Kukorelly: 4 nevet kihúzott Szőcs

Bár címzett Réthelyi miniszter, az epés hangú írás voltaképpeni célpontja az egykori költőtárs: Szőcs Géza államtitkár.

Kukorelly Endre - többek között József Attila-, Babérkoszorú-díjas, valamint a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjével kitüntetett -  író-költő, az LMP parlamenti képviselője nyílt levélben fordult Réthelyi Miklóshoz, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának vezetőjéhez.

kuko

Kifogást emel amiatt, hogy a 2011. évben a szakmai szervezetek (Magyar Írószövetség, Szépírók Társasága, József Attila Kör, PEN Club és mások) által díjazásra (Kossuth-díj, Kiváló- ill. Érdemes Művész stb.) javasoltak listájáról a minisztérium több nevet indoklás nélkül levett, s helyettük másokat részesített kitüntetésben.

 

Az ellenzéki politikusként is aktív irodalmár arra emlékezteti a minisztert, hogy az efféle, a szakmai szervezetek döntéseit önkényesen felülbíráló az eljárás - "hatalmi arrogancia" - a pártállami időkben volt elfogadott. Arra kéri egyúttal Réthelyi Miklóst, hogy a döntésekért felelősnek vélt államtitkáránál, a korábban ugyancsak költőként ismertséget szerzett Szőcs Gézánál tájékozódjon az esetről. Kukorelly sérelmezi továbbá, hogy egykori pályatársa öt hónap elmúltával sem válaszolt egy hozzá intézett hivatalos levélre. Írását így fejezi be: "Kérem Szőcs Géza Államtitkár urat, mielőtt válaszolna nekem, először érdeklődjön Szőcs Géza költőnél".

süti beállítások módosítása