„Nem lenne jó a politikai harc"

Mint fogalmazott, a Nemzeti Színház egy fontos, az országot meghatározó kulturális intézmény, és „nem lenne jó, ha politikai harc árán lehetne ott rendet vágni”. Réthelyi Miklós szerint bevált a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szerkezete.

A tárcavezető beszámolt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) által a kultúra területén az elmúlt kilenc hónapban végzett tevékenységről, és a prioritások között beszélt a magyar EU-elnökségről, amelyet sikeresnek értékelt a kultúra szempontjából. Mint rámutatott, a magyar elnökség ezen a területen is részt vesz az Európa 2020 stratégia kidolgozásában, ezt a célt szolgálta az EU kulturális minisztereinek hétfői, gödöllői informális ülése is.

 

retRéthelyi Miklós


Réthelyi Miklós a bizottság előtt tartott beszámolójában a minisztériumi struktúrát ért kritikákra utalva azt mondta, olyan területek kerültek egymás mellé, amelyek „a születéstől a halálig átfogják az emberi élet egészét”. Azt hangoztatta: a cél az volt, hogy minden terület teljes hatáskörrel végezhesse a munkáját, ugyanakkor nagyobb figyelmet tudjanak szentelni azoknak a kérdéseknek, amelyek több ágazathoz is tartozhatnak. A miniszter arról beszélt, az együttműködés az ágazatok között egyre jobban alakul, és a hozzájuk érkező jelzések szerint is jó, hogy több oldalról tudnak vizsgálni egy adott kérdést. 

 

Megalázó helyzetekről

Hiller István (MSZP) korábbi kulturális miniszter az ülésen megismételte korábbi kritikáját, annak a véleményének adva hangot, hogy a minisztérium struktúrája „rossz konstrukció”, és a kulturális terület számára „már-már megalázó” helyzeteket hoz. A szocialista szakpolitikus szerint a kultúra érdekérvényesítő képessége – az adott kormányzati hierarchiákat tekintve az elmúlt fél évszázadban – most áll a legalacsonyabb szinten. Jelezte ugyanakkor, hogy nem a miniszter személyét, illetve eddigi tevékenységét bírálja, hanem a kultúra számára hátrányos struktúrát. 

Réthelyi Miklós képviselői kérdésekre elmondta, a Vigadó épületének egy jelentős része várhatóan őszre már a művészeti élet számára használható lesz. Utalt arra, hogy a Liszt-évvel kapcsolatban is vannak terveik a Vigadóval. Közölte azt is, szándékuk az, hogy a világörökségi törvény még idén tavasszal a kormány és az Országgyűlés elé kerüljön. Elmondta, a jogszabály lényegében készen van, de a gond az, hogy nincs meg a 2011. évre vonatkozó költségvetési fedezet, így a törvény életbe lépése várhatóan 2012. január 1-je lenne. Jelezte azt is, hogy a magyar kormány nem terjesztett elő újabb örökségvédelmi helyet.
 

 

A Nemzetiről

A Nemzeti Színház igazgatójának távozását sürgető jobbikos felvetésre a miniszter azt válaszolta: Alföldi Róbert mandátuma 2013 júniusáig szól. Mint fogalmazott, a Nemzeti Színház egy fontos, az országot meghatározó kulturális intézmény, és „nem lenne jó, ha politikai harc árán lehetne ott rendet vágni”. 

Arra a kérdésre, hogy mit jelent a költségvetési zárolás a kultúra területén, Réthelyi Miklós elmondta, 39,4 milliárd forint érinti a minisztériumot, ebből 4,7 milliárd forint a kulturális ágazatra eső zárolás.

Az ülésen több alkalommal éles hangú szóváltás alakult ki Novák Előd jobbikos képviselő és L. Simon László, a bizottság fideszes elnöke között. A vita egyebek mellett az ülés levezetésének rendjéről, valamint L. Simon László korábban megjelentetett verseinek megítéléséről folyt.

süti beállítások módosítása