„Hová állhatnak a belgák?"

Belgák Fesztiválja címmel kerül megrendezésre a Magyar Szín-Játékos Szövetség és a Bakelit Multi Art Center közös színjátszó fesztiválja október 03. és 05. között. Tizenkét fellépő társulat, tizenkét izgalmas előadás három napon keresztül - a részletekről beszélgettünk Nagy András Lászlóval, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnökével.

faust_unborn_visions_05

 

- Miért Belgák Fesztiválja a rendezvény címe? A program szerint csak magyar társulatok lépnek fel.

Nagy András László: Úgy hiszem, közismert alapvicc: „- Álljanak balra a vallonok, jobbra a flamandok. - Bocsánat! Hová állhatnak a belgák?!" Másként mondva: olyan produkciókat hívtunk a Belgák Fesztiváljára, amelyek valami okból nem vettek részt a tavasz folyamán más színjátszó fesztiválon. Ezen a tavaszon drámai módon szembesültünk azzal, hogy hiába a bőségesnek tűnő kínálat, valójában kevés a fesztivál, kevés az egyre nagyobb számban és egyre színvonalasabban alkotó társulatok számára kínált bemutatkozási lehetőség...

A folyamat a Magyar Művek Szemléjén érte el csúcspontját, ahol „csak" 16 előadásnak tudtunk műsoridőt biztosítani a 26 jelentkező közül és igen éles viták követték a döntést, miszerint nem fogadtunk csakis valóban eredeti magyar, irodalmi műveket bemutató előadásokat. Bizony fájt a szívünk: nagy hagyományú csoportok értékes előadásai nem léphettek ki szűkebb pátriájukból, nem jutottak szakmai nyilvánossághoz. A társulatokban is nem kevés csalódottság, néha sértődöttség és harag halmozódott fel e miatt. Nos, e feszültségek és hiányérzetek oldását hivatott szolgálni a Belgák Fesztiválja, amelyre a Bakelit nagylelkű gesztusának köszönhetően kerül majd sor.

- A Bakelit több helyszínnel is rendelkezik, ami ideális több előadás megtartásához.

NAL: Valóban. Nem is lennénk képesek máshol lebonyolítani ezt a programot, ugyanis a Bakeliten kívül nemigen létezik Budapesten más befogadó hely, amely három különböző méretű, de egyformán tökéletesen felszerelt játszóhellyel rendelkezne.


maszk_csongor_es_tunde_01

- A legtöbb programot az első nap kínálja a látogatóknak. Melyik előadásokat ajánlaná ezek közül?

NAL: Ez természetes, hiszen vasárnap egész nap számíthatunk úgy a fellépők szabadidejére, mint a közönség érdeklődésére. A többi napon késő délután kezdődik és késő estig tart a program. Nem szeretnék kiemelni előadást, mert az azzal jár, hogy másokat említetlenül hagyok. Bármelyik ujjamat harapnám, fájna. Az előadásokat minősíteni és rangsorolni a zsűri feladata lesz majd.

- Mégis kérem, egy-két előadást emeljen ki a vasárnapi műsorból!

NAL: Nehezet kér. Emeljem ki a székesfehérvári Prospero veszprémi vendégrendezővel, Komáromi Sándorral készített Unborn Vision című Faust fantáziáját, s ugyanakkor ne szóljak a mezőkövesdiek heroikus vállalásáról, a Csongor és Tünde előadásáról? De hogyan maradhatna említetlen, az egyik legrégebbi társulat, a szombathelyi Ferrum izgalmas, mai cseh művet színpadra állító produkciója? Hagyjam ki a gyöngyösi Mozaik Színkör Szép Ernő csodálatos Májusának előadását? Izgalommal várom az általam eddig nem ismert siófoki Kálmán Imre Műhely és az ugyancsak musical alapokra színpadi fantáziát alkotó ÁSZ Társulat bemutatkozását is.


gropius_prima_materia_foto__Nagy_Gza_Pter_05

- Ön melyik előadásokat nézi meg mindenképp a második-harmadik nap programjai közül?

NAL: Ugyanolyan nehéz. A második és a harmadik nap jellemzően a budapesti társulatoké. Hétfőn látható lesz a Korhinta társulat, amely gyermeknézők számára is élvezetes Mikszáth anekdotát dolgozott föl, a Pogácsa az Arénában társulat (a Holdvilág Kamaraszínház Stúdiósai) pedig a drámairodalom egyik legnehezebb műve, a Bernarda háza bemutatására vállalkozott. Maradhatna említetlen a Trainspotting Társulat istenkísértő vállalkozása, Garcia Marquez 12 vándornovellájának zenét és táncszínházi elemeket bőséggel felvonultató előadása?

A keddi nap sem kínál kevesebbet. Láthatunk egy izgalmas, fogyatékkal élőkkel színpadra állított összeállítást a százhalombattai Felhőjáróktól, s izgalommal várjuk Katona Imre új társulatának, a Gropiusnak bemutatkozását. Előadásuk Aristophanes Madarak-ja nyomán készült mozgásszínház.

- Kikből áll majd a zsűri?

NAL: Örömünkre szolgál, hogy a feladatot elvállalta Kárpáti Péter író, a Színház- és Filmművészeti Egyetem dramaturgia tanára és Jászay Tamás, a fiatal kritikus nemzedék egyik legígéretesebb tagja, a Színikritikusok Céhének alelnöke. A zsűri harmadik tagja én leszek. Feladatunk lesz az előadások elemzése és a Magyar Szín-Játékos Szövetség rendszere szerint való minősítése.


3nvr2009_03

- Kiket várnak az előadásokra?

NAL: Szerénytelenül szólva: akárkit, mindenkit. Elsősorban persze más társulatok színjátszóit, rendezőit. Az előadások és az előadók azonban méltóak a legkényesebb ízlésű közönség érdeklődésére is. A magyar amatőr (öntevékeny, nem-hivatásos) színjátszás a hatvanas-hetvenes évek óta a magyar nyelvű színház nagyon fontos szelete, az alternatív színház bölcsője, színházi újítók felnevelője, közösségek kovácsolója és megerősítője, kisebb-nagyobb települések hírnevének, önbecsülésének megalapozója. A rendszerváltás óta az amatőr színjátszás már nem állam, párt, szakszervezet, KISz által támogatott és kézben tartott „mozgalom": maga szervezi önmagát, koordinálja bemutatkozási lehetőségeit, országos fesztiválok szervezője, mentora, támogatója.

- Mi a fesztivál „üzenete"?

NAL: A Belgák Fesztiválja előadásain keresztül is meg kívánjuk mutatni a főváros közönségének, kik is vagyunk, merre tartunk. Bizonyítanánk, hogy az öntevékenyek (amatőrök, nemhivatásosok) legkiválóbb előadásai a mai magyar színház élvonalába tartoznak - noha az alkotók, a játszók nem hivatásszerűen végzik e tevékenységüket, nem ebből élnek.

- Számíthatunk rá, hogy a későbbiekben lesz II. Belgák Fesztiválja is?

NAL: Úgy tűnik, hogy a nemhivatásos színjátszás erőteljesen felívelő szakaszba jutott. Egyre több az elhivatott társulat, s egyre inkább a nagyközönség számára készítik előadásaikat. Nem utolsó sorban tanulni is akarnak: kíváncsiak egymásra, és a „szakma" ítéletére. Tehát feltételezhető, hogy a jövőben is szükség lesz a Belgák összejövetelére, s remélem, hogy a Bakelit a jövőben is hasonlóan készséges és áldozatos házigazdája lesz az eseménynek. Tehát: nagy valószínűséggel hagyományt teremtünk október 03-04-05-én, s lesz második, harmadik és ki tudja hányadik Belgák Fesztiválja is.

Gödöllei Anna
Bakelit M.A.C.
http://bakelitstudio.hu/

süti beállítások módosítása