Színházi plakátkiállítás nyílik

Az elmúlt másfél évtizedben készült színházi plakátokból látható válogatás Invocatio címmel mától Nagykanizsán, a Magyar Plakát Házban.

 

A Nemzeti Színház, a szombathelyi Weöres Sándor Színház és a zalaegerszegi teátrum, valamint több pécsi bemutatóhely plakátjaiból válogattak a tárlatra. A gyűjtemény a Magyar Nemzeti Galériától és magángyűjtőktől, és számos színház rendszeresen küldött példányaiból áll, a többezres kollekcióból százat mutatnak most be.

 

plakat

 

“Nem egyszerűen grafikai gyűjteményről van szó, hanem valódi művelődéstörténeti utazásról. A legjelentősebb színházi bemutatók plakátjai egyben azt is mutatják, hogy nem "halott" műfajról van szó, a színházak gondot fordítanak arra, hogy még egy mulandónak számító plakátot is maradandó alkotásként készítsenek el” - fogalmazott Kőfalvi Csilla, az intézmény igazgatója.

 

plakattt(fotó: Zalai Hírlap)

 

A nagykanizsai kiállításon látható például Orosz István és Árendás József több munkája, továbbá nemcsak darabok írójaként, hanem saját bemutatóihoz készült plakátok grafikusaként is feltűnik Háy János.

 

S bár a meghívó ellenére Jordán Tamás - aki igazgatóként, rendezőként és színészként is kapcsolódik több bemutatott képzőművészeti alkotáshoz - a megnyitón nem tudott részt venni, jövő pénteken teadélután keretében, kötetlen beszélgetésen találkozhatnak vele Nagykanizsán az érdeklődők.

süti beállítások módosítása