Turnén a Figura Stúdió Színház

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház huszadik jubileumi évadja alkalmából ünnepi turnét szervez Magyarországon és a Partiumban. A társulat olyan településeken lép fel, ahol az elmúlt húsz évben többször sikerrel vendégszerepelt. Ilyen: Békéscsaba, Kiskunmajsa, Békés, Pécs, Budapest, Temesvár és Arad.

jatszoter
Játszótér

 

A Figurások a fővárosi Merlin Színházban a Vendégségben Budapesten - Színházi Hungarikumok Fóruma rendezvény keretében az elmúlt két évad két legsikeresebb előadásával vendégeskednek:
November 15-én, hétfőn, este 7 órától a színházteremben a Játszótér című mozgásszínházi előadást mutatják be Bozsik Yvette rendezésében, november 16-án, kedden este fél 8-tól pedig Jevgenyij Griskovec Tél című stúdió-előadását játsszák Béres László rendezésében.

 

tel
Tél

 

A Játszótér elkészítését egy Kenneth MacMillan- és egy Vaclav Nizsinszkij-koreográfia is inspirálta. Az előadáson gyerekruhába öltözött felnőttek játszanak - egy elmegyógyintézetben.
Különlegessége a munkamódszer, amellyel Bozsik Yvette a Figura tagjaival dolgozott: a legtöbb jelenet alapjául a színészek - egy-egy meghatározott témára (játszótér, tengerpart, gyerekkor stb.) készített - improvizációja szolgál.

 

jatszoter_1
Játszótér

 

A Tél c. stúdió-előadásban a társulat három fiatal színésze játszik. Kolozsi Borsos Gábor, Kőmíves Csongor és Vajda Gyöngyvér számára kiváló lehetőség a megmutatkozásra és a fejlődésre. A Tél ugyanis igen aprólékos, elmélyült munkát igényel a színészektől: sok mindenre kell figyelniük, meg kell érezniük egymás rezdülését. Ez a darab szépsége is: két egyszerű fiatalember fordul egymás - és a nézők felé. Akár magunkra is ismerhetnénk. Csak mi már ritkán csodálkozunk rá őszintén a bennünket körülvevő világra. Ritkán kerülünk olyan helyzetbe, ahol az egymásra utaltságot, a bajtársiasságot és a kitűzött cél iránti alázatot - szélsőségesen és magától értetődően - megtapasztalhatjuk. A Tél az új őszinteségként vagy új naivitásként emlegetett irányzat egyik darabja. Alakjai a rendszerváltás előtti időkben kutakodnak, általuk megfigyelhetjük életünk kis botorságait, ráeszmélhetünk önmagunkra.

 

tel_1
Tél

 

A jubileumi turné programja:

November 9., 19.00 óra - Játszótér - Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár
November 10., 19.30 óra - Játszótér - Interetnikai Színházi Fesztivál, Arad
November 11., 17.00 - Játszótér - Békés Megyei Jókai Színház, Békéscsaba - Vígadó
November 12., 19.00 - Tél - Békés Városi Kulturális Központ
November 13., 19.00 - Játszótér - Konecsni György Kulturális Központ, Kiskunmajsa
November 15., 19.00 óra - Játszótér - Merlin Színház, Budapest - nagyterem
November 16., 19.30 óra - Jevgenyij Griskovec: TÉL - Merlin Színház, Budapest - kamaraterem
November 17., 19.00 - Játszótér - Pécsi Harmadik Színház, Pécs

 

forrás: Figura Stúdió Színház, Gyergyószentmiklós

süti beállítások módosítása