Az Élet fölfokozva, sűrítve, mélyítve és magasítva

Dante Isteni színjátékának három tétele a Pokol, a Purgatórium és a Paradicsom –mely trilógia a Maladype Színház működésének tíz éves évfordulóját kívánja stílusosan egybefogni, először a Pokol fejezetével- nem határozatlan ködbe vesző birodalmak, hanem pontosan körülhatárolt, számokkal felmérhető és részleteiben is pontosan megragadható részei a Térnek.

400_pokol_foto

 

A Túlvilág, ahova a szimbolikus Vergilius és Beatrice elvezetnek, nem valami élettől idegen képzelet üres fantazmagóriája, hanem maga az Élet, fölfokozva, sűrítve, mélyítve és magasítva, egy másik regiszterben –akár a színház. Dante a lélek történetének elmosódó állomásait a belső időből a külső térbe vetíti, ahol azok határozott beosztást, világos tagolást nyernek.

Ebben a túlvilágban éppen annyi szó esik az élőkről, mint a halottakról, de a halottak különös látással bírnak, mely továbbra is az élethez kapcsolja őket, emlékezetük időtlen. Dante úgy vélte, hogy az ember boldogságra teremtetett, és hogy a legmagasabb rendű öröm az értelem használatában és az igazság keresésében áll.

A Maladype Színház tíz éves fennállása alatt sokszor bizonyította már ennek a gondolatnak az érvényességét, hiszen választott témáival, darabjaival, egyéni látásmódjával és szokatlan előadásaival következetesen és kitartóan járta a maga alkotóútját.

A március 31-én bemutatásra kerülő előadás, sok-sok nagyszerű alkotó közös munkája lesz a művészet különböző területeiről, akik a Pokolba majd együtt ,,szállnak alá". Babits Mihály klasszikus szövege mellett, Nádasdy Ádám új fordítása is hallható lesz, melyet kifejezetten erre az alkalomra készített a fordító a társulat számára.

Utazásuk nem egyszerű földi utazás lesz, hanem eksztatikus, túlvilági út középkori víziókkal és modern látomásokkal az emberről, a művészről...

 

dante_alighieri

Dante Alighieri

 

 

Maladype Szinház

Dante Alighieri: Pokol

Fordítás: Babits Mihály és Nádasdy Ádám

 

Játsszák:
Faragó Zénó, Fátyol Kamilla, Lendváczky Zoltán,
Ladányi Andrea m.v., Ligeti Kovács Judit, Orosz Ákos, Páll Zsolt, Tankó Erika, Tompa Ádám

 

Ütőhangszerek: Kerényi Ákos, Mogyoró Kornél

Dramaturg: Góczán Judit

Díszlet, jelmez: Polgár Péter

Mozgás: Szöllősi András

Produkciós vezető: Erős Balázs

Rendező: Balázs Zoltán

 

BEMUTATÓ: 2011. március 31.
További előadások: április 1., 2. 20:00
Helyszín: Trafó 

90 perc

JEGYVÁSÁRLÁS >>>

Támogatók: TRAFÓ, NEFMI, RAIFFEISEN, SUMMA ARTIUM 

 

 

A Különóra sorozat folytatódik a Trafóban

Április 1-jén 18:30 órakorl Nádasdy Ádám tart különórát Az ördög és a részletek címmel.

Dante (1265-1321) a saját korában nagyon konzervatívnak számított. Bírálta az elvilágiasodást, a hitetlenséget, a pénzimádatot, az erkölcsök romlását – egyáltalán, hogy „mivé lesz a világ?". Csakhogy a nagy irodalmi művek nem ezen szoktak zsörtölődni, hanem inkább a változást sürgetik. (Shakespeare sem azt fájlalja a Rómeó és Júliában, hogy a mai fiatalok milyen engedetlenek, nem hallgatnak a szüleikre...) Vajon Dante Isteni Színjátékát miért érezzük mégis fontosnak? Lehet, hogy itt fokozottan igaz a mondás, hogy „az ördög a részletekben lakozik"?

 

  

 

forrás: Maladype Színház

süti beállítások módosítása