Magyar alkotóművészek tiltakoznak

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete közleményben tiltakozik a kormány döntése ellen, miszerint április 30-val megszűnik a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány.

Szerintük a polgári demokráciában elfogadhatatlan módon államosítják újra a művészek munkája révén létrejött vagyont. "Ezzel nem csupán az alkotóházainkat, kiállítótermeinket, székházunkat veszíthetjük el, de elveszítjük a rendszerváltozáskor kivívott önrendelkezési jogunkat, s egyben a művészek szociális biztonsághoz, érdekvédelemhez és az alkotómunkához fűződő jogai is sérülnek." - írja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének elnöksége. Szerintük kérdőjelessé válik a szociális segélyezés, az alkotó munka támogatásának, a nyugdíjak megállapításának, az érdekvédelmi szolgáltatásoknak eddigi jól bevált rendszere is.

 

A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma korábban azt közölte, a közalapítvány megszűnése után is folyósítják a művészeknek járó nyugdíjat. Az egyesület szerint - mely magát a nemzeti kultúra kincsestárának nevezi közleményében - felmérhetetlen a felelőssége a mindenkori hatalomnak abban, ha a tagságban megtestesülő szellemi vagyont nem veszi komolyan, magatartásával leminősíti, értékteleníti. Az elnökség arra kéri a kormányt, hogy a művészek vagyonával kapcsolatos döntéseit, az alkotóművészek érdekeit szem előtt tartva, az elnökséggel együtt készítse elő, és véleménye meghallgatása nélkül ne tegyen az egyesületet, s annak tagságát érintő méltatlan, hosszabb távon jóvátehetetlen lépéseket.

süti beállítások módosítása