MGP: Meghalt Dávid Kiss Ferenc

Jóllehet, együtt jártunk a Színművészetire, nem emlékszem rá, hogy néhány szónál többet beszéltünk volna. Kivéve egy színészileg merőben elkeseredett életszakaszát (melyik nem volt az?), amikor a Csengery utcai sok elhalt színházi kezdeményezésnek helyet adó előadóteremben játszott alkalmilag összeszervezett partnerekkel (Lebović: A világítótorony). Akkor már szűkültek játéklehetőségei, holott nemzedéke nagy ígéreteként indult meg a színészetben.

0627_dkf_szerep
Thurzó Gábor Az ördög ügyvédje
című darabjában Páger Antallal
(Vígszínház, 1966)

 

A főiskolát még Kiss Ferencként járta. De a nagy és politikailag besározódott előd miatt nevet kellett változtatnia. Felvette pannonhalmi magyartanára és osztályfőnöke, a bencés Dávid atya nevét előnévként.
Pécsre került. Egyre nagyobb szerepekben. A Hamletből leszerződtette főiskolai osztályfőnöke a Víghez. Az asszony és pártfogói című Dunai Ferenc-darabban Ruttkai, Latinovits, Páger mellett is személyiségének különlegességével hatott. Nyolc sikeres évet töltött a Vígnél. Majd keresztülbolyongta szinte az egész hazai színházi életet.
A pengeéles arcú, vékony legény kissé leszegett fejjel, feltartóztathatatlan erővel haladt az utcán. Magányosan, haragosan, sértetten ...és mindig az utca másik oldalán, köszönni sem lehetett neki.
Azt hiszem már minden színházvezető elfelejtette, pedig most, hogy 74 évesen gyógyíthatatlan betegség végzett vele, ha visszagondolunk, éppen az ő korosztályának férfiszínészeiben van nagy hiány.

Nem egészen tiszta lelkiismerettel végiggondolhatjuk: milyen nagy alakítások maradtak ki színészéletéből.

MGP

süti beállítások módosítása