Elköszönt a Csárdáskirálynő

A Békés Megyei Jókai Színház Csárdáskirálynője a főbb szerepekben Fodor Zsókával, Straub Dezsővel, Iván Gál Judittal, Presits Tamással, óriási sikerrel búcsúzott a hétvégén Békéscsabán.

_MG_6503


Az előre tervezett előadásszámot meg kellett emelni, és így is csak a közönség szemfülesebb hányada lehet a szem és fültanúja a Kálmán Imre örökbecsű zeneművéből készített előadásnak. A Jókai Színház a Gábor-Békeffy-Kellér trió által átdolgozott verziót mutatta be, mint az utóbbi ötven évben szinte mindenki. A rendező Seregi Zoltán igyekezett megtartani a történet összes szálát, de a három felvonásból így is inkább kettő és félre redukálták a művet, amelynek a hossza így is három és fél óra. A közönséget a Moulin Rouge világító neonjai fogadják a színház homlokzatán és csakugyan, a Jókai színház erre az időszakra átlényegül Orfeummá.
Az előadást 18.40-kor kuplékkal kezdték a Színitanház végzős és végzett hallgatói, akik a kart is szolgáltatták a későbbiekben, így a nézők már a javában működő Orfeumba érkeztek meg, ahol pincérek szolgálták fel a bort vagy pezsgőt a nézőtéren is.


_MG_7400-1


Az előadás díszlete (Fekete Péter elképzelései után Howard Lloyd munkája) fokozza ezt az érzést, a színpaddal szinte egységet képez a nézőtér, a páholyok sora folytatódik a színpadon is. Kulcsár Lajos, Kerekes Ferkó szerepében, mint a lokál vezetője lép a közönség elé, elegánsan konferálva a műsorszámok között, míg szinte észrevétlenül bekúszik a színpadra a Csárdáskirálynő cselekménye is.


_MG_8525-1


A színház mindenképpen minőségi érzetet szeretett volna kelteni nézőiben, határozottan elkerülni az operetthakni látszatát és erre sikerrel pályázhatnak az előadók. A díszlet közepén változó funkciójú emelvényen játszik az Orfeum zenekar, amelynek tagjait Károly Katalin, a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar közül választhatta maga mellé. Az élőzenés előadáson kitűnő énekesek sora, Iván Gál Judit, Presits Tamás, Simon Boglárka remekelt, míg a másik pólust a nagy nevettetők, Straub Dezső, Göth Péter, Mészáros Mihály képviselték. A közönség természetesen Fodor Zsóka színpadi visszatérésére volt kíváncsi leginkább.


_MG_8869-1


Fodor Zsóka évekig volt korábban a Jókai színház társulati tagja, kézenfekvő volt tehát, hogy színházi pályafutását ezen a színpadon folytassa. A közönség szeretete láthatóan minden este a csillagokig emelte a Cecíliát alakító művésznőt, akit általában már színpadra lépésekor nyíltszíni taps fogadott. A harminchárom főt számláló szereposztás (+énekkar, + tánckar, + zenekar) már sejteti a nézővel, hogy komoly vállalkozás részese lehet és nem is csalódik. A Békés Megyei Jókai Színház Csárdáskirálynő előadása azt nyújtjotta, amit ígért. Egy kikapcsoló estét, minőségi módon megvalósított klasszikus operettet, amelyet kedvére végig énekelhet, vagy fütyörészhet a közönség, miközben a Hajzer Gábor koreografálta táncokban és Vesztergombi Anikó jelmezeiben gyönyörködik.

Köles István Junior
Békés Megyei Jókai Színház


 

süti beállítások módosítása