Keveházi: jogellenes az eltávolításom

Könyvvizsgálói jelentés alapján felmentették Keveházi Gábor balett igazgatót, aki beperelte az Operaházat.

A Népszava birtokába került a könyvvizsgáló jelentés, amely alapján Horváth Ádám miniszteri biztos Keveházi vezetői megbízatását visszavonta január végén. A lapnak adott interjújában Horváth megjegyezte, furcsának tartaná, ha Keveházi bírósághoz fordulna. 

 

kevehazi_gabor

 

 

 

Keveházi perel

 

Mégis ez történt: február 24-én pert indított a Magyar Állami Operaház ellen. Keresetében kifejti, jogellenesen vonták vissza megbízatását és 2010 augusztusa óta folyamatosan törekedtek erre. Szerinte decemberben az Operaház vezetése "tulajdonképpen fegyelmi eljárást kezdeményezett ellene". A jelentés három kérdést vizsgál részletesen, a 2009-es Las Palmasi turné elszámolásaival kapcsolatban megállapítja a belett-igazgató felelősségét abban, hogy megsértették a gazdálkodási és adó jogszabályokat - írja a Népszava.

 

 

Szabálytalanul számoltak el a turné költségeivel


Horváth Ádám arról beszélt a lapnak, hogy a turné bevétele nem érkezett meg az Operaház számlájára. Viszont a saját bizottsága által készített jelentésből az derül ki: 95 ezer euróból 42 ezret átutaltak, a fennmaradó 53 ezret pedig készpénzben használták fel. 31 ezer euró napidíjakra és egyéb költségekre ment, a többi pedig a gazdasági igazgatóhoz került, aki ennek nagy részét átutalta az Operaház számlára - számol be a lap. A jelentés szerint a szabálytalan elszámolásért a balett-igazgató is felelős, mert az is munkaköri kötelessége, hogy figyelemmel kísérje a kifizetéseket. A jelenléti ívek vezetése kapcsán is szabálytalanságokat tártak fel, például a munkaidő beosztásokon nem a balettművészek nevét, hanem a szerepeiket sorolták föl. Az is kiderült: Keveházi VIP kártyájáról 605 ezer forintot költött úgy, hogy nem tudta számlákkal alátámasztani, illetve 84 ezer forintot magáncélra használt, de visszafizette. 


Bartha Gyula szakértői véleménye szerint nem tartozik a balett-igazgató feladatkörébe a pénzügyi elszámolás. "Ezt erősíti meg a birtokunkban lévő, máig vissza nem vont, Vass Lajos által aláírt, 2006 június 19-én kelt utasítás, mely szerint valamennyi kötelezettségvállalási és utalványozási jogkört személyesen gyakorol a főigazgató. A könyvszakértői vélemény szerint a turné gazdasági ügyeit a gazdasági igazgató intézhette a főigazgató utasítására, szerinte a balett-igazgatónak sem kötelessége, sőt lehetősége sem volt ellenőrizni a turné elszámolásait" - írja a Népszava. Keveházi Gábort minderről azt mondta: az Operaház vizsgálatát - formai okok miatt - nem is tekinti könyvvizsgálói jelentésnek, és megkérdőjelezi az aláíró Balogh Istvánné függetlenségét.

 

 

Kovalik, Fischer, Vass is távozott

A lap arról is beszámol, hogy nem hosszabbították meg Kovalik Balázs művészeti igazgató szerződését, távozott Fischer Ádám fő-zeneigazgató. Vass Lajos közös megegyezéssel mondott búcsút a háznak. Szabó Attila gazdasági igazgató, illetve helyettese Nagy Ilona, és Wolf Ida pénzügyi osztály vezető is távozásra kényszerült, akárcsak Mihályi Endre marketing igazgató, Czeiner László műszaki igazgató, Bögre László informatikai vezető, Farkas Ágnes produkciós vezető, Mali István a zenekar vezetője. Megszűnt a nemzetközi osztály, elküldték vezetőjét Pölös Mártát, és egy színpadfelügyelőt, a művészeti főtitkárnak is hátrébb kellett lépni eggyel. A karigazgató mellett szinte csak a házban megkérdőjelezhetetlen tekintélyű Kovács János első karmester maradt a helyén a korábbi vezetésből, ám úgy tudjuk, nem vesz részt aktívan a ház vezetésben.

süti beállítások módosítása