A legnagyobb falat

Kiírták a győri színház igazgatói pályázatát. A Nagy Viktor leváltása után megbízottként dolgozó Forgács Péter is indul a tisztségért.

Ahhoz, hogy valaki pályázzon a következő 30 napban, felsőfokú szakirányú végzettségre, ötéves szakmai gyakorlatra van szükség, emellett előnyt jelent az angol- vagy németnyelv-tudás, a "szakmai siker- és profitorientált menedzserszemlélet". A beérkező pályamunkákat, először egy szakmai zsűri, majd az önkormányzat kulturális kérdésekben illetékes szakbizottsága tekint át. A leendő igazgató megbízatása július 1-től 2016. január 31-ig tart majd.

 

forgacs

Forgács Péter

 

A színházat jelenleg irányító megbízott vezető, Forgács Péter már jelezte, hogy pályázni fog, sőt, már a jövő évad műsortervét is elkészítette. Kifejtette, hogy neki “a közönség a lényeg”, olyan színházat akar csinálni, amelyet szeretnek a nézők. Arra törekszik, hogy visszacsábítsa azokat a bérleteseket, akik a színháztól elpártoltak. Ezért klasszikus és kortárs, prózai és zenés darabokat egyaránt bemutatna. „El kellett kezdeni a jövő évről gondolkodni, hiszen most zajlanak a szerződtetések, a bérletezés. Amikor először megbíztak, akkor is így jártam el. Sokszor előfordult már, hogy a szerencsétlen pályáztai időpont miatt velekerült egy igazgató abba a helyzetbe, hogy az előző vezető műsorát kelett megvalósítania” – mondta Forgács Péter a Színház.hu-nak.

 

Kész az évadterv

 

Arról is beszámolt, hogy a Vörös Pimpernel című Broadway-musicalt Koós Rékával a főszerepben, Molnár László rendezésében a Győri Nyár elnevezésű kulturális rendezvénysorozat előestéjén mutatják be előbemutatóként június 17-én a kőszínházban. Az új évadban, a nagyszínpadon pedig bemutatnák többek között Szomory Dezső Györgyike, drága gyermek című színművét és Háy János Gézagyerek című drámáját.
A kisszínpadon színre viszik a Hajmeresztő című bűnügyi komédiát Görög László rendezésében és Örkény István Tótékját Funtek Frigyes rendezésében. Repertoáron marad a Mária evangéliuma, A tizedes meg a többiek, a Portugál, az Equus című Peter Shaffer-dráma és az Árvácska.

 

“Az operakedvelőknek a Carmennel, a könnyű műfaj szerelmeseinek az Aranycsapat című Fenyő Miklós-musicallal kedveskednek” – sorolta Forgács, aki a megbízott igazgatói tisztséget másodszor vállalta el: először 2007 februárjában kérték fel, akkor Korcsmáros Györgyöt váltotta. “Igazgatósága idején 104 százalékos volt a színház telítettsége, egyes darabok rendre "lépcsősházzal" mentek” - idézte fel. Az akkor kiírt pályázaton azonban nem ő, hanem Nagy Viktor nyert. 

 

"A szakmaiság győzött a politika felett"

 

Miért váltották le mégis Nagy Viktort? Elmozdításában szerepet játszott-e a Rent című előadás vagy a politika? – kérdeztük. „Egy darab miatt nem rúgnak ki valakit. És a mostani helyzet nem is azon múlt, ki milyen meggyőződésű. A szakmaiság győzött a politika felett” – fűzte hozzá Forgács, aki szerint példátlan az a helyzet ami előállt, hogy évad közben eltávolítanak valakit.

 

Mennyire érzi, hogy esélye van nyerni a pályázaton? – faggattuk. „Nem tudom. Magam felelősségére vállaltam el a jelenlegi helyzetet, hiszen nagyon szeretem a színházam, évek óta itt játszom, rendezek és nemrég segítséget kértek tőlem” – válaszolta a megbízott igazgató. Arról is beszámolt, hogy a társulat hangulatát nem fokozta, hogy Nagy Viktor távozott, de úgy érzi kedvelik a munkatársak.

 

A legnagyobb falat

 

Arra a kérdésre, hogy fog-e rajta kívül más is pályázni, arról Forgács Péter a Színház.hu-nak nyilatkozott: „Kétesélyes, de azt hiszem, hogy vagy sokan lesznek, vagy nagyon kevesen. Én az előbbire tippelek, hiszen Győr az ország 2. legnagyobb színháza, az egyik legnagyobb falat”.

süti beállítások módosítása