60 milliós a hiány Zalaegerszegen

Takarékos új évadra készül a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház.

A 2011-12-es szezonban a tavalyinál kevesebb, összesen hét bemutatóval várják a közönséget. Erről Besenczi Árpád, a színház igazgatója beszélt, aki elmondta, a mostani évadban összesen kilenc bemutatóra került sor. Azonban takarékossági okok miatt a következő évadra "szerényebb" műsortervet állítottak össze, hiszen csökkent a költségvetési támogatásuk. Így a színháznak 60 milliós hiánnyal kell megküzdenie: 45 millió forintot a dologi kiadások csökkentésével, további 15-16 millió forintot pedig a bérekből spórolnak meg.

 

besenczyBesenczy Árpád

 

Ha nem ezt teszik, meg kellett volna válni a társulat néhány tagjától és még kevesebb előadást tudtak volna színpadra állítani – árulta el Besenczi Árpád, aki arról is beszámolt: a társulat összetétele nem változik lényegesen; családi okok miatt Kálóczi Orsolya távozik, Barsi Márton és Gulyás Hermann Sándor pedig tag lesz.
Azt is hozzáfűzte, hogy egy év alatt 52 ezerről 60 ezer fölé emelkedett a nézőszám.

 

barsigulyasBarsi Márton és Gulyás Hermann Sándor 

 

Előbemutatóként májusban, a gyermeknapon tűzik műsorra Bal József rendezésében Presser Gábor, Varró Dániel és Teslár Ákos zenés mesejátékát, a Túl a Maszat-hegyen című ifjúsági előadást, amelyet élő zene kísér.
Októberben egy Shakespeare-darabbal indul majd az új évad. Csiszár Imre Vízkereszt, vagy bánom is én címmel, Nádasdy Ádám új fordítása alapján állítja színpadra a klasszikus vígjátékot. A hónap végétől a zalaegerszegi közönség is láthatja a Hevesi Sándor Színház produkciójában Keszthelyen már bemutatott, Mennyből a hulla című bűnügyi komédiát, Alfonso Paso darabját.

 

mennybolahullaMennyből a hulla - Kiss Ernő és Mester Edit

 

A Légy jó mindhalálig című musicalre a felnőtt nézők mellett a város diákságát is várják. A Móricz Zsigmond regénye alapján készült zenés darabot, amelyet tizenkét fős zenekar kísér élőben, Pinczés István rendezi, a szerepeket pedig gyerekek játsszák majd.

 

A 2012-es esztendőben elsőként kortárs magyar darabot állítanak színpadra. Hamvai Kornél Michael Frayn angol szerző Balmorál című darabja nyomán vetette papírra Szigliget címmel a szigligeti alkotóházban 1953-ban játszódó történetét.

 

A középiskolás korosztálynak ajánlják Walter Bobbie, Tom Snow és Dean Pitchford Rongyláb című amerikai musicaljét, amelyet februártól láthat a közönség. A produkciót - amely Besenczi Árpád szerint "igazi, vérbő rock and roll musical, tele világslágerekkel" - Lendvai Zoltán rendezi. A 2011-2012-es évad László Miklós darabjával zárul Zalaegerszegen: az Illatszertár című vígjátékot Sztarenki Pál rendezi.

 

madakzsuMadák Zsuzsanna

 

Jövőre Shakespeare klasszikus drámáját Csak Rómeó és Júlia címmel egy osztályteremben interpretálja Barsi Márton és Madák Zsuzsanna. Ugyancsak beavató előadás keretében mutatják be Háy János Völgyhíd című kortárs darabját. A történet a veszprémi völgyhídhoz - ahonnét öngyilkossági szándékkal már sok fiatal vetette magát a mélybe - kapcsolódó tragédiákat dolgozza fel.

süti beállítások módosítása