Duna Táncműhely: Himnusz

A Duna Táncműhely legújabb bemutatóját exkluzív környezetben, a Szépművészeti Múzeumban ünnepli. A XXI. században az ünnep már egészen más értelmet nyer, mint régen, ma már nem a lelkünket, hanem a külsőnket öltöztetjük, díszítjük fel. A Himnuszban romantikus gondolatok keverednek jelenkori eszmékkel, rávilágítva arra a tényre, hogy felesleges a régmúltban jól működő ideákat kergetnünk.

DTM-Himnusz-foto2

 

A tánc jelen van érzéseinkben, félelmeink szűkölő terében, mindennapjaink artikulált és artikulálatlan mozdulataiban. Igazi kiváltó oka azonban nyilvánvalóan az öröm, általa és benne lehet a tánc személyes és közösségi ünnepeink nélkülözhetetlen eseménye. Schiller ódaként értelmezte az örömöt, s az ódáról tudható még az is, hogy ünnepi műfaj, amelynek különösen vallásos formája a himnusz. Amikor még az ünnep jelenlétet követelt, vagyis nemcsak a ruha vált ünnepivé, hanem maguk a résztvevők is; amikor az emlékezés még nem merült ki egy régmúltra fókuszáló aktusban, közhelyszerű beszédben, hanem rituális-szertartásos eljárások révén tárgyának elevenjéig hatolt, valósággal megjelenítette azt, akkor az ünnep és a tánc még egymásnak voltak rendelve, lényegi összefüggésük átélhető volt.

A tánc valóban identitásunk lényegi eleme, örömeink megjelenési formája? Mi történik velünk, ha a himnuszaink kiürülnek, a tánc forrásai elapadnak, az ünnepek jelentőségüket vesztik? Ezeket a kérdéseket járja körül a Duna Táncműhely előadása, amelynek két egyenrangú pillére a zene és a tánc: egyfelől a kortárs zenét és Erkel Ferenc korának zenei világát, másfelől pedig a néptáncot és a kortárs táncot ötvözi. Juhász Zsolt rendező-koreográfus ezúttal külsős művészekkel is dolgozik, Lázár Eszter a Pécsi Balett szólistája volt, Baranyai Balázs a kortárs tánc világából érkezik, ifj. Zsuráfszky Zoltán a Állami Nép Együttes szólistája, Vida Gábor a Közép Európa Táncszínházban vált ismertté, míg a Duna Táncműhelyből Bodor Ildikó és Bonifert Katalin lépnek színpadra a Szépművészeti Múzeumban.


DTM-Himnusz-foto1


Duna Táncműhely: Himnusz
Kortárs táncszínház


Előadók:
Bodor Ildikó, Bonifert Katalin, Lázár Eszter, Baranyai Balázs, Vida Gábor,
ifj. Zsuráfszki Zoltán

Zenészek:
Bakai Márton, hegedű; Pribay Valéria, cselló; Szalay Tamás, nagybőgő
Zeneszerző: Bakai Márton
Jelmez: Túri Erzsébet

Fény: Lendvai Károly
Rendező-koreográfus: Juhász Zsolt

Előadások időpontja: 2010. december 16. 18.30 és 20.30
Előadások helyszíne: Szépművészeti Múzeum, Barokk Csarnok

Támogatók: NEFMI, Balassi Intézet, Szépművészeti Múzeum

fotók: Dusa Gábor
forrás: Duna Táncműhely

süti beállítások módosítása