A Csokonai az Odéonban

„Nem egyszerűen nagyon jó az előadás, hanem Valère Novarina művészetének új megközelítését adja a franciától teljesen eltérő regiszterben játszó magyar színészek jóvoltából" - mondta a Csokonai Színház Képzeletbeli operett című előadásról Agnès Troly, a párizsi Odéon színház programigazgatója. A debreceni társulat november 9. és 13. között öt alkalommal lép fel az Odéon nagyszínpadán.

kepzeletbeli-operett_01

 

Az öreg kontinens egyik legjelentősebb színháza a párizsi Odéon, amely minden évadban egy-egy kortárs európai szerző életművét állítja reflektorfénybe. A 2010/2011-es szezon meghívottja a kortárs francia nyelvű színház egyik legjelentősebb író-rendezője, a svájci-francia Valère Novarina. A Novarina-szezont novemberben a szerző által rendezett debreceni Képzeletbeli operett nyitja, amelyet a szerző állított színpadra Debrecenben 2009 áprilisában.

Odéonban - amelyet Európa Színháza néven is emlegetnek - az utóbbi években olyan világszínházi nagyságok alkotásainak tapsolhatott a közönség, mint Peter Zadek, Giorgio Strehler, Andrzej Wajda, Luc Bondy, Robert Wilson, Thomas Ostermeier és Anatolij Vasziljev, Krystian Lupa és Matthias Langhoff. A párizsi műhely célja európai rendezők, színészek, írók és más alkotók együttműködésének elősegítésére, akik olyan új műveket hoznak létre, melyek gazdagítják Európa szellemi örökségét.

 

phoca_thumb_l_035novarina_resize

 

 

A Képzeletbeli operett szereplői Ráckevei Anna, Szűcs Nelli, Újhelyi Kinga, Jámbor József, Kóti Árpád, Kristán Attila, Mészáros Tibor, Varga József, Vranyecz Artúr színművészek, valamint Pál Lajos, Tálas Anna, Csonka László zenészek.

A színdarabot Rideg Zsófia, a debreceni színház dramaturgja fordította. A szöveg magyarul kötet formájában is olvasható a L'Harmattan Kiadó jóvoltából.

A Képzeletbeli operett meghívást kapott Kolozsvárra, a 2010. december 1. és 12. között rendezett Interferenciák 2010 nemzetközi színházi fesztiválra is.

Az Odéon honlapja >>>

Képek: Máthé András
Forrás: Csokonai Színház, Debrecen

 

süti beállítások módosítása