Theater der Welt 2010 fesztiválokon vendégszerepelt Mundruczó Kornél új színházi rendezése, a Nehéz istennek lenni. Néhány részlet az előadásról megjelent kritikákból.

mundr_01

 

„Mundruczó isteni szerepbe kényszeríti közönségét: a nézők passzívan szemlélik a közveltenül előttük zajló, egyre durvább eseményeket. (...) A színház élőképei és a vetítővásznon látott borzalmak kombinációja sokkolóan hat. Leginkább azért, mert szembesít minket azzal a ténnyel, hogy a kinti realitás valójában sokkal kegyetlenebb ennél." (cobra.be - Belgium)
„Lemeztelenítés, kínzás, lelki terror és gyilkosság - az előadásban Mundruczó Kornél kegyetlenül szembesíti nézőit az erőszakkal. (...) A színpadon ugyan nem folyik igazi vér, mégis fájó nézni ezt a valóságshow-t. (...) Az elvágyódás érzelmes pillanatai a zenés betétekben jelennek meg, amikor a színészek a kamionban található minden lehetséges eszközön zenélni kezdenek, legyen az szemetes, vasaló vagy akár varrógép." (nachkritik.de - Németország)

„Lélegzetelállító, kelet-európai hardcore-reality színház." (Der Standard - Németország)

 

isten01

 

„Feneketlen mélység, amelyben gátlások nélkül kínoznak embereket. Mindez két kamionon történik, emberkereskedelemről beszélünk. A nők egy jobb jövő reményében utaznak Nyugat-Európába, ám ott csak kihasználják őket, már-már rabszolgaként élnek, amíg végül jogaiktól teljesen megfosztva szadista megalázás szenvedő alanyaivá nem válnak." (Recklinghӓuser Zeitung - Németország)

„A magyar rendező és forgatőkönyíró, Mundruczó Kornél legújabb színházi rendezésében a komor valóságot drasztikus módon helyezi rivaldafénybe." (ruhrbarone.de - Németország)

„Ijesztően közeli Mundruczó Kornél Nehéz istennek lenni című rendezése, amelyben fantasztikus színészek lépik át a valóság és a látszat közti határvonalat." (Süddeutsche Zeitung - Németország)

htbg1
(fotók: Ágh Márton)


„Ezt az előadást, mindenképpen látni kell. Erőteljes kép egy borzalmas világról, amelyet Munduczó és csapata úgy mutat meg, hogy az ember minden fenntartása ellenére ott marad és végignézi. A félelem, a manipuláció, a függés, a remény, a szerencsétlenség, a közönyösség és a butaság sokkolóan, helyenként egyenesen irritálóan hat, de minden pillanatában autentikus (...). Mindezt ráadásul remek színészek előadásában láthatjuk." (Volkskrant - Hollandia)

A Nehéz istennek lenni külföldi vendégszereplése ősszel a Rotterdamse Schouwburg és a Theatre National de Bordeaux színházak fesztiváljain folytatódik. Az előadást a Trafó Kortárs Művészetek Háza produkciójaként előreláthatólag 2011 tavaszán mutatják be Magyarországon.

 

süti beállítások módosítása