Tízmilliók hiányoznak az Operafesztiválhoz

A Miskolci Nemzetközi Operafesztivál szűkített programjának megrendezéséhez még mindig hiányzik 35-40 millió forint.

 

Idén a Liszt-év, és soros EU-elnökség miatt Bartók és Verdi mellett Liszt életműve is hangsúlyosan megjelenik a fesztiválon - mondta Bátor Tamás igazgató, aki arról számolt be, hogy több régiós ajánlatra, például a zágrábi és a bukaresti operaházéra nem adhatott igenlő választ, mert olyan mértékben csökkent a fenntartók, a város és a kulturális tárca által jelzett költségvetés.

Még úgy sem elegendő az eddig összegyűlt pénz a lebonyolításhoz, hogy eleve közel 30 százalékkal kisebb költségvetésűre, 230-240 milliósra tervezték meg a június 9-től 19-ig tartó fesztivált. Az egyik fő támogatónak számító megyeszékhely önkormányzata a szokásosnál alacsonyabb összeget, 70 millióval tervezett hozzájárulni - tudatta Kriza Ákos polgármester, aki magyarázatként hozzátette: sok a feszítő gond a városban.

A kulturális kormányzat ugyanannyit ad, amennyit a város - mondta erre Szőcs Géza államtitkár, aki megjegyezte: "Az államtitkárságon dolgozók munkaidejének 90 százalékát az tölti most ki, hogy a pénzhiány miatt panaszkodó intézményvezetőket fogadják. Fő feladatunk, hogy valahogy átvezessük a magyar kultúrát 2012-be". Az egyik vendégprodukció vezetőjeként jelen levő Kocsis Zoltán karmester-zongoraművész viszont úgy vélekedett, „kulturális bűncselekménnyel" érne föl, ha elmaradna az operafesztivál, vagy minimálprogramját tovább kurtítanák.

A fentiek szerint összeadódó 140 millióhoz mintegy 25 milliós jegybevétel segítheti a finanszírozást Miskolcon. Szerencsére sikerült uniós pályázaton is pénzt szerezni, de még mindig 30-40 milliós lyuk tátong a válságbüdzsén, mert a Nemzeti Kulturális Alap jelezte, ezúttal valószínűleg nem tud segíteni. És a megkeresett szponzorjelöltek sem reagálnak. „Az operafesztivált lebonyolító gazdasági társaság felelős vezetőjeként nem vállalhatom a feladatot, ha nem sikerül megoldást találni" - jelentette ki Bátor Tamás.

süti beállítások módosítása