Egy kicsit politizáló színház

 “Van egy alternatív színpadi műhely, amelynek mostanában nem kell panaszkodnia a pénzügyi támogatás vagy a játszóhely hiányára. Értő és ragaszkodó közönsége van, sőt még előadásai kritikai visszhangja is kedvező". Lapszemle.

 

“Van egy alternatív színpadi műhely, amelynek mostanában nem kell panaszkodnia a pénzügyi támogatás vagy a játszóhely hiányára. Értő és ragaszkodó közönsége van, sőt még előadásai kritikai visszhangja is kedvező. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színházról van szó, amelyet nemcsak otthon, hanem Belgrádban és Budapesten is értékelnek” – írja a nol.hu. A lap a színház marketingesével, Szerda Zsófiával beszélgetett, aki a Vajdaságban érzi igazán jól magát. “Az itteni emberekkel tudok igazán jókat beszélgetni, ők húznak magukkal. A népek keveredése és az, ami történt ebben az országban, biztosan hatással van a gondolkodásunkra” –mondja.

 

  

Kosztolányi Dezső Színház: Urbi et orbi

 

A Kosztolányi Dezső Színházról, melynek 2006 óta Urbán András a vezetője elárulta: “Urbán András valóban a maga képére formálja azokat az előadásokat, amelyeket ő rendez. Ez elkerülhetetlen, ettől lesznek egyediek a darabjai. De dolgozik a színház vendégrendezőkkel is. (…) A jó színészeket pedig nem lehet megunni. Mindkét színésznő gyönyörű, a fiúk is szépek, emellett mindnyájan bármit el tudnak játszani. Náluk is van a közönségnek olyan része, amelyik a színészek miatt jön a színházba. A régi nagy dívák kedvéért is voltak, akik minden előadást megnéztek. A Kosztolányi Dezső Színháznak van egy 92 éves nézője, Tikviczky bácsi, aki mindent megnéz. Tolnai Ottó azzal ajándékozta meg őt, hogy beleírta a Kisinyovi rózsa című darabjába, amely a színház egyik legkedveltebb produkciója”.

 

kosztolanyisokA társulat  a Kisinyovi rózsában

 

Szerda Zsófia felidézte, hogy az állandó társulatot, csupán öt színész alkotja: Béres Márta, Erdély Andrea, Mészáros Árpád, Mészáros Gábor és Mikes Imre Elek. Béres Márta a Színház.hu-nak korábban arról is beszámolt, ő hogy érzi magát a színházban. “Hálás vagyok az Andrásnak (Urbán András), mert teret hagy nekünk, amikor felállít valamit. Ha emellett nem szabom meg a határaimat, kereteimet, akkor tíz év múlva is tud fejlődni bennem a szerep, a történet. Viszont, ha nagyon pontosan meghatározom a figurát, azt, hogy miként gondolkodik, hogyan mozdul, akkor nem hagyok annak helyet, hogy növekedjen, magam korlátozom magam” - nyilatkozta.

 

   

Kosztolányi Dezső Színház: The beach - Videó 

 

“Az, hogy a Kosztolányi rétegszínház, sőt egész Vajdaságban az egyetlen magyar nyelvű rétegszínház, szelektálja, de nem idegeníti el a közönséget. (…) Legalább Kosztolányi Dezső óta hagyománya van annak, hogy a darabokban számos szabadkai vonatkozású történet hangzik el: olyan utalások, amelyeket csak az ismerhet, aki ott él. Politikusok elhíresült mondatai, privatizációs történetfoszlányok, pletykák. A Kosztolányi nem túl direkt módon, de némely előadásában politizáló színház. Szerda Zsófia úgy véli, talán nem is létezik művészet politizálás nélkül, mert a jó művészet egyben értékválasztás, ennek pedig mindenütt lehetnek politikai áthallásai” – írja a nol.hu, akinek Szerda arról is beszélt, hogy nagyon különböző darabokból áll a repertoár. Szerinte a közeljövő sikere lehet Béres Márta One-girl Show-ja. Hamarosan kiderül…

süti beállítások módosítása