MGP: Kabaré-emlékeztető

Berlin harmincas évek éjszakáinak eszesen elmés parodistája magyar volt. Paul O'Montis Wendel Pálként született Budapesten, 1884. április 3. Hannoverben nevelkedett. Húsz évesen Berlinbe kerül. O'Montis a slágerszerző Friedrich Hollaender Laterna Magica Revüjében tűnik fel (1926).

 

 

omontisA következő évben az Odeon hanglemezgyárnál Dajos Béla hegedűművész és tánczenekara kíséretével elsöprő a sikere. Kapkodják hanglemezeit a Deutsche Grammophon-nál Paul Godwin's Jazz Symphonians kíséretével. 1930-ban Charles Amberg zenét és szöveget ír neki: Wissen Sie, Dass Ungarisch sehr schwer ist.
Különböző kabarék parodistája. Fellép a Silhouetteben, ahol a férfi vendégek mind kibérelhető örömfiúk voltak. Énekelt a Café Monbijouxban. Valamint a Kleist Kasinoban: Röhm SA-vezér kedvenc helyén. Mindenek előtt a Night Club Eldoradóban (Motzstrasse 20).
A Nollendorf straße 17 sarkán lakó Christopher Isherwood (1904-1986) regényéből, és a belőle készült Cabaréban Kit Kat Klubként vált ismertté. O'Montis a legismertebb homo lokálok sztárja.
A kuplék mestere. Az ostoba banalitások előadásában szellemességtől fénylettek. Félreérthetetlenül volt kétértelmű. Előkelő ártatlansággal énekelte elkötelezett homoszexuális strófáit.
Nem foglalkoznánk O'Montis-szal, ha rövidre méretezett élete végén nem jelenik meg a kötél. Nem a pasa küldte selyemkötél. Köznapi kenderkötél. A 46 éves Wendel Pál ezen a kötélen lógott elkékült arccal Sachsenhausenben. Úgy állították be az esetet, hogy a nemzeti szocialisták megölték az énekest. Nem így történt. A berlini-magyar megelégelte a kínzásait, belefáradt a megaláztatásokba, a mindennapos tortúrákba. Kerített egy kötelet. Megcsomózta. Felakasztotta magát, hogy véget vessen egy zsidó buzi bárénekes és a Dritten Reich közti nézeteltérésnek. Nem a nácik végeztek O'Montis-szal. O'Montis végzett a nemzeti szocializmussal.

 

mgp01
Otto Dix

 

Willy Engel-Berger és Fritz Lohner-Beda one stepje a legismertebb O'Montis slágerei közül:

In der Bar zum Krokodil am Nil, am Nil, am Nil...
In der Bar zum Krokodil
am Nil, am Nil, am Nil,
verkehrten ganz incognito
der Joseph und der Pharao.
Dort tanzt man nur dreiviertelnackt
im Rumba und Dreivierteltakt.
Es trifft mit der Geliebten sich
am Abend ganz Ägypten sich,
in der Bar zum Krokodil
am Nil, am Nil, am Nil.

Ártatlan, gúnyos blődli. Diadalmasan sikamlós. A kabarettista gúnyos hangján felszikrázott leplezett másértelműsége.
Minden egyes hangzót kiénekelt. Minden kottafejnek hangot adott baritonális tenorján. 1933-ban Berlinből Bécsbe menekül. A Ronacher kabaré befogadja. Továbbra is fellépett Ausztriában, Svájcban, Hollandiában. Az Anschluss után Prágába igyekszik a nácik elől.

Zsidó is, homoszexuális is. Ez több a kelleténél.
Csehszlovákia megszállása után letartóztatják. Előbb Zágrábba deportálják, majd Lodzba szállítmányozzák.

Végül Sachsenhausenbe deportálják. A homoszexuálisokat a normális halálraítéltektől elkülönítő 35-ös blokkba teszik. Ugyanide zárták a Jehova tanúit is. A megsemmisítő tábor autóval csupán órányira esik azoktól a berlini színházaktól, ahol sikereit aratta. A koncentrációs táborban rabként találkozik a berlini színházi élet többi sztárjával. A 25.131 számot viselő énekes, noha protestánsként nevelkedik: Dávid-csillagot hord a ruháján, hozzátéve a lefelé fordított rózsaszín háromszöget. Kétszeresen megbélyegzett. 1933 - 1945 csak Németországban 100,000 homoszexuálist tartóztattak le. A kínzások rendszerében szerepelt a tizenegy órás futtatás homok, kavics, macskakővel elborított próbapályán, ahol a ruházat, cipő teherbírását ellenőrizte az SS. Másik találékony mód volt az egész napot felsorakozottan állva tölteni. Ha ájultan összeesett a fogoly, a leleményes gyilkos Otto Kaiser hideg vízzel tussolta. Órákig célozta erős vízsugárral a szívtájékot és a vesét. Kevesen élték túl. A pedánsan kiállított halotti bizonyítvány szívrohamot vagy szív- illetve keringési elégtelenséget állapított meg. Egy őrmester specialitása volt égő cigarettát nyomni az arcra, orrára, megperzselni a fogoly szakállát. Knittel őrmester a foglyokat az asztalon gumibottal verte, közben hangosan számolni kellett az ütések számát. A legemberibb megoldásnak a homoszexuálisok átnevelése mutatkozott. Felhasználták testüket hormonális kísérletekre. „Önkéntes" ivartalanítás alá vetették őket. Kasztrálással próbálkoztak csökkenteni a nemzetre veszélyes felforgató nemi vágyat.

O'Montis - Wendelt hat héttel megérkezése után, 1940. július 17-én két órakor Sachsenhausenben felakasztották. Valószínűbb, hogy nem bírta tovább: felkötötte magát 46 évesen.
A Szövetségi Németországban 1969-ig érvényben maradt a német büntető törvénykönyv 175. §-a.
Liberté! Fraternité! Homosexualité!

MGP


süti beállítások módosítása