Köcsög-e, kecsege vagy ki csenget?

Hamvai Kornél balmoráljának bemutatóját 2011. március 5. pénteken tartják Kaposváron. A darabot Balikó Tamás viszi színpadra a Csiky Gergely Színházban.  Lehet-e parasztból koszorús költő? Köcsög-e, kecsege vagy ki csenget? Szakad-e itt minden kötél? Megvalósítható-e a százszázalékos katarzisemelés? Van-e válasz vagy csak költői kérdések?

 

 

szigliget_banner

 

1953. Szigliget, Alkotóház (más néven Esterházy kastély). Itt inspirálódnak áldott nyugalomban a magyar irodalom nagyjai: Füst Milán, Illyés és Kassák, vagy a méltán elismert Boncz, Lukics és Tarló. Csend, idill, termékeny magány és alkotómunka... lenne, HA nem hiányozna mindig az írógépről a w betű, valamint a rádióról a bekapcsoló gomb; HA lenne fűtés a szobákban, HA éjszakánként nem riadnának az író urak a magyar szerelmi líra legszebb képviselőnőjének sikolyaira; HA szenvedéllyel és elhivatottsággal mindenki csak a szinonimákkal bíbelődne, és nem a másikról való jelentés vagy az izélés lenne a hobbija. És HA a társalgóban elfekvő utazóládából nem kandikálna ki időről időre egy hulla lába.
IMG_7428
Még megnyugtatóbb lenne, HA ez a hulla nem mászna ki abból a ládából, hanem bent nyugodna szép csendesen, ahogy egy megbízható elvtárshoz illik. Vagy feléledne egyszer s mindenkorra, és interjút adna a hazánkba látogató olasz újságírónak abból az alkalomból, hogy fölterjesztették Sztálin-díjra (ő Rákosi elvtárs kedvenc költője - Majakovszkij és Puskin mellett).
IMG_7433
De sajnos az élet - mint ahogy a költészet sem - ilyen egyszerű: a titkos jelentések összekeverednek, a hulla ki-be mászkál a túl- és e világ között, megérkezik a magyar szerelmi líra legszebb képviselőnőjének nem elhanyagolható mértékben féltékeny férje, a rettegett irodalomkritikus, valamint egy vak vagy nem vonzó hadnagy hölgy az államvédelemtől.

 

 

 

 

Szigliget
(balmorál két részben)

Michael Frayn: Balmoral

című darabjából írta: Hamvai Kornél

Malacsik István, mindenes: Sarkadi Kiss János
Darányi Pál, gondnok: Szula László
Boncz Kálmán, író: Hunyadkürti György
Lukics Mária, drámaíró:  Csapó Virág
Tarló János, író: Takács Géza
Pippolo Luigi, riporter: Kocsis Pál
Furák Tamás, kritikus:  Lecső Péter / Tóth Géza
Szabó Vera, főhadnagy: Rácz Panni
Rendőr: Kőrösi András


Díszlet: Bátonyi György
Jelmez: Cselényi Nóra
Súgó: Csordás Bernadett
Ügyelő: Salamon Bernadett
Segédrendező: Hatvani Mónika
Világításterv: Memlaur Imre

Rendező: Balikó Tamás


Bemutató:
2011. március 4. péntek 19.00 Csiky Gergely Színház

JEGYVÁSÁRLÁS és TOVÁBBI ELŐADÁSIDŐPONTOK>>>

 

 

IMG_7350

 

Fotó és forrás: Csiky Gergely Színház

süti beállítások módosítása