Kiosztják az első Kállai díjat

A színházi világnapon először kerül sor a Kállai Ferenc díj átadására.

kallaiKállai Ferenc

Kállai Ferenc 1948-tól a Nemzeti Színház tagja volt. Színházát akkor sem hagyta el, amikor azt először épületétől, majd nevétől is megfosztották. Művészi nagyságát, színészi zsenialitását az eljátszott több száz szerep, a klasszikus és modern, a magyar és világirodalom nagy alkotásainak dámai és vígjátéki főszerepei bizonyítják. Emberi nagyságát, színésztársai, kollégái iránti nagyrabecsülését és szeretetét bizonyítja a végakaratában a Magyar Színház javára létrehozni rendelt alapítvány.

Kállai Ferenc a színházat egységként értelmezte, minden munkatárs munkáját egyenrangúnak tartotta, az előadás ugyanolyan fontos részének tekintette a közönség által látott színészi, rendezői munkát, s az ehhez szükséges színpad mögötti tevékenységet.

Az alapítvány létrejötte részben feleségének köszönhető. Célja hármas: egyrészt a volt Nemzeti Színház és Magyar Színház művészi munkájában minimum 20 évig a múltban és jelenben kiemelkedő részt vállaló színészek és technikai munkatársak évenkénti – a színházi világnapon történő – elismerése, másrészt Kállai Ferenc emlékének ápolása, és végül – de nem utolsósorban – a művészpálya produktumainak megőrzése az utókor számára.

Az első Kállai Ferenc Életmű Díj átadására 2011. március 27-én 18 órakor kerül sor a Magyar Színházban.

süti beállítások módosítása