Gyermektragédia

A polgári erkölcs álszenteskedő intézményei: család, templom, iskola, vajmi kevés megértést mutatnak az ösztönvilág iránt, s továbbra is elítélően kezelik a természet eme atrocitását a „társadalmi hármas egység" kifinomult szabályrendszerén. Márpedig az ösztön az erősebb, a serdülőkori szexualitás képlékeny.

frank
Frank Wedekind
/1864-1918/

 

Mihez kezd mindezekkel a felnőtt társadalom? Lekezeli a problémákat, elutasítja vagy egyszerűen tudomást sem vesz róluk. Az ösztönök szublimálása veszélyes gyakorlat, és kiszámíthatatlan következményei vannak.


tavasz_ebredese0032


A látszaterkölcs társadalma ellentmondásokra épül: az az érzésünk, hogy manapság már nyitott könyv az élet, megannyi információs csatorna áll a serdülő gyermek rendelkezésére, és az ő dolga válogatni az evidenciák között. Közben meg rájövünk minden egyes gyermektragédia kapcsán arra, hogy mennyire szemforgató ez a rendszer, mely fokozott éberséggel figyel arra, hogy bármilynemű választás a manipulált valóság keretei között történjen meg.

 

tavasz_ebredese0028

 

Székelyudvarhelyi rendezésem kapcsán az elkerülhetetlen tragédia minősége foglalkoztat, mely ebben az előadásban, perverz módon, asszisztált. A mindenkori kamasz állapota érdekel, akire nincs idő odafigyelni, mert a pénz utáni hajsza minden kis időnket fölemészti, akinek „aberrált" ízlésvilágával nem tudunk mit kezdeni, aki anarchista, apa- és anyaszomorító, megveti az iskolát, istentelen, „deviáns" eszméket hallat, aki van, de valahogy, folyamatosan utunkban van.

Szabó K. István, rendező

 

tavasz_ebredese0002

 

Frank Wedekind
A TAVASZ ÉBREDÉSE
gyermektragédia


MENYUS Tóth Árpád
MARCI Antal Csaba
RILOW Szűcs Olcsváry Gellért
ERNŐ Dénes Gergely
DR. VON RIZINUS, IDEGEN ÚR Posta Ervin
WENDLA Jakab Orsolya
MÁRTA Varga Márta
THEA Márton Réka
ILZE Szász Kriszta
BERGMANN-NÉ P. Fincziski Andrea
GÁBOR ÚR Kulcsár-Székely Attila
GÁBORNÉ László Kata
HOBORTH IGAZGATÓ, TISZTELETES Dunkler Róbert

FÉNY: TÓÁSÓ ISTVÁN
HANG: LŐRINCZ JÓZSEF
DÍSZLET: TEOFIL IOAN ŞTIOP m.v.
JELMEZ: BIANCA IMELDA JEREMIAS m.v.
ZENE: OVIDIU ILOC m.v.
KOREOGRÁFIA: LŐRINCZ JÓZSEF

RENDEZŐ: SZABÓ K. ISTVÁN m.v.

Bemutató: 2010. október 7.


wedekind_plakat


süti beállítások módosítása