Képmutatás takarásban

Lélegzetelállító és sehol máshol nem látható kortárs kiállítás-sorozat indult a Kabaré 24-Mikroszkóp előadásai folyamán, amelyet a nagyérdemű először a TárSASjáték november 5-i premierén láthatott. Első alkalommal a Quimby együttes tagjai (Kiss Tibi, Kárpáti József, Mikuli Ferenc), Szabó Győző, Szabó Sipos Barnabás és Kentaur alkotásait állítja ki a színház egy, a legújabb Sas József által jegyzett kabaré-bemutató bizarr ellenpontjaként.

 

 

kialllitas_3

 

Bármennyire is meglepő, a koncepció azt kívánja bemutatni, hogy a művészet mennyire sokoldalú és átjárható: a színész lehet egyszerre kortárs festőművész, médiaszemélyiség vagy zenész ötvösművész...

A Kabaré 24 - Mikroszkóp Színpadán a közeli jövőben csaknem 150 olyan alkotás lesz látható, amelyet híres színészek, zenészek készítettek, akik így együtt még soha, sehol nem mutatták meg műveiket. Most nem régi filmjei, hanem ikonjai alapján idézhetjük közénk Agárdy Gábort, legendás színészkarikatúráival Darvas Ivánt, ahogy Verebes István is festményeivel mutatkozik be. Boros Lajos reggeli ébresztője után esti tárlatába „vezet" bennünket, Tabáni István pedig nem a hangjával szerez új rajongókat. A kiállítás megtekintése ingyenes.
A Kabaré 24 azt kívánja bebizonyítani, hogy a színház ma már többé válhat, mint havi húsz-harminc remek előadás: egy egyedülálló „összművészeti crossovert" (komplex, kortárs művészeti program) kívánunk létrehozni.

 

 

image001

 

Verebes István, a Kabaré 24 - Mikroszkóp igazgatója, a kiállítások házigazdája a színház honlapján a következőképpen ír blogjában a november 5-ei eseményről:
„Legutóbbi premierünk előtt is - mint eddig valamennyin - tárlatot nyitottunk. Színészek, tervezők, zenészek képeit gyűjtötték össze dramaturgunk, Venyige Sándor (Alex) kezdeményezésére. A megnyitó azonban ezúttal rendhagyó volt.

Lehet, hogy lehetetlenre vállalkozom, de amíg csinálom a dolgom, megszállottan óhajtom őrizni a hagyományosat is, és egyszersmind helyet adok a progressziónak. Szeretnék kapocs lenni e két tartomány között. Ennek tanújele volt a Quimby zenekar két tagjának "etűdje", amellyel kissé meglepték a Mikroszkóp premier-törzsközönségét. Varga Liviusz és társának akciója a fanyalgásról szólt. Arról, ami oda-vissza, konzervatívtól a haladóra, haladóról a konzervatívra árad egész kulturális életünkben. Az elmúlt húsz év szabad(os)sága termelte ki, hogy nálunk senki és semmi nem tetszik senkinek és semminek, vagy tetszik valami, és akkor annak alapján leárazza, ami nem olyan, mint ami tetszik. Szellemi közegeinkre megbocsáthatatlan műfaj-, és stílus-rasszizmus a jellemző. Varga Liviusz és Kárpáti Dódi ezt nekem tetszően gúnyolta, még akkor is, ha a színházat látogató "esztablisment" megrökönyödött.

"Virágozzék minden virág", amit talán Mao Ce Tung hirdetett, de remélem, vagy csak merem remélni, hogy ebben mi sikeresebbek leszünk, mint ő.. „

forrás: Kabaré 24 -Mikroszkóp

süti beállítások módosítása