MGP: Geni-Thália

Vaginamonológok címmel üzembiztos sikert mutatott be a Thália. Kiváló színésznők játszották. A bemutatón egy szőkére festett hatvanas asszony minden egyes malac szónál, amit még az óvodából ismert, rikoltva felviháncolt. A többi néző felnőttként viselkedett. A Vaginamonológok körbejárta az ország színpadait, mint a Csárdáskirálynő. Tartok tőle, több volt a nézőtéri vihogás, a komolyan fölfogott megértésnél.

270593_1

 

Ovibrader a címe Garaczi László péniszdialógjainak. Persze, a Tháliában játssza a Pillanat Színház - veszprémi bejegyzésű Szolgáltató Betéti Társaság. (Itt figyelmetlenül kihagytam a színházat ismereteimből. Most hallok róla először.)

Garaczi tartós sikerű Plazmáját többször elmulasztottam. Feltehetően befolyásolta előítéletemet legelső színre vitt darabja, a Molière-átforgatta Misantróp. A Szkénén az Arvisura Társulat mutatta be 1996-ban Zsótér aggasztó rendezése szerint.

A péniszdialógusok látszólag a Vaginamonológok után lövése. Ha szabad illetlen igét használni. Csak a színházi hírverés fokozása pászította össze kettejüket.
A Thália stúdiójának közepén mindössze egyetlen műbőr kanapé a díszlet. Ahogy Shakespeare kakasvívó porondján elfér a világ: a kanapén, kanapé mögött, kanapé előtt, körül, alatt felelősségteljes, sok nevetést fakasztó drámájába belefér egy teljes emberi élet. Gazdag nyelvi játékosság teremti meg emberi élet groteszk kálváriáját. Garaczi fölényes nyelv-artista. Ismeri a bráner kifejezést. Tudja a szlenget. Nem kell hallgatóznia a köznapi nyelvet csiszolatlanul másoló kontárok ügyetlenségeibe. Garaczi költő. Biztonsággal terjeszti ki nyelvét a színpadra. Bő kézzel hint játszani valót színészszájra.


270614_1


Huszár Zsolt terapeutaként elterpeszkedik a bútordarabon. Ő indítja be a cselekményt nagyképű lélekidomárként. Hozzá viszi Kolti Helga (kinek legkiemelkedőbb alakítása mindeddig veszprémi színigazgatás volt) kissé debilis fiacskáját azon okból, hogy képtelen kimondani a „szeretlek" szót. (Kolti igen jó egy epizódban. Erika, a kurva fölfogásában tárgyzerűn financiális. Semmi prostituált-klisé. Száraz üzletasszonyként sorolja szolgáltatásait árakkal együtt.) A tizenhat szerepet négyen bonyolítják minden jelmez-kellék hűhó nélkül. Fodor Annamária a negyedik közreműködő.
Ahogy mondják: a tejfölt Szemenyei János viszi el. Végigjátszik egy teljes életet gyermekkortól elpetyhüdésig. Garaczi fantasztikus realizmusának, tarka-barka vallomásosságának minden fordulatára akad megfelelő őszinte színészi hangja. A félkegyelmű kisfiútól, a haldokló anyáig, a nemi tébolyulttól a félénk elriadtig. Hol gyermek, hol kamaszosan mutáló nemiséggel, hol agresszív, interneten kószáló onanista elszántságú, nemi görcsben fetreng a méretesebb női mellektől, nőimitátorként csámpázik a névtelen cseten. Semmi önmutogató teatralitás a valósággal szólóestjén. Semmi piszmogó realizmus, bárha anyja utasítására egyetlen mozdulattal tenyérrel letörli taknyát. A kisrealizmustól a szürrealizmusig biztonsággal jár a kifeszített kötélen. Teljes estét betölt emberi-színészi érdekességével.


270598_1


Szemenyeit az Örkény Kihagyhatatlan-jában találtam magamnak. A színpad szintje alá derékig beépítetten, zongora mellől vezényelte az előadást. Minden leütött hangjegy elöntötte derűvel. Játékos szeretettel ügyelte partnerei sikereit. Némaszerepében ékesszólóan deklarálta, szorosan hozzátartozik egy jó színházhoz. Nemcsak saját sikeréért tolong. Odaadja magát szőröstül-böröstül a szórakoztatóintézménynek. Közös sikerben akar részt venni. Szemenyei musical-szakon végzett. Énekes színész, ha kell. Olyan jó énekes, hogy az Ovibraderben jellemének megfelelően rémesen nyivákol. Mi több, a zenét is ő szerezte, amit oldalt a térben egy boglyas fiú, Dobri Dániel elektromos gitárzik nem tolakodóan, de erős színpadérzékkel.

Bagó Bertalan rendezése úgy elbú, hogy észre sem vesszük. Ízlésesen tartózkodó. Előadást akar létre szervezni. Hatni a nézőre. Nem fitogtatni rendezői leleményességét. Magas tudással rejtőzik a színészi munkába. Lendületesen hajtja az élvezetes előadást. Szórakoztatni tudása egyetlen pillanatra sem adja el a nevettetésért az igazságot.

MGP
fotók: Puskel Zsolt/port.hu

süti beállítások módosítása