232 darabból 2 nyertes

Megszületett a Schwajda György emlékére meghirdetett drámapályázat eredménye. 

Egy "szocio-operett" és egy Tolsztojról szóló darab nyerte el - megosztva - az első helyet a Schwajda György emlékére meghirdetett drámapályázaton, amelynek eredményét a tavaly elhunyt író, színigazgató születésének 68. évfordulóján, csütörtökön hirdették ki a kaposvári Csiky Gergely Színházban.

Az ünnepélyes eseményen a megosztott első díjat - és az azzal járó 600-600 ezer forintot - Albert Csilla kecskeméti tanárnő és Mikó Csaba gödöllői lapszerkesztő, író vehette át.

sch
Schwajda György

 

A tavaly ősszel meghirdetett pályázatra összesen 232 alkotás érkezett, melyeket egy öttagú bizottság - Kamarell Márta művészeti titkár, Fándly Csaba színművész, Bérczes László művészeti tanácsadó, a Bárka Színház művészeti vezetője, Morcsányi Géza dramaturg-műfordító, a Magvető Kiadó igazgatója, valamint Schwajda Gergő televíziós riporter, szerkesztő, Schwajda György fia - értékelt.

 

A műveknek Schwajda György 1978-ban írt egyfelvonásos abszurd drámájára, a Csodára utalva tartalmaznia kellett a "csoda" motívumot. Ennek a szerzők eleget is tettek, a művek ennek szellemében születtek - mondta Morcsányi Géza, hozzátéve: felemelő érzés, hogy ilyen sokakat megmozgatott a pályázat.

"Mindaz, ami a Schwajda György-művekből ránk marad - az abszurditás, a lázadás -, tovább él azokban, akik ezeket a pályaműveket írták, az pedig különösen is örvendetes, hogy számos tehetséges alkotó ily módon kapcsolatba került a színházzal" - jegyezte meg.

 

Albert Csilla A fényes tisztás című drámával nyerte el a zsűri tetszését. Ennek kapcsán elmondta: középiskolában tanít angol nyelvet és magyart, de korábban oroszt is tanított, innen a Tolsztoj művészete iránti szeretet. A pályázatra beküldött dráma főszereplője is Lev Tolsztoj, és a mű a szolidaritásról szól, ami szerinte minden korban aktuális.

 

Mikó Csaba lapszerkesztőként dolgozik, de gyerekkönyveket, ifjúsági könyveket is ír, és mint megjegyezte, a dráma műfaja sem idegen tőle. A pályázatra beküldött, Földrengés a mennyországban című "szocio-operettje" négy év után hozta ismét vissza a színház közelébe. Elmondta: ő egy "hétköznapi csodáról" írt, arról, hogy egy fiatalember azt gondolja, létrejöhet egy általa elképzelt világ, amelynek aktív részese lehet.

A drámapályázat zsűrije a második díjat Gschwindt Balázsnak ítélte oda Szinyor Béla című komédiájáért, és dicséretben részesítette Kárpáti Orsolya Bűnöst vegyenek, valamint Jó Zsuzsa Aranykard című művét.

süti beállítások módosítása