Állandó mozgásban

A gyergyószentmiklósi Figura-Stúdió Színház az erdélyi magyar színházak nem-hagyományos törekvéseket képviselő társulata, az egyetlen, amely hangsúlyozottan kísérleti színházi programmal tevékenykedik. A figurás életmódra jellemző az állandó változás. Ahhoz, hogy a társulat frissessége, nyitottsága megmaradjon, elengedhetetlen az állandó mozgás, az állandó helyváltoztatás. Ezért a Figura folyamatosan turnézik Székelyföldön, Erdélyben, a Partiumban és Magyarországon is. A 20. jubileumi évadát ünneplő, Figura Stúdió Színház februárban első alkalommal turnézik a Vajdaságban.

sunroad_figura

 

Az egyhetes turné alkalmával a színház négy városban lép fel - Szabadkán, Zentán, Magyarkanizsán és Újvidéken - Danyi Zoltán Napút a cédrus árnyékában című színházi esszéjével. Az előadás rendezője Döbrei Dénes. Játsszák: Boros Mária, Máthé Annamária, Vajda Gyöngyvér, Gazdag Erzsébet, Kolozsi Borsos Gábor, Kőmíves Csongor és Szabó Eduárd.

A produkció nem egy megszokott színházi előadás. Aki ezt várja, könnyen csalódhat. Egy előadás születésének rejtelmeibe való bevatás. Azonban a titkok nem olcsók.

A Mester és Margarita szereplője, Grigorij Danyilovics színházigazgató Bulgakov regényének őrületéből menekül el, hogy még a téboly előtt egy utolsó kísérletet tegyen ép elméjének megmentésére. Úgy gondolja, a legjobb az lesz, ha ő, a regényhős, megírja a maga regényét. Szereplőket, történeteket talál ki, szaporodnak a teleírt oldalak, de valahogy nincs megelégedve művével. Egyes jeleneteket kihúz, újakat talál ki helyettük. A szereplők közben megelevenednek, és életre kelve már saját akarattal rendelkeznek, küzdenek a saját életükért. Grigorij nincs könnyű helyzetben, egyfelől viaskodnia kell a regény szereplőivel, másfelől emlékképek kínozzák. Tökmagot töröget. Keresi a kivezető utat.

A felújított előadást a turné előtt Gyergyószentmiklóson is megtekintheti a nagyérdemű január 30-án, vasárnap este 7 órától a Figura Stúdió Színház nagytermében.

 

A turné programja

2011. február 2., szerda, 19,30 óra – Napút a cédrus árnyékában – Szabadka, Kosztolányi Dezső Sznház
2011. február 3., csütörtök, 19,00 óra – Napút a cédrus árnyékában – Zenta, Zentai Magyar Kamaraszínház
2011. február 4., péntek, 19,00 óra – Napút a cédrus árnyékában – Magyarkanizsa, CNESA
2011. február 5., szerda 19,00 óra – Napút a cédrus árnyékában – Újvidék, Újvidéki Színház

 

sunroad_figura2

 

Figura Stúdió Színház

A Figura 1984-1990 között kísérleti csoportként működött, Bocsárdi László vezetésével. 1990. szeptember 1-től kapott intézményesített formát Figura Stúdió Színház néven, kultúrminiszteri jóváhagyással. 2005-től a színház igazgatója Béres László rendező.

A 20.000 lakosú kisvárosban működő színház egyszerre próbál megfelelni a kisváros elvárásainak és a Figura szellemiségének. A kis létszámú társulat megpróbálja e két egymással látszólag ellentétes elvárást ötvözni. Így alakulhat ki az a helyzet, hogy a színház megújítását célzó törekvések, a kísérleti irányvonal - a mozgás és táncszínházi produkciók, az abszurd játékok és az ősbemutatók - mellett jelen van a bérletrendszer is, amely magas színvonalú, a közönség ízlését kielégítő előadásokat sorakoztat fel - klasszikusok, kortárs drámák.

 

 

figura

 

 

Sajtószemle

"Íme, itt van a hetedik magyar színház. Született 1990-ben, és a Figura-Stúdió névre hallgat. Azt már az elkövetkezõ idõk döntik el, hogy koraszülött volt-e, avagy hat újjal, zápfoggal született csodagyermek. Egy biztos: járni már tud s hangja az értelemhez szól, az értelemhez tesz panaszt."

Ferenczes István (Hargita Népe, 1991. március 19.)

 

"Feltehetjük a kérdést: eladható-e a kísérleti színházi elõadás? Igényli-e a közönség? A Figura új nézőket kíván teremteni. Közönséget toboroz: a két és félmilliónak a kilenc tizedéből, aki még nem jutott el Tháliába és abból az egytizedébõl, aki már nem hajlandó színházba járni. Arra a nézőtáborra számítanak, arra a közönségre licitálnak, akik ma még nem azok... Saját magukkal versenyeznek, nem a nagyszínházakkal, állandó útkeresésük során megtehetik azt, amit mások nem - kockáztatnak! Dupla vagy semmi... Izgalmas figura"

Szatmári László ( Művelődés, 1992. november)

Forrás: Figura Stúdió Színház

 

Korábbi cikkek:
Turnén a Figura Stúdió Színház
- Magyarországon és a Partiumban

 


süti beállítások módosítása